30.5.13

Σήμερα άραγε ποιοι θα αντισταθούν στους ίδιους κατακτητές;

Στις 30 Μαΐου 1941, δύο φοιτητές, ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος (Λάκης) Σάντας πηγαίνουν στην Μπενάκειο Βιβλιοθήκη, βρίσκουν και μελετούν όλα τα σχεδιαγράμματα της Ακρόπολης.
Ξημερώματα και οι δυο τους σκαρφαλώνουν στον Ιερό Βράχο και κατευθύνονται προς τον Παρθενώνα και κατεβάζουν τη γερμανική σημαία του Γ’ Ράιχ, σηματοδοτώντας την έναρξη της αντίστασης των Ελλήνων κατά της φασιστικής Γερμανίας. Το 1982, εξιστορούνε το κατόρθωμα τους στον δημοσιογράφο Φρέντυ Γερμανό. Δείτε τα βίντεο εκείνης της συνέντευξης, στο inpost.gr!

19 σχόλια:

  1. Ανώνυμος30/5/13 11:38

    Πάντως οι κατακτητές δεν έφυγαν επειδή "αντιστάθηκαν" οι πράγματι αξιέπαινοι αυτοί ΤΟΤΕ ΝΕΑΝΙΕΣ και ΟΧΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΡΧΕΣ.

    Αντιθέτως έμειναν πολύ και κατέστρεψαν πολύ.

    Μετά ο Γλέζος έγινε Επικρατείας (διορισμένος...) του ΠΑΣΟΚ, να το επαναλάβω, του ΠΑΣΟΚ, και μετά αφού πειραματίστηκε εναλλακτικά με διάφορα ποολιτικά φρου φρου, κατέληξε να ηγείται αντιμνημονιακής "εξέγερσης" που έφθανε μέχρι του να φύγει ο ΓΑΠ και να φουσκώσουν τεχνητά τα ποσοστά του Αλέξη.

    Ο άλλος, ο σεμνός, ο Σάντας, δεν εξαργύρωσε τίποτα και θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε εναντίον ποιας Κατοχής θα πολεμούσε ΣΗΜΕΡΑ:

    1. Της νέας "ειρηνικής" Γερμανικής Κατοχής των "καταχρηστικών" δανείων;

    2. Ή της εσωτερικής κατοχής των βολεμένων, των συντεχνιών, των παρασιτικών καταστάσεων, του λαϊκισμού και του λαϊκισμού; Η οποία έχει ονοματεπώνυμο και προστάτες (βλ. Γλέζος ας πούμε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος31/5/13 00:20

      καλα τα λες, αλλα εχω μια απορια: ποσους διορισε ο Γλεζος στην Αγρογη? και ποσους αυτος που ψηφισες τον Ιουνη?

      μπορεις να με τη λυσεις σε παρακαλω?

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος30/5/13 11:38

    Η Ναόμι στην Αθήνα.

    "...Και εκεί που νομίζεις στο τέλος ότι έρχεται η ώρα που η Ναόμι θα δοξάσει την ελπίδα που έρχεται, την Αριστερά, τον ΣΥΡΙΖΑ, έστω και μόνον τον Αλέξη, βρε αδερφέ, ως άλλος Στόουν ή Ζίζεκ, ρίχνει και την τελική σφαλιάρα για την «αποτυχία της Αριστεράς που δεν διαθέτει εναλλακτικό όραμα». «Άρπα την, Αλέξη!», μου ξεφεύγει το χαιρέκακό μου. Αναλογίζομαι και την καζούρα με το λάθος όνομα και καταλήγω ότι στον κόσμο αυτόν δεν υπάρχει δικαιοσύνη."

    ...χώρια που ακόμα και αυτή, παρά τα όσα ανεδαφικά έλεγε, έδειχνε πολύ πιο πολιτισμένη από τους νεαντερτάλιους με τη βαρβατίλα που ακούμπησε τη "μισή Αθήνα", τα "οικιακά είδη" και τις μαινόμενες γλωσσούδες των παραθύρων που μας έλεγαν ότι ο "λαός" δεν ψήφισε Αλέξη διότι φοβήθηκε ότι αυτός θα διακορεύσει τις συζύγους των ψηφοφόρων έτσι και εκλεγεί. (ώπα ηρεμία...).

