24.7.13

Ερώτηση για την καθυστέρηση στις πληρωμές των κτηνοτρόφων κατέθεσαν Καραγιουσούφ και Ζεϊμπέκ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατέθεσαν 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, για τις τεράστιες καθυστερήσεις στις πληρωμές του προγράμματος εκτατικοποίησης της κτηνοτροφίας και στους βιοκαλλιεργητές. Το κείμενο της ερώτησης, το οποίο υπογράφουν οι βουλευτές Θράκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αϊχάν Καραγιουσούφ και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, έχει ως εξής:
«Το πρόγραμμα εκτατικοποίησης της κτηνοτροφίας αποτέλεσε δράση του άξονα 2 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 - 2013, στο πλαίσιο των  Κοινοτικών Κανονισμών 1698/2005 και 1974/2006. Το πρόγραμμα αποτέλεσε γεωπεριβαλλοντικό μέτρο, κύριοι σκοποί του οποίου ήταν «η μείωση της βοσκοφόρτωσης των επιβαρημένων βοσκοτόπων και η ορθολογική διαχείρισή τους, η βελτίωση της φυτοκάλυψης των βοσκοτόπων, η αποκατάσταση της βιοποικιλότητας των βοσκοτόπων, η προστασία των βοσκοτόπων από τη διάβρωση και η βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος».
Πρακτικά, οι κτηνοτρόφοι δεσμεύονταν να αυξήσουν τις εκτάσεις βόσκησής που χρησιμοποιούν και να διατηρήσουν την ίδια στιγμή σταθερό το ζωικό τους κεφάλαιο για πέντε χρόνια.
Η αύξηση των εκτάσεων βόσκησης υλοποιήθηκε μέσω της ενοικίασης τους από τις κατά τόπους κοινότητες για πέντε χρόνια και μέσω της δήλωσης των εκτάσεων αυτών στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ). Στο σημείο αυτό προέκυψαν σημαντικά γραφειοκρατικά προβλήματα, διότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν είχαν δημιουργήσει τις δομές για την ενεργοποίηση του προγράμματος, καθώς δεν υπήρχε καταγεγραμμένη βάση των κατάλληλων βοσκοτόπων, ενώ κατά την καταγραφή των βοσκοτόπων στο ΟΣΔΕ προέκυψαν διάφορες τοπογραφικές αποκλίσεις.
Η διαδικασία ψηφιοποίησης των βοσκοτόπων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το 2009, στην μέση του προγράμματος, αποδείχτηκε ιδιαίτερα αργή για διάφορους λόγους, όπως για παράδειγμα εξαιτίας του ότι πολλές εκτάσεις δεν είχαν ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Την κατάσταση επιδείνωσαν επίσης, μεταξύ άλλων, και τα προβλήματα που προέκυψαν με τα ποιμνιοστάσια χωρίς άδεια λειτουργίας, όπως και η καθυστέρηση των διασταυρωτικών ελέγχων του ΟΠΕΚΕΠΕ στις δηλώσεις των κτηνοτρόφων.
Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν ότι από το 2009 πάγωσαν οι πληρωμές σε πάρα πολλούς κτηνοτρόφους, χωρίς δική τους υπαιτιότητα,  καθώς το πρόγραμμα προέβλεπε την διακοπή της χρηματοδότησης σε περιπτώσεις αποκλίσεων από τις προδιαγραφές του.
Ακριβώς τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και παραγωγοί βιολογικών γεωργικών προϊόντων. Υπάρχουν βιοκαλλιεργητές που δεν έχουν πληρωθεί τις επιδοτήσεις που δικαιούνται από το 2009, εξαιτίας ατελειών και προβλημάτων που παρουσίασε το ΟΣΔΕ, μετά την ψηφιοποίηση του 2009. Μάταια οι βιοκαλλιεργητές περιμένουν την εξατομίκευση του 2010 και τους διασταυρωτικούς ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ για να πληρωθούν.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ έθεσαν τα θέματα αυτά στο υπουργείο σας, με την ερώτηση 6199/23-01-2013. Στην απάντησή σας (με αρ. πρωτ. 605/15-02-2013) αναφέρετε : «όσον αφορά στις πληρωμές δικαιούχων παραγωγών για τα έτη 2009-2010, αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2013, μετά την απορρόφηση των διοικητικών πράξεων των παραγωγών και τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των επικαιροποιημένων διασταυρωτικών ελέγχων».
Επειδή η κτηνοτροφία είναι σημαντικός τομέας της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας μας και πρέπει να στηριχθεί με κάθε τρόπο.
Επειδή είναι απαράδεκτο οι κτηνοτρόφοι της χώρας να αναμένουν επί χρόνια τις πληρωμές τους από ένα κοινοτικό πρόγραμμα, το οποίο δεν εφαρμόστηκε σωστά από τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες.
Επειδή η ένταξη στο πρόγραμμα επέφερε σημαντικά έξοδα στους κτηνοτρόφους, τα οποία θα ζημιώσουν τους ίδιους.
Επειδή για τις τεράστιες αυτές καθυστερήσεις δεν ευθύνονται οι κτηνοτρόφοι και οι βιοκαλλιεργητές

