27.9.13

Η Καβάλα πρωταγωνιστεί στη δημιουργία ενός νέου διευρωπαϊκού θεσμού

Ολοκληρώθηκε στη Θεσσαλονίκη, η διήμερη εναρκτήρια συνάντηση του έργου «ΛΙΜΗΝ, Πολιτιστικά Λιμάνια από το Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα», με τη συμμετοχή του Δήμου Καβάλας που αποτελεί βασικό εταίρο μίας σύμπραξης που περιλαμβάνει οκτώ εταίρους από έξι διαφορετικές χώρες. 
Ο στόχος του έργου «ΛΙΜΗΝ» είναι να συνεισφέρει ουσιαστικά στην κάλυψη κενών  στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Αξιοποιώντας την πολύτιμη εμπειρία του θεσμού «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης»,  ο ειδικός στόχος του έργου είναι η εγκαθίδρυση ενός  νέου θεσμού του  «Πολιτιστικού Λιμανιού της Μαύρης Θάλασσας».
«Η καθιέρωση του νέου και πολλά υποσχόμενου αυτού θεσμού», δήλωσε ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής, «αποτελεί το κύριο αντικείμενο του έργου και θα μπορούσε να εξελιχθεί σε  ένα καινοτόμο εργαλείο για την προώθηση των πόλεων-λιμανιών της ευρύτερης περιοχής της Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας και των πολιτιστικών τους θησαυρών. Η Καβάλα με όπλο τον πολιτισμό και την ιστορία της θα έχει την ευκαιρία και τα μέσα να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, εκπροσωπώντας ουσιαστικά, μαζί με το ΕΚΒΜΜ που αποτελεί σημαντικό φορέα της Ελληνικής Πολιτείας (Υπουργείο Πολιτισμού) την χώρα μας, σε αυτή την περιοχή όπου ο Ελληνισμός αποτελεί ζωντανό στοιχείο εδώ και τρεις χιλιετίες».
Συγκεκριμένα το έργο ΛΙΜΗΝ επιδιώκει την ανάπτυξη του θεσμού του  «Πολιτιστικού Λιμανιού της Μαύρης Θάλασσας», μέσω της προώθησης της θεσμικής συνεργασίας των πόλεων - λιμανιών σε μόνιμη βάση, της ανάπτυξης ενός δομημένου πολιτιστικού – τουριστικού – οικονομικού -κοινωνικού δικτύου, τη βελτίωση της διοικητικής ικανότητας σε τοπικό επίπεδο και την δημιουργία συνθηκών προώθησης και υποστήριξης των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού και του πολιτισμού.
Αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή εμπειρία από τη λειτουργία ανάλογων θεσμών, την υπάρχουσα δραστηριότητα στη ευρύτερη περιοχή της Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας  και τα υφιστάμενα δίκτυα, οι εκπρόσωποι των εταίρων συμφώνησαν σε ένα πλέγμα δραστηριοτήτων μέσω των οποίων το Έργο ΛΙΜΗΝ φιλοδοξεί:
 • Ν’ αποτελέσει τη δράση - ομπρέλα για όλες τις αναπτυξιακές διασυνοριακές-διακρατικές πρωτοβουλίες στην ευρύτερη περιοχή της Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας που αφορούν στις πόλεις -  λιμάνια.
 • Να δημιουργήσει μια αναπτυξιακή πλατφόρμα που με οικονομικούς και πολιτιστικούς όρους θα διασφαλίσει την ισότιμη και βιώσιμη αποκεντρωμένη συνεργασία, η οποία  θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.
 • Να αναδείξει την πολιτιστική αξία αυτών των περιοχών και να συνδέσει αποτελεσματικά το παρελθόν με το σύγχρονο οικονομικό σκηνικό.
 • Να ενισχύσει τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού του τουριστικού προϊόντος μέσω της θεσμοθετημένη  συνεργασίας, με ισότιμους ρόλους ανάμεσα στις συμμετέχουσες πόλεις - λιμάνια.
 • Να υποστηρίξει τις τουριστικές και άλλες επιχειρήσεις στη διαδικασία προώθησης των ειδικών τουριστικών προϊόντων κάθε περιοχής, ιδιαίτερα αυτών που συνδέονται με τα λιμάνια και τις θαλάσσιες διαδρομές.

1 σχόλιο:

 1. Ανώνυμος28/9/13 09:22

  πάλι για τουρισμό και απασχόληση ημερέρων όλη η μπουρδολογία επειδή λέει "είναι ευρωπαϊκά χρήματα, να τα χάσουμε;;;;"

  αλλά μήπως είμαι άδικος;;;;

  εδώ ξεκάθαρα λέει ότι θα "συνεισφέρει ουσιαστικά στην κάλυψη κενών στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας"

  ρε θα καλυφθούν τα κενά στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού και εγώ γκρινιάζω;;;

  μα πόσο μαλάκας μπορεί να είμαι;;;;

  όχι για να συμμορφωθώ κάποιος να μου απαντήσει από κάτω στο σχόλιο πλήζζζζζ: "τώρα το κατάλαβες ρε φίλε ότι το έργο είναι γιγάντιο, για αυτό και η φαραωνική ανακοίνωση, και κυρίως τώρα κατάλαβες ότι είσαι πολύ μαλάκας;;;"

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.