    ΚΚ2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος30/5/13 11:51

    Ωραιο το παραμυθι των αριστερουλιδων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος31/5/13 00:18

      ε τοτε πες εσυ ενα καλυτερο, ρε δεξιουλη!

      π.χ. πες μας ποσο ηρωικα οι δεξιοι ταγματασφαλιτες εκαψαν τον Χορτιατη και σκοτωσαν ολους τους αναρχοαπλυτους που ζουσαν εκει....

      τοσα εχετε κανει, πες μας καποιο απ αυτα...

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος30/5/13 12:01

    Ποια από τις συνιστώσες τους ΣΥΡΙΖΑ σας εκφράζει?

    Α:) ΚΟΚΚΙΝΟ
    Β:) ΚΟΕ
    Γ:) Ομάδα Ρόζα:
    Δ:)ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΡΗΓΑΣ:
    Ε:)ΚΕΔΑ
    Ζ:)ΔΕΑ
    Η:)Αντικαπιταλιστική Πολιτική Ομάδα
    Θ:)Νέος Αγωνιστής:

    ά ξέχασα αφού είναι ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ τότε δεν πειράζει ΣΥΡΙΖΑ και ξερό ψωμί

    ζ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος30/5/13 12:05

    Δεν υπάρχουν άγγελοι στα μέσα ενημέρωσης. Αλλά ούτε και στα κόμματα κυκλοφορούν άγγελοι. Ολοι έχουν τις αδυναμίες και τα κουσούρια τους. Οπως, δυστυχώς, συστηματικά συμβαίνει με τον Τσίπρα, τον Σκουρλέτη, τον Μουλόπουλο και άλλους «πολιτικούς αναμορφωτές», που θρασύτατα χυδαιολογούν σε βάρος όσων δεν συμφωνούν με τις απόψεις τους, εμφανίζοντάς τους ως «όργανα συμφερόντων» ή «μνημονιακούς πράκτορες» ή όποια άλλη αθλιότητα σκαρφίζεται ο κομματικός φανατισμός τους.

    Δεν λέω για άλλους, αλλά από τον Μουλόπουλο, που επί χρόνια υπηρέτησε ευδοκίμως και από διευθυντικές θέσεις τα «συμφέροντα» που σήμερα καταγγέλλει, περίμενα να τους έχει ενημερώσει στον ΣΥΡΙΖΑ για ένα πολύ απλό γεγονός. Οτι, παρά τις αδυναμίες και τα προβλήματά τους, οι εφημερίδες και ειδικότερα οι παραδοσιακές («Εθνος», «Νέα», «Βήμα», «Καθημερινή») ακολουθούν από τότε που πρωτοεκδόθηκαν την ίδια πολιτική γραμμή και κινούνται στον ίδιο πολιτικό χώρο. Πόσοι πολιτικοί -ακόμη και από τον ΣΥΡΙΖΑ- είναι σε θέση να επικαλεστούν την ίδια συνέπεια;
    Κι ένα τελευταίο. Καλό θα είναι να μην ξεχνούν κάποιοι ότι αν έγιναν ευρύτερα γνωστοί στην κοινή γνώμη το οφείλουν στην τηλεοπτική προβολή και όχι στην (ασήμαντη) πολιτική δράση ή την (ανύπαρκτη) επαγγελματική ή επιστημονική καταξίωσή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος30/5/13 12:06

    οι εθνικιστες της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ..........
    ΓΙΑΤΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΧΕΙ ΞΕΠΟΥΛΗΘΕΙ ΣΤΟΝ SORROS......

    ΠΡΩΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος30/5/13 12:12

    O αντισυστημικός κ. Μπέπε Γκρίλο υπέστη ήττα σαρωτική στις δημοτικές εκλογές, καθώς το ποσοστό που εξασφάλισε μειώθηκε κατά το ήμισυ, έναντι του 25% στο οποίο είχε εκτιναχθεί στις εθνικές εκλογές της Ιταλίας, τον περασμένο Φεβρουάριο. Αίσθημα ανακουφίσεως διακατέχει όσους παρατηρούσαν με ανησυχία την αυξανόμενη διαρροή ψηφοφόρων από τα συμβατικά κόμματα εξουσίας προς τα άκρα.

