23.8.13

Ο Δήμαρχος Καβάλας ζητά την διαχείριση και την αξιοποίηση των υποδομών της τοπικής ΕΡΑ

Ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής απέστειλε στο υφυπουργό Δημόσιας Τηλεόρασης Παντελή Καψή και στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα επιστολή με την οποία προτείνει να  ανατεθούν στον Δήμο Καβάλας η  διαχείριση και η αξιοποίηση της κτιριακής υποδομής και του τεχνικού εξοπλισμού του σταθμού της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΡΑ) που λειτουργούσε στην Καβάλα επί σειρά ετών.
Στην ίδια επιστολή ο δήμαρχος εκφράζει την αντίθεσή του στην παύση της λειτουργίας του σταθμού της Ελληνικής Ραδιοφωνίας επισημαίνοντας ότι προσέφερε πολλά στην ενημέρωση και πληροφόρηση της τοπικής κοινωνίας. Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής είναι το ακόλουθο:
«Αξιότιμε Υπουργέ, στην Καβάλα από το 1949 λειτουργούσε κρατικός Ραδιοφωνικός Σταθμός. Για πολλά χρόνια ήταν η μοναδική πόλη στη βορειοανατολική Ελλάδα που διέθετε Ρ/Σ.

Σε επισυναπτόμενο κείμενο υπάρχει εκτενής αναφορά στην ιστορία του Σταθμού και στους δεσμούς του με την κοινωνία  και την ιστορία της περιοχής μας.

Από τα μέχρι τώρα δημοσιοποιηθέντα στοιχεία προκύπτει ότι ο Σταθμός δεν θα επαναλειτουργήσει. Φυσικά η προοπτική αυτή μας βρίσκει αντίθετους, αφού πιστεύουμε ακράδαντα πως η λειτουργία του αποτέλεσε και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Εκτός των παραπάνω, η πολύχρονη λειτουργία του Σταθμού δημιούργησε μια υποδομή ιδιαίτερα σημαντική (τεχνικά μέσα εκπομπής, μοναδική παρακαταθήκη ήχου, αρχειακό υλικό κ.α).

Αναρωτιόμαστε, τι θα γίνουν όλα αυτά;

Θα καταλήξουν σε κάποιες αποθήκες, θα αφεθούν στη φθορά του χρόνου;

Ως δήμαρχος Καβάλας, εκφράζοντας και την εύλογη ανησυχία των πολιτών, προτείνω να  ανατεθούν στον Δήμο Καβάλας η  διαχείριση και η αξιοποίηση τόσο της κτιριακής υποδομής όσο και του τεχνικού εξοπλισμού. Ο Δήμος Καβάλας διαθέτει δημοτική ραδιοφωνική συχνότητα απ’ όπου εκπέμπεται καθημερινά μουσικό πρόγραμμα. Κατά συνέπεια ζητούμε  να στεγάσουμε  το ραδιόφωνό μας στους χώρους της πρώην ΕΡΤ αναλαμβάνοντας τα λειτουργικά έξοδα αλλά και την διαχείριση και συντήρηση αυτού του αρχειακού, τεχνικού και μουσικού εξοπλισμού.

Παράλληλα, ένα μέρος του ανωτέρω εξοπλισμού μπορεί να αξιοποιηθεί ως μουσειακό έκθεμα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου μας, που στεγάζεται στο ανακαινισμένο διατηρητέο κτήριο της Δημοτικής Καπναποθήκης.

Πιστεύοντας ότι η θετική σας ανταπόκριση θα εμποδίσει την διάλυση και απαξίωση μιας υλικής και πνευματικής υποδομής που αποτελεί ζωντανό κομμάτι  της πόλης μας,

Περιμένουμε τις δικές σας ενέργειες  σε σχέση με το αίτημά μας».

1 σχόλιο:

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.