25.7.13

Εκσυγχρονισμός της λειτουργίας των λατομείων μαρμάρου στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Την ανάγκη ψήφισης ενός νέου σύγχρονου νόμου που θα ανανεώνει τις άδειες λειτουργίας των λατομείων μαρμάρου θέτοντας παράλληλα τις βάσεις για την ορθολογικότερη εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, τόνισε η διοίκηση του Συνδέσμου Μαρμάρου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης που είχε με τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Γιώργο Γερομάρκο.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιώργος Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του ανάφερε ότι ο κλάδος του μαρμάρου είναι ο πιο δυναμικός στην περιοχή, έχει διατηρήσει τις θέσεις απασχόλησης και δείχνει αυξητικές τάσεις παρόλο που έχει πέσει η οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα, καθώς οι επιχειρήσεις μαρμάρου κάλυψαν αυτή τη διαφορά με τις εξαγωγές σε αγορές της Ασίας, της Ευρώπης και της Αμερικής.
«Το σημαντικότερο πρόβλημα του κλάδου», υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος, είναι ότι έρχεται αντιμέτωπος με έναν νόμο, που δεν εκσυγχρονίστηκε. Σε ότι αφορά τον ορυκτό πλούτο, η πολιτεία δεν ξεκαθαρίζει τη θέση της και καθυστερεί να βγάλει έναν σύγχρονο νόμο. «Με την πάροδο σαράντα χρόνων λειτουργίας τους, ο νόμος δεν προβλέπει παράταση στην εκμετάλλευσή τους, που σημαίνει ότι μια επιχείρηση δεν μπορεί να καταθέσει αίτηση για να πάρει παράταση και καινούρια άδεια. Το 2011 δόθηκε μια πρόχειρη παράταση, με τη λογική ότι στις 31/12/2013, δηλαδή σε λίγους μήνες, θα λυθεί το θέμα με ένα νομοσχέδιο, που θα δίνει την πολυπόθητη παράταση. Η έκδοση άδειας δεν είναι απλή διαδικασία. Χρειάζονται μελέτες, χαρτιά και με μια μεγάλη καθυστέρηση οι επιχειρήσεις θα καθίστανται ουσιαστικά παράνομες και ο νόμος σε τέτοιες περιπτώσεις είναι άτεγκτος».
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε επίσης ότι στις περιφερειακές ενότητες της ανατολικής Μακεδονίας όπως επίσης και στο νησί της Θάσου, λειτουργούν αυτή τη στιγμή σαράντα λατομεία σε μόνιμη βάση, που έχουν τη μεγαλύτερη παραγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα, ενώ υπάρχουν και ορισμένα με εποχική λειτουργία. Από αυτά, το 10% αντιμετωπίζει πρόβλημα με την ανανέωση των αδειών τους.
Όπως τονίστηκε στη συνάντηση η χώρα που λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος από την αγορά του ελληνικού μαρμάρου είναι η Κίνα, η οποία προμηθεύεται όγκους μαρμάρου και όχι κατεργασμένα προϊόντα. «Κάναμε προσπάθειες να αρθούν οι υψηλοί δασμοί που υπάρχουν στο εμπόριο με την Κίνα για τα κατεργασμένα προϊόντα, ώστε να μην αγοράζουν οι Κινέζοι μόνο πρώτη ύλη και να δοθεί έτσι ανάσα και στον τομέα της επεξεργασίας μαρμάρου, όμως αυτό δεν έγινε δυνατό μέχρι σήμερα», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.
Αναφορικά με τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούνται στα λατομεία μαρμάρου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ο κ. Παπαδόπουλος υπολογίζει ότι ανέρχονται σε 6.000 άτομα.
Στο πολύ σοβαρό πρόβλημα του ανταλλάγματος χρήσης γης, το οποίο από τα 88€ ανά στρέμμα πήγε στα 552€ στάθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης ΑΜ-Θ, Γιώργος Γερομάρκος. Μεταξύ άλλων τόνισε πως «οι Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Δράμας καλύπτουν μαζί το 40% της λατομικής δραστηριότητας της χώρας και το 80% των εξαγωγών μαρμάρου, γεγονός που παίζει σημαντικό ρόλο στο ΑΕΠ σε επίπεδο Περιφέρειας ΑΜ-Θ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.