    Είναι σαφές ότι ένα ποσοστό της τάξεως του 25% είναι δυσβάστακτο για κάποιο κόμμα που λειτουργεί αποκλειστικά ως φορέας οργής των πολιτών. Οι ψηφοφόροι του απαιτούν συμμετοχή με στόχο τη ριζοσπαστική αλλοίωση της ακολουθούμενης πολιτικής. Ο κ. Γκρίλο προτίμησε τον ρόλο του παρατηρητού και του σχολιαστού των ιταλικών δρωμένων και υπέστη τις πρώτες συνέπειες των επιλογών του.

    Ο κ. Γκρίλο ήταν ο εκφραστής της διαμαρτυρίας της Αριστεράς, που αφού τρομοκράτησε τη Δύση επί τέσσερις δεκαετίες –μετά το τέλος του Παγκόσμιου Πολέμου– σταδιακώς ανεδείχθη σε λειτουργική παράμετρο του συστήματος. Στην Ελλάδα, η ήττα του ΠΑΣΟΚ μετά από την λυσσαλέα αποδόμηση του ΓΑΠ από τους ψευτοαγανακτισμένους και τα παράσιτα και τα ΔΕΞΙΑ συμφέροντα, είχε ως αποτέλεσμα την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ επί αρχετυπικών προτύπων του ΠΑΣΟΚ. Με τον κωλοτούμπα Σαμαρά νικητή να αισθάνεται ασφαλής. Και γιατί όχι; Γενικά σωστή πολιτική ακολουθεί, αυτή των προκατόχων του, ασχέτως του άθλιου τρόπου με τον οποίο την κατέκτησε (εννοώ την αυτοκτονική και άτυπη εργολαβία της αριστεράς για τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος30/5/13 12:35

    Δεν συμπεριφέρθηκε καλά η κυρία Ναόμι Κλάιν στους εν Αθήναις πρωτοπόρους του αντικαπιταλιστικού αγώνα. Οι άνθρωποι την περιέφεραν σαν λάφυρο, την προσκάλεσαν στα γραφεία τους, έως και με τη Ναόμι Κάμπελ τη συνέκρινε ο αρχηγός τους, κι εκείνη, στη συνέντευξη που έδωσε στη Σοφία Παπαϊωάννου προχθές στον ΣΚΑΪ, ομολόγησε ότι κατά τη γνώμη της «η Αριστερά δεν έχει διαμορφώσει μια πειστική εναλλακτική λύση». Και όταν ρωτήθηκε αν στην «όλη Αριστερά» περιλαμβάνει και την ελληνική, εκείνη συγκατάνευσε.

    Τις προάλλες είχαν οργανώσει ξενάγηση στην Αθήνα της κρίσης, όπου η κυρία Κλάιν και πάλι απογοήτευσε τους αρχιτραγουδιστές της εξαθλίωσής μας, όσους μέχρι πρότινος υποστήριζαν πως η πτώχευση θα ήταν προτιμότερη από τις δεσμεύσεις των μνημονίων. Ω της αχαριστίας! Είπε πως η κατάσταση στην Αργεντινή είναι πολύ χειρότερη από τη δική μας. Ούτε την ελπίδα δεν μας άφησε η άσπλαχνη Πανδώρα. Και για να σοβαρευτούμε, ας θυμηθούμε ότι εκτός από την εξουσία της φαντασίας υπάρχει και η εξουσία της πραγματικότητας. Και σε αντίθεση με τα φανταστικά μεγέθη, τα πραγματικά τοιαύτα είναι μετρήσιμα.

    Δεν ξέρω αν οι συνθήκες της φιλοξενίας δεν την ικανοποίησαν ή αν υπήρξε πρόβλημα επικοινωνίας, πάντως την επόμενη φορά που οι παρ’ ημίν επαναστάτες του ΣΥΡΙΖΑ και των συναφών πνευματικών ιδρυμάτων θελήσουν να μας εντυπωσιάσουν με κάποιο γκάτζετ διεθνών προδιαγραφών, ας το δουλέψουν λίγο καλύτερα. Ακόμη και αν τους αρέσει να αντιμετωπίζουν τη χώρα ως επαρχία, ας σκεφτούν ότι η εποχή που εντυπωσιαζόμασταν από την άφιξη του υπερθεάματος Μεντράνο στην κεντρική πλατεία ανήκει στο παρελθόν.