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
 • Με ποιους τρόπους θα επιλυθούν άμεσα όλα τα προαναφερθέντα προβλήματα, ώστε όχι μόνο να δικαιούνται αλλά και να πληρώνονται έγκαιρα οι κτηνοτρόφοι;
 • Σε σχέση με τους βιοκαλλιεργητές, έχει γίνει η εξατομίκευση του 2010; Έχουν ολοκληρωθεί οι διασταυρωτικοί έλεγχοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ; Αν όχι, πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν και πότε θα πληρωθούν οι καλλιεργητές;».

3 σχόλια:

 1. Ανώνυμος25/7/13 08:57

  Hγετικό στέλεχος του ΑΝΤΑΡΣΥΑ τάσσεται υπέρ των δικαιωμάτων του Μάριο Κόλα και των Αλβανών καταζητούμενων. Διαβάστε το εδώ:

  http://www.iefimerida.gr/node/116115#ixzz2a27bBp2T

  Δεν θα σχολιάσω προφανώς το περιεχόμενο της ανακοίνωσης. Δημοκρατία έχουμε. Το δικαίωμα γνώμης απεριόριστο και σεβαστό. Όλοι κρινόμαστε για αυτά που λέμε καθώς και για τη σιωπή μας. Θα θυμίσω απλώς ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν το κόμμα με την ηγεσία του οποίου είχε σπεύσει να συναντηθεί ο κ. Τσίπρας όταν έλαβε τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τον Μάϊο ΤΟΥ 2012 και το κόμμα επίσης με το οποίο η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ (το 1/3 του κόμματος δηλαδή) ζητά επίσημη συνεργασία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος25/7/13 09:25

  Δεν θα γραψω κάτι πρωτότυπο.

  Γυρνώντας από την δουλειά σήμερα, παρατήρησα έξω από τα κάγκελα στους Στύλους Ολυμπίου Διός μερικούς τουρίστες να φωτογραφίζουν με το ζόρι τα αρχαία.

  Φυσικά ήταν κλειστό (και το επιβεβαίωσα από το site του υπουργείου http://odysseus.culture.gr/h/3/eh355.jsp?obj_id=2488).

  Από τις 3.30.

  Είναι δυνατόν σε χώρα που ο τουρισμός να παίζει βασικό ρόλο, να μην υπάρχει προσωπικό για να είναι ανοικτό τουλάχιστον μέχρι τις 7? Ειδικά στην μέση του Καλοκαιριού?

  Ας βάλουν στην τελική τους δημοτικούς αστυνομικούς για φύλαξη, αυτούς με τα μεταπτυχιακά - στην τελική θα είναι κάτι πιο εποικοδομητικό από το να κόβουν κλήσεις, και μπορεί (αφου εχουν τα προσόντα...) να μάθουν 2-3 πράγματα για την ιστορία του χώρου και να απαντάνε απορίες των τουριστών.

  Τεμπέληδες μια ζωή. Φραπές και "είμαστε απόγονοι των αρχαίων". Ξεφτίλες είμαστε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος25/7/13 10:00

  "Θά ξαναπρόσλάβουμε τούς απολυμένους.Θά επαναφέρουμε μισθούς και συντάξεις στά πρό του 2009,επίπεδα.Θά...θά...θά..."
  Οσοι είστε γεννημένοι τέλη τής δεκαετίας τού 50,θυμάστε μία προσφιλή φράση τού αθάνατου Καραγκιόζη,πού βλέπαμε τίς Κυριακές στίς πρωινές παραστάσεις στούς παλιούς καί πολλούς συνοικιακούς κινηματογράφους;

  <>
  Τό ίδιο λένε οι σύγχρονοι καραγκιόζηδες στούς άφρονες και αδαείς ψηφοφόρους!!
  Τότε εμείς γελάγαμε μέ αυτήν τήν φράση τού Καραγκιόζη.Καί ήμασταν παιδιά.
  Σήμερα υπάρχουν πολλοί ενήλικες πού τούς πιστεύουν.
  Θά φάνε καλά....!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.