21.7.13

Επενδύσεις 60 εκατομμυρίων δολαρίων στο κοίτασμα του Πρίνου

Επενδύσεις συνολικού ύψους 60.000.000 δολαρίων θα υλοποιήσει το αμέσως επόμενο διάστημα η εταιρεία εξόρυξης και αξιοποίησης υδρογονανθράκων Energean Oil & Gas από κοινού με τη θυγατρική της Kavala Oil. Αυτά ανακοίνωσε το πρωί της Κυριακής 21 Ιουλίου, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας στη διάρκεια ανοιχτής εκδήλωσης στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας.
Ο κ. Ρήγας σημείωσε ότι πρόκειται για συνολικά τέσσερεις γεωτρήσεις στο υφιστάμενο κοίτασμα του Πρίνου, (μια παραγωγική, μια εισπίεσης νερού και μια για την αύξηση της απολιψημότητας του πετρελαίου). Οι νέες γεωτρήσεις θα διπλασιάσουν την παραγωγή από τα 2.500 βαρέλια που είναι σήμερα στα 4.000 βαρέλια πετρέλαιο ημερησίως.
Ο κ. Ρήγας σημείωσε ότι το 1980 η εκτίμηση ήταν πως ο Πρίνος θα δώσει 64 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο και μέχρι σήμερα έδωσε 120 εκατομμύρια βαρέλια «και συνεχίζει το κοίτασμα να έχει μέλλον. Το πετρέλαιο όμως δεν βγαίνει χωρίς χρήματα και χωρίς νέες επενδύσεις. Προς αυτή τη κατεύθυνση συνάψαμε μια συμφωνία με την BP για ν’ αγοράζει το πετρέλαιο, ωστόσο αυτή η συμφωνία ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί λόγω των ΕΛΠΕ. Είναι όμως μια στραγγιστική συμφωνία που θα μας υποστηρίξει σε πολλά επίπεδα δίνοντας τεχνογνωσία», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο κοίτασμα «Ε» που ανακαλύφθηκε 2001 για την αξιοποίηση του οποίου θα υλοποιηθεί επένδυση 100.000.000 δολαρίων που θα ξεκινήσει το 2014. Ήδη στο κοίτασμα έγινε το 2010 μια κεκλιμένη (οριζόντια) γεώτρηση 5,5 χλμ. από την πλατφόρμα του Πρίνου.
Η νέα επένδυση προβλέπει τέσσερις γεωτρήσεις και κατασκευή νέας πλατφόρμας, συνδεδεμένη με αυτή του Πρίνου. Η εκτιμώμενη αρχική παραγωγή ανέρχεται στα 3.000 βαρέλια πετρέλαιο ημερησίως, ενώ τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα ανέρχονται στα 6,3 εκατομμύρια βαρέλια. Από τις παραπάνω επενδύσεις στον Πρίνο, στο βόρειο Πρίνο και το «Ε» το ελληνικό δημόσιο εκτιμάται ότι θα εισπράξει συνολικά 300.000.000 δολάρια εκτός του περιφερειακού φόρου που προβλέπεται σύμφωνα με τη νέα σύμβαση και θα διανεμηθεί στην τοπική κοινωνία της Καβάλας μέσω των ΟΤΑ.
Μέσα στο επενδυτικό πρόγραμμα της Energean Oil & Gas ήταν η διενέργεια νέων σεισμικών της θαλάσσιας περιοχής του Πρίνου προκειμένου να υπάρξει αναγνώριση καινούργιων γεωτρητικών στόχων. Ο κ. Ρήγας υπογράμμισε ότι η εξόρυξη του πετρελαίου δεν είναι εύκολη υπόθεση και δεν θα πρέπει να λέγονται μεγάλα λόγια σημείωσε μάλιστα ότι στο Ισραήλ χρειάστηκε να γίνουν τριάντα γεωτρήσεις πριν βρεθεί αξιοποιήσιμο κοίτασμα.
Συμπλήρωσε ακόμα ότι για να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν οι επενδύσεις στην αξιοποίηση των γεωτρήσεων χρειάζεται εμπιστοσύνη στους έλληνες μηχανικούς και γεωλόγους. Χρειάζονται συνεργασία με μεγάλους ξένους επενδυτές, χρειάζεται σταθερότητα στην οικονομία και στο πολιτικό σύστημα της χώρας χρειάζονται καταρτισμένα στελέχη.
Αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη υποστήριξη που είχε μέχρι σήμερα η εταιρεία από την ελληνική κυβέρνηση στην υλοποίηση των επενδύσεων και τόνισε ότι τα χρήματα που θα δαπανηθούν στο επενδυτικό πρόγραμμα πρέπει ν’ αποδώσουν, εφόσον αποδώσουν τότε θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη και νέες θέσεις εργασίας. Σήμερα η Energean Oil & Gas απασχολεί συνολικά 300 άτομα προσωπικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.