    Η κυρία Ναόμι Κλάιν είναι, ως γνωστόν, συγγραφέας του γνωστού ευπώλητου «Το δόγμα του σοκ». Είναι ένα έργο στις σελίδες του οποίου η συγγραφέας εμφανίζεται με την αυτοπεποίθηση του ανθρώπου που ανακαλύπτει την Αμερική ή εφευρίσκει την πυρίτιδα. Στηρίζεται στην κεντρική ιδέα πως οι ελίτ, οι οποίες δημιουργούν τις κρίσεις, οικονομικές, οικολογικές και άλλες, στη συνέχεια τις αξιοποιούν προκειμένου να επιβάλουν αντιδημοτικές πολιτικές στις κοινωνίες οι οποίες τελούν σε κατάσταση σοκ.

    Οταν δε άκουσε πως η συντριπτική πλειονότητα των δοκιμαζόμενων Ελλήνων δεν θέλει να εγκαταλειφθεί το ευρώ, απεφάνθη πως αυτό συμβαίνει επειδή φοβόμαστε τι μας περιμένει αν το εγκαταλείψουμε. Μια αποστομωτική απάντηση στην ευρέως διαδεδομένη άποψη πως οι Ελληνες προτιμούν το ευρώ για λόγους αισθητικής.

    Παρ’ όλα αυτά, η κυρία Κλάιν είναι συμπαθής. Μιλάει σαν τη μεγαλύτερη αδελφή σου ή την εξαδέλφη, την οποία θαυμάζεις γιατί σπούδασε έξω και αυτή ανακάλυψε την Αμερική, ενώ εσύ ο ταλαίπωρος εξακολουθείς να βασανίζεσαι με το θέμα των Αρχαίων στις Πανελλαδικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος30/5/13 22:51

    Ποια σημαια ρε κατεβασανε. Αφου την νυχτα οι σημαιες κατεβαινουν απο τον ιστο. Παραμυθια για παιδακια αριστερων...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος31/5/13 19:59

    https://www.youtube.com/watch?v=MLrmCUsLY-c

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος31/5/13 23:34

    Η ηρωϊκή πράξη των Γλέζου και Σάντα έγινε γνωστή από δημοσίευμα του Ριζοσπάτη το Μάρτιο του 1945 και μέχρι τότε κανείς δεν ήξερε τίποτα !

    1.- Η πολεμική σημαία των Γερμανών στην Ακρόπολη είχε ενισχυμένη φρουρά από Ες -Ες.
    2.- Πάντα εγένετο η ανάρτηση με ανατολή του ηλίου και η υποστολή με τη δύση του ηλίου της πολεμικής Χιτλερικής σημαίας από ένοπλο απόσπασμα Γερμανών Ες-Ες.Συνεπώς τη νύκτα στον ιστό δεν υπήρχε η πολεμική σημαία .
    3.- Ουδαμού αναφέρεται στα αρχεία του τότε Γερμανικού Φρουραρχείου ότι έγινε εκτέλεση γερμανων στρατιωτών ή τουλάχιστον τιμωρία αυτών για πλημμελή φύλαξη της πολεμικής σημαίας.
    4.- Κανένα από τα παράνομα στη κατοχή έντυπα , δεν ανέφερε αυτή την ηρωική πράξη , ότι Ελληνες αγωνιστές έκλεψαν νυκτερινές ώρες την πολεμική σημαία , παρά μόνο έγινε γνωστό το 1945 μετά την αποχώρηση των Γερμανών. Αθλιο κατασκεύασμα του Ριζοσπάστη και των κομμουνιστικών οργανώσεων Αθηνών.
    5.- Από φωτογραφίες ασπρόμαυρες της εποχής εκείνης , η Χιτλερική σημαία ήταν τεραστίων διαστάσεων και ήταν αδύνατον ή μάλλον πολύ δύσκολο να την κατεβάσουν δυο ανθρωποι από το βράχο ,χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από την Χιτλερική Φρουρά. Εξ άλλου αν η σημαία ήταν στο ιστό , ήταν φυσικά αδύνατο με γυμνά τα χέρια να κόψουν το συρματόσχοινο που κρατούσε στον ιστό την τεράστια σημαία.
    6.- Το σημείο ανόδου στον Βράχο της Ακρόπολις , ως ισχυρίζεται ο Γλέζος δεν οδηγεί στο σημείο που ήταν ο ιστός της σημαίας . Αν η άνοδος ήταν εύκολη , η κάθοδος ήταν αδύνατη ,έχοντας στα χέρια την τεράστια σημαία , της οποίας και το βάρος της ήταν σημαντικό , χωρίς να τραυματιστούν από την πτώση ή να κάνουν θόρυβο , οπότε θα εγένοντο αντιληπτοί από την Φρουρά.
    7.- Η δικαιολογία ότι κατέστρεψαν αμέσως την σημαία είναι καθόλου αστεία .
    8.-Αν η κλοπή της σημαίας ήταν πραγματική , τότε πρέπει να είμεθα απόλυτα σίγουροι οτι οι Ναζιστές θα προέβαιναν σε σοβαρά-σκληρά αντίποινα σε βάρος του αθηναϊκού λαού. Κάτι τέτοιο ,ιστορικά τουλάχιστον , δεν προκύπτει ότι έγινε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος1/6/13 11:45

