12.9.13

Πρώτη του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας

Με κύριο στόχο την ενίσχυση και διεύρυνση των καινοτομικών δραστηριοτήτων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, καθώς και τη συνδρομή στον καλύτερο σχεδιασμό της νέας Προγραμματικής Περιόδου αλλά και την προώθηση της επιχειρηματικότητας, πραγματοποιήθηκε η 1η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου στην Κομοτηνή.
Η σύσταση του Συμβουλίου αποφασίστηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ, μετά από διαβουλεύσεις και συνεννοήσεις με όλους τους συναρμόδιους φορείς και λαμβάνοντας υπόψη την αναγκαιότητα ύπαρξης και λειτουργίας ενός κατάλληλου περιφερειακού οργάνου για θέματα έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας στη Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, συμβουλευτικό προς τους φορείς που αποφασίζουν. Απώτερος στόχος είναι η στήριξη της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας και ως εκ τούτου και της απασχόλησης, στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ. 
Η αρμοδιότητα του Συμβουλίου άπτεται και επί θεμάτων σχεδιασμού για τη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, ενώ μέλη του Συμβουλίου είναι εκπρόσωποι φορέων των επιχειρηματιών, των επιμελητηρίων, της επιστήμης και έρευνας, της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Πρόεδρος του Συμβουλίου τοποθετήθηκε έπειτα από απόφαση του Περιφερειάρχη, ο Πέτρος Σουκουλιάς, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε πως «πρέπει να σχεδιάσουμε στρατηγική σαν Συμβούλιο και να συνδυάσουμε την ακαδημαϊκή, ερευνητική κοινότητα με την επιχειρηματική παρουσία, ώστε να ‘χουμε δράσεις, οι οποίες θα είναι στην κατεύθυνση της παραγωγής καινοτομίας».
Ο καθηγητής του ΕΜΠ κι εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN σε σχέση με την διασύνδεση των ελληνικών βιομηχανιών Ευάγγελος Γαζής, ευχαρίστησε για την τιμή που του έκανε ο Περιφερειάρχης να συμμετάσχει στην συνεδρίαση του οργάνου και τόνισε πως είναι μια εξαιρετική ενέργεια η ίδρυση του Συμβουλίου, η οποία «θα δώσει την δυνατότητα μέσα από τις συνδιασκέψεις, της ακαδημαϊκής της ερευνητικής, της επιχειρηματικής και της βιομηχανικής κοινότητας, να έχουμε μια πλούσια ανάπτυξη στην περιοχή. Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ μπορεί να αποτελέσει ένα πρότυπο περιφέρειας για την υπόλοιπη Ελλάδα στον αναπτυξιακό τομέα».
Από την μεριά του ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης επεσήμανε, «πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ενδυνάμωσης και εκσυγχρονισμού της παραγωγικής και λειτουργικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων με αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας, καθώς και αντίστοιχων καλών πρακτικών. Στόχος είναι η εξωστρέφεια και η ανάπτυξη των εργασιών τους προς νέες ανταγωνιστικές δραστηριότητες και προϊόντα, βασιζόμενες στους τοπικούς πόρους και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας σε τεχνολογικούς, επιστημονικούς, παραγωγικούς και φυσικούς πόρους».
Συνεχίζοντας ο Περιφερειάρχης ανέφερε πως πρέπει να υπάρξει μία αποτελεσματική συνεργασία της επιχειρηματικής βάσης της Περιφέρειας με τα ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα, με κυρίαρχο στοιχείο, «να προσεγγίσουμε και να υποστηρίξουμε οργανωμένα και συστηματικά τις επιχειρήσεις και όχι να περιμένουμε τις επιχειρήσεις να μας προσεγγίσουν». Στρατηγικός Στόχος της Περιφέρειας μας είναι «μια ισχυρή και καινοτόμος οικονομία στην Ευρώπη, με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον, μέσω της έξυπνης, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης», σχολίασε ο Περιφερειάρχης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.