28.8.13

Έρευνες σε όλο τον Έβρο για κρούσματα ευλογιάς στα πρόβατα

Εκτεταμένη επιζωοτιολογική διερεύνηση σε όλες τις εκτροφές της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου βρίσκεται σε εξέλιξη και διενεργείται από κτηνιάτρους, μετά την εμφάνιση κρουσμάτων ευλογιάς των προβάτων σε μονάδα της περιοχής Πυθίου.
Συνολικά θανατώθηκαν 191 πρόβατα σε τρεις εκτροφές της περιοχής Πυθίου και συγκεκριμένα 131 ζώα του κοπαδιού που εμφανίσθηκαν τα κλινικά συμπτώματα της νόσου, καθώς και 60 ζώα γειτονικών εκτροφών, για τα οποία υπήρχαν υποψίες εμφάνισης της ευλογιάς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των κτηνιάτρων, η μετάδοση της ζωονόσου στον Έβρο έγινε πιθανότατα από εκτροφή της Τουρκίας, που γειτνιάζει με την περιοχή του Πυθίου.
Εν τούτοις, ασφαλείς εκτιμήσεις για την εξάπλωση ή όχι της νόσου στον Έβρο αναμένεται να εξαχθούν μόνο όταν ολοκληρωθεί η επιζωοτιολογική διερεύνηση κι εφόσον μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου δεν εμφανιστούν άλλα κλινικά συμπτώματα της ευλογιάς. Σημειώνεται πως στις 2 Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται 21 ημέρες από την εμφάνιση του πρώτου κλινικού συμπτώματος και αποτελεί καταληκτική ημερομηνία του χρονικού διαστήματος επώασης της νόσου.
Την ίδια ώρα, συνεχίζουν να ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα απαγόρευσης μετακίνησης ζώντων ζώων, προϊόντων και ειδών χορτονομής καθώς και οι αγοραπωλησίες ζώων μεταξύ των εκτροφών, στην περιοχή αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ορεστιάδας, όπως και η προσέγγιση των κοπαδιών στον ποταμό Έβρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.