      Πες στα χρυσόστομε. Μας καθήλωσαν με την ασήμαντη παπαριά αν όντως υπήρχε συγκεκριμένο εντοπισμένο χρονικά γεγονός αυτοκτονίας με χορό στο Ζαλλογο (όντως διάσπαρτες τέτοιες τραβηγμένες πράξεις αξιοπρέπειας υπήρχαν και συμβολίζονται - συμπυκνωνονται σε μια έστω αναληθή αφήγηση) , και κανείς δεν αναδεικνύει την κομμουνιστική προπαγάνδα κατασκευής "αναξιοπαθούντων" και "ηρώων", μόνο και μόνο γιατί ήταν όμορφο λεννιστικό εργαλείο επικράτησης επί του καλπάζοντος καπιταλισμου. Το ψέμα σαν αντικαπιταλιστικό πυρηνικό όπλο. Στο ψέμα θα κωλώσουν οι αριστεροί; "Και με το διάβολο θα συμμαχήσουμε" που λέει κι ο ΑΛέξης το καλό παιδί.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος1/6/13 17:43

      και μετα ειδε ο Βελοπουλος την ανακοινωση του Γερμανικου Φρουραρχειου Αθηνων που ελεγε επι λεξει: «Κατά την νύκτα της 30ής προς την 31η Μαΐου υπεξαιρέθη η επί της Ακροπόλεως κυματίζουσα γερμανική πολεμική σημαία παρ’ αγνώστων δραστών. Διενεργούνται αυστηραί ανακρίσεις. Οι ένοχοι και οι συνεργοί αυτών θα τιμωρηθώσι διά της ποινής του θανάτου» και εκοψε τις πιπες. Εσεις δυστυχως συνεχιζετε να τις πιστευετε (οχι πως σας εχουμε και για εξυπνους, αλλα λεμε τωρα...)

      Διαγραφή
  12. Ανώνυμος1/6/13 12:27

    Ενας ψεύτικος ήρωας δημιούργημα του ΚΚΕ. Δυστυχώς η Πολιτεία αβασάνιστα τον τιμησε πολλαπλώς .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος1/6/13 17:44

      Σαφως! με δυο θανατικες καταδικες και κατι χρονια στη Μακρονησο...

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος2/6/13 01:31

      Και ο παππούς μου ακριβώς το ίδιο αλλά πέθανε στην ψάθα.

      Διαγραφή
  13. Ανώνυμος1/6/13 14:14

    Ο Σάντας σεμνός αγωνιστής μια ζωή.Αριστερός με όλη τη σημασία.
    Ο Γλέζος εξαργύρωσε την πραξη του με βουλευτιλίκια διορισμένα (επικρατείας στο ΠΑΣΟΚ επί Ανδρέα, επικρατείας τώρα), με δημαρχιλίκια και με μια πολύξερη γλώσσα και έργο μηδεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.