29.1.13

Την ενοχή Παπαγεωργόπουλου ζητά ο εισαγγελέας

Ως ένοχο για την υπεξαίρεση 51,4 εκατ. ευρώ στο δήμο Θεσσαλονίκης, υπέδειξε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον πρώην δήμαρχο της πόλης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο ο εισαγγελέας τής έδρας Βασίλης Χαλντούπης. Επίσης ζητά την ενοχή του πρώην γενικού γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια και του πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη.
Ειδικότερα ο εισαγγελικός λειτουργός ζητά να κηρυχθούν ένοχοι οι Παπαγεωργόπουλος και Λεμούσιας για ηθική αυτουργία σε υπεξαίρεση, ενώ για τον δεύτερο προτείνει επιπλέον την ενοχή του για την κατηγορία τής απλής συνέργειας σε πλαστογραφία. Οι παραπάνω κατηγορίες είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου.
Για τους δύο πρώην ισχυρούς άνδρες του δήμου, εισηγήθηκε να διαβιβαστεί στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές η δικογραφία για την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες προς άσκηση νέας ποινικής δίωξης.
«Ήξερε για τα νυχτερινά μαγαζιά και το πολυτελές αυτοκίνητο. Ανέχθηκε να διαχειρίζεται τις ασφαλιστικές εισφορές ένας άνθρωπος της νύχτας. Προέτρεψε το Λεμούσια να βρει τρόπο ώστε να εκταμιεύονται χρήματα με διαδικασία που να προσδίδει νομιμοφάνεια. Ο Παπαγεωργόπουλος φοβούμενός να κάνει παράνομη συναλλαγή ενήργησε δια του Λεμούσια», τόνισε ο εισαγγελέας.
Για τον Μ. Λεμούσια παρατήρησε ότι «ήταν το δεξί χέρι του δημάρχου. Άνθρωπος με χαμηλά προσόντα. Δεν γινόταν τίποτα αν δεν περνούσες από τον πάγκο του, όπως κατέθεσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Δεν χωράει αμφιβολία ότι γνώριζε το Σαξώνη. Διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη ροή και στις αναλήψεις μετρητών. Δεν είναι τυχαίο ότι αυξάνονται το 1999 τα μετρητά που παίρνει ο πρώην ταμίας».
Όσον φορά στον πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, που είναι και ο μόνος που αποδέχθηκε την υπεξαίρεση, ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, της πλαστογραφίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Όπως είπε «δεν θα μπορούσε να δράσει επί τόσα χρόνια χωρίς άνωθεν εντολές».
Επιπλέον εισηγήθηκε την ενοχή του επί σειρά ετών διευθυντή της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση και στην πλαστογραφία. Η διαδικασία διεκόπη και θα συνεχιστεί με την πρόταση επί της ενοχής ή μη των υπολοίπων κατηγορουμένων (σύνολο 18), ανάμεσα στους οποίους και τρεις πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών.

1 σχόλιο:

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.