31.1.13

Το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε το σχέδιο Διακήρυξης του ενόψει του Συνεδρίου

Ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, με κεντρική θέση στο πολιτικό σύστημα ως εκφραστής της κεντροαριστεράς, και των προοδευτικών και δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας, περιγράφει το σχέδιο Διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ.
Η Ιπποκράτους έδωσε στη δημοσιότητα τα κείμενα του συνεδρίου προκειμένου να ξεκινήσει ο κύκλος της διαβούλευσης με τα μέλη του κόμματος -αναμένεται να υπάρξουν τουλάχιστον δύο συνελεύσεις σε κάθε όργανο.
Επιπλέον το ΠΑΣΟΚ, με μια εξωστρεφή πρωτοβουλία, υπερβαίνει τα κομματικά του όρια και απευθύνει πρόσκληση για την ανασύσταση της παράταξης μέσω ενός ανοιχτού, ισότιμου και απροκατάληπτου διαλόγου με τη ΔΗΜΑΡ, με τις κινήσεις και τα πρόσωπα που κινούνται στον ίδιο ιδεολογικό χώρο.
Σε ότι αφορά το ίδιο το κόμμα, όπως προκύπτει από το σχέδιο καταστατικού του, γίνεται πιο λειτουργικό με τη απλοποίηση διαδικασιών και με την σμίκρυνση των οργάνων σε ότι αφορά τον αριθμό των μελών.
Το ΠΑΣΟΚ ξεφεύγει από τον αρχηγικό του χαρακτήρα και αποκτά συλλογική λειτουργία. Επίσης διατηρεί τα σύμβολα και το έμβλημα.
Προβλέπεται Κεντρική Πολιτική Επιτροπή με 120 μέλη, η οποία θα εκλέγεται από το συνέδριο. Η Πολιτική Επιτροπή θα έχει Γραμματέα και εκλέγει 15μελές Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει κάθε εβδομάδα.
Κατοχυρώνεται καταστατικά η πολυφωνία και η πολυσυλλεκτικότητα του κόμματος μέσα από την αναγνώριση των ρευμάτων, τα οποία προβλέπεται ότι θα λειτουργούν ελεύθερα και με δυνατότητα παρέμβασης.
Προτείνεται η πλήρης διαχωρισμός κόμματος και κράτους και η ολήρης αυτονομία του συνδικαλιστικού κινήματος.
Στο σχέδιο του καταστατικού, υπάρχει πρόβλεψη για τον αυστηρό έλεγχο των οικονομικών του κόμματος και κατοχύρωση της διαφάνειας, αλλά και ένα όργανο για την αξιολόγηση των στελεχών.
Τίθεται πλαφόν τριών θητειών για κάθε όργανο και προβλέπεται υποχρεωτική ανανέωση στα όργανα κατά 30%  σε κάθε εκλογή και ποσόστωση υπέρ των γυναικών 30%.
Οι υποψήφιοι βουλευτές αναδεικνύονται με προκριματικές εκλογές στις οποίες παίρνουν μέρος τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ. Από τη δεξαμενή των μελών και φίλων, θα ψηφίζεται και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Η νεολαία του κόμματος διατηρεί την αυτονομία και την αυτοτέλεια της και τα μέλη της μετέχουν ισότιμα στα όργανα του κόμματος.
Στο σχέδιο Διακήρυξης υπάρχουν οι  7 λέξεις που αντικατοπτρίζουν τις ιδέες του ΠΑΣΟΚ: Πατρίδα,  Δημοκρατία, Ελευθερία, Δικαιοσύνη, Ανάπτυξη Ευρώπη και Αειφορία. «Η μία  λέξη που αποτελεί την επιλογή για την παράταξη μας είναι: Ευθύνη», αναφέρεται.
Αντιστοίχως αναλύονται επτά σημεία:
  • Εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα. Το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα στο πατριωτικό κίνημα ιστορικής συνείδησης και εθνικής ευθύνης.
  • Δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα σύγχρονο, θεσμικό, δημοκρατικό κόμμα, ένας ανανεωμένος και αξιόπιστος πολιτικός φορέας με καθαρό, ανοικτό μέτωπο κατά της δημαγωγίας και του λαϊκισμού.  
  • Κράτος Δικαίου. Το ΠΑΣΟΚ είναι  πάντα εκφραστής του πολιτικού και κοινωνικού φιλελευθερισμού που είναι ο μεγάλος αντίπαλος του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού.
  • Κοινωνική Δικαιοσύνη, Συνοχή και Αλληλεγγύη. Το ΠΑΣΟΚ είναι:  Κίνημα κοινωνικής ευθύνης, αλληλεγγύης και συνοχής. Κίνημα κατά κάθε μορφής κοινωνικού αποκλεισμού. Κίνημα κατά των κάθε είδους ανισοτήτων. Κίνημα πολιτικού, αλλά και κοινωνικού εθελοντισμού.
  • Η Ελλάδα της δημιουργίας, της εργασίας και της παραγωγής
  • Η Ελλάδα της ανάπτυξης.  Το ΠΑΣΟΚ είναι να κίνημα ανάπτυξης που σέβεται και αναδεικνύει την αξία της εργασίας.
  • Ευρωπαϊκή φυσιογνωμία και πορεία της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ ως μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι κίνημα ευρωπαϊκής ευθύνης, κίνημα υπεύθυνης στάσης απέναντι στις επείγουσες προκλήσεις της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
  • Οικολογική ευαισθησία. Το ΠΑΣΟΚ είναι κίνημα περιβαλλοντικής ευθύνης, δηλαδή ευθύνης απέναντι στις  επόμενες γενιές.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος2/2/13 09:57

    Επανιδρύουν το ΠΑΣΟΚ στα μέτρα του Σαμαρά και του Δ.Ν.Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.