17.2.13

Στην βουλή το πρόβλημα της συγχώνευσης του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα την υποβάθμιση του Νοσοκομείου Διδυμότειχου, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου. Η ερώτηση έχει ως εξής:
Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Διδυμότειχου και οι κάτοικοι του Βόρειου Έβρου, ενάντια στην συγχώνευση – κατάργηση του Νοσοκομείου με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.
Σύμφωνα με τον νόμο 4052, μέχρι το τέλος του Μάρτη του 2013 πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, υποβαθμίζοντας περισσότερο τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους του Βόρειου Έβρου αλλά και συνολικότερα των κατοίκων της ΠΕ Έβρου.
Το Νοσοκομείο Διδυμότειχου εξυπηρετεί τα 2/3 της ΠΕ Έβρου σε έκταση, με πληθυσμό 80.000 κατοίκους. Το αποτέλεσμα θα είναι το ένα και μοναδικό πλέον «Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου» να καλείται να εξυπηρετήσει τις ανάγκες όλης της περιοχής του Έβρου, σε μια Π.Ε. που εκτείνεται σε μήκος 200 χλμ.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις ιδιαιτερότητες της περιοχής (ανολοκλήρωτο και επικίνδυνο οδικό δίκτυο, βαρύς χειμώνας), βάζει σε κίνδυνο τις ζωές όσων χρειαστούν άμεση ιατρική βοήθεια. Επιπλέον θα δημιουργηθούν ακόμη μεγαλύτερες λίστες αναμονής για εξετάσεις αλλά και για χειρουργεία με εντονότατες αρνητικές συνέπειες για τους ασθενείς και τους κατοίκους της περιοχής.
Η εξέλιξη της συγχώνευσης – κατάργησης του Νοσοκομείου Διδυμότειχου έρχεται να προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα αρνητική κατάσταση στο χώρο της υγείας πανελλαδικά, με τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό, στην καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων για εφημερίες, νυχτερινά και αργίες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Οι αιτίες αυτής της επικίνδυνης εξέλιξης βρίσκονται στην αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και στην πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, που συνεχίζει στο δρόμο της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας, στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ, μέσω της μεταφοράς κονδυλίων για τη στήριξη της κερδοφορίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση:
  • Για την ανάκληση της απόφασης συγχώνευσης – κατάργησης του Νοσοκομείου Διδυμότειχου.
  • Για την ανάπτυξη του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας Ορεστιάδας και Δικαίων με την εξασφάλιση γενναίας χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού και εξασφάλιση με την απαραίτητη σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή.
  • Να μην πληρώνει κανένας ασθενής που προσέρχεται να εξεταστεί ή να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο, ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος, Έλληνας ή μετανάστης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.