26.8.13

Αλλάζει το σύστημα των αποδείξεων … και πάλι!

Ισχυρές αλλά επιλεκτικές φοροεκπτώσεις για αποδείξεις παροχής υπηρεσιών και αγοράς αγαθών από το 2014 προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο αλλάζει εκ βάθρων το μέτρο της συλλογής αποδείξεων από τους φορολογούμενους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που εξετάζονται είναι να επιστρέφεται ολόκληρο το ποσό του ΦΠΑ, να εκπίπτει από τον φόρο ακόμα και η διπλάσια αξία των αποδείξεων ή να αυξάνεται το αφορολόγητο όριο για όσους προσκομίσουν με τη φορολογική δήλωση αποδείξεις από επαγγέλματα που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή, όπως γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, κέντρα διασκέδασης κ.ά.
Η νέα μορφή του συστήματος των εκπτώσεων με αποδείξεις αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός της εβδομάδας σε ευρεία σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με υπηρεσιακούς παράγοντες και οι όποιες αποφάσεις θα τεθούν υπόψη της τρόικας για να περιληφθούν σε «νομοσχέδιο φορολογικών κινήτρων» που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Με το νέο μοντέλο εγκαταλείπεται η λογική της συλλογής αποδείξεων από όλες τις συναλλαγές όπως ισχύει σήμερα, και οι φορολογούμενοι δεν θα είναι πλέον αναγκασμένοι να συλλέγουν, για παράδειγμα, αποδείξεις από σούπερ μάρκετ ή αλυσίδες καταστημάτων που κατά κανόνα εκδίδουν αποδείξεις.
Στόχος είναι να θεσπιστούν ισχυρά και δελεαστικά κίνητρα στους φορολογούμενους να ζητούν αποδείξεις για τις συναλλαγές τους και να χτυπηθεί το «μαύρο χρήμα» σε συγκεκριμένους κλάδους και επαγγέλματα και να καταργηθεί η ποινή που επιβάλλεται επί της αξίας των αποδείξεων που δεν έχει συγκεντρώσει ο φορολογούμενος.
Επισημαίνεται ότι με την υφιστάμενη μορφή του μέτρου των αποδείξεων, του οποίου η τρόικα ζήτησε την κατάργηση, προβλέπεται ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις αξίας ίσης τουλάχιστον με το 25% του εισοδήματός τους και για την αξία αποδείξεων που τους λείπουν τιμωρούνται με πρόσθετο φόρο 22%.
Στο μεταξύ, προθεσμία έως τις 16 Σεπτεμβρίου έχουν οι φορολογούμενοι για να προσκομίσουν ή να ταχυδρομήσουν στην εφορία τα δικαιολογητικά της φορολογικής δήλωσης προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα στοιχεία που έχουν αναγράψει στο ηλεκτρονικό έντυπο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και να προχωρήσει η εκκαθάριση της δήλωσης. Η επιλογή γίνεται με βάση ειδικά κριτήρια που έχει θεσπίσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και έχουν να κάνουν με το ύψος των εκπιπτόμενων δαπανών, την πηγή του εισοδήματος (καλούνται πολλοί επιτηδευματίες) και άλλα κριτήρια.
Επίσης, ο έλεγχος των αποδείξεων του κωδικού 049 της φορολογικής δήλωσης για την αναγνώριση του αφορολόγητου ορίου θα είναι δειγματοληπτικός και θα πρέπει οι ελεγκτές των εφοριών να επιστρέφουν τις αποδείξεις που δεν θα ελέγξουν στους φορολογούμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.