18.3.13

«Άπληστον Κέρδος» η ταινία του Γιάννη Καρυπίδη στις κινηματογραφικές αίθουσες

Στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα κάνει πρεμιέρα η νέα ταινία του Κομοτηναίου σκηνοθέτη – ακτιβιστή Γιάννη Καρυπίδη, «Άπληστον Κέρδος». Μια δεκαπενταετία αγώνων για τη γη, τον αέρα και το νερό, από τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας, ενάντια στους σύγχρονους χρυσοθήρες.

Η ιστορία και το περιεχόμενο του κινήματος κατά της εξόρυξης και της μεταλλουργίας χρυσού ξεδιπλώνεται στο ντοκιμαντέρ, καθώς μιλούν πρόσωπα από τις τοπικές κοινωνίες που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην ενημέρωση, την αφύπνιση και την δικτύωση των τοπικών κινημάτων.
Η αντίσταση στα μεταλλεία ξεκινά απ’ τη Χαλκιδική, περνά στη Θράκη, στο Κιλκίς, ενώνει χριστιανούς και μουσουλμάνους και, αφού, περνάει τα σύνορα και δίνει τα χέρια με τα αντίστοιχα κινήματα αντίστασης στη Βουλγαρία και την Τουρκία, δυναμώνει τη φωνή της με πράξεις.  
Όλες οι πτυχές του θέματος των μεταλλείων παρουσιάζονται καθώς τα δρώντα υποκείμενα κουβεντιάζουν «ήσυχα κι απλά» κάτω απ' τη σκιά των δέντρων του αρχέγονου δάσους των Σκουριών, στο δρόμο για τις Σάπες, στις διαδηλώσεις και τις συγκρούσεις, στις γειτονιές και τα σπίτια τους.
«Κοιταζόμαστε στα μάτια και ορκιζόμαστε σε ότι πιστεύει ο καθένας από μας, θα πολεμήσουμε για να ξαναβρούμε την ανθρωπιά μας», ήταν τα λόγια του Γιάννη Καρυπίδη στο inpost.gr!
Η πρώτη προβολή θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 22 Μαρτίου στις 17:30 και η δεύτερη την Κυριακή, 24 Μαρτίου στις 13:00, στην αίθουσα Τόνια Μαρκετάκη.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος19/3/13 09:11

    Εκτός από το "άπληστον κέρδος" που προμοτάρετε, να εντοπίσω και την απίστευτη απληστία του Παπαγεωργόπουλου. Μέγας ο τύπος. Ακόμα και από την εξευτελιστική φυλάκισή του, λεφτά θα βγάλει!!! Και μη μου πείτε ότι το παρακάτω το κάνει τζάμπα, σίγουρα σκοπεύει να το εκδώσει για να κονομήσει!!!!

    «Ημερολόγιο φυλακής» κρατά ο Β. Παπαγεωργόπουλος. Καταγράφει στο χαρτί σκόρπιες σκέψεις για τη ζωή του μαζί με άλλους 9 κρατούμενους στα 20 τετραγωνικά του κελιού του στις φυλακές Διαβατών, ακούγοντας τα τρένα να σφυρίζουν περνώντας από κοντά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.