16.11.12

Αφιέρωμα στην εξέγερση του Πολυτεχνείου με 4 τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ από την Piazza Live TV

Άλλη μια φορά έφτασε ο Νοέμβρης, αυτός ο παράξενος Νοέμβρης, ο Νοέμβρης του «Πολυτεχνείου», ο Νοέμβρης της εξέγερσης. 39 χρόνια πέρασαν από τότε. Όσο το «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθέρια» συνεχίζει να μένει ανεκπλήρωτο, τόσο οι αγώνες θα συνεχίζονται! Από σήμερα η PIAZZA del POPOLO TV θα εκπέμπει σπάνιο αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό με θέμα την εξέγερση των φοιτητών Πολυτεχνείου. Δείτε:
Το αντιφασιστικό ντοκουμέντο «Εδώ Πολυτεχνείο», που περιγράφει τα γεγονότα αλληλεγγύης, λαϊκής συμμετοχής και ηρωισμού, του αγώνα εναντίον της χουντικής δικτατορίας. Η ταινία αυτή, για εμφανής λόγους, γυρίστηκε στο Μιλάνο την περίοδο της χούντας, με υλικό ντοκιμαντέρ, που κρυφά έφυγε από την Αθήνα και με σκηνοθετημένα γυρίσματα στα οποία πήραν μέρος Έλληνες και Ιταλοί φοιτητές, καθώς και Έλληνες πολιτικοί εξόριστοι, στενοί συνεργάτες του σκηνοθέτη.
Επίσης θα έχετε την ευκαιρία να δείτε, το ντοκιμαντέρ «Μαρτυρίες» του Νίκου Καβουκίδη, που αποτελεί ένα πολυσήμαντο κινηματογραφικό χρονικό της περιόδου που αρχίζει με την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβριο του 1973 και φτάνει ως και τον Αύγουστο του 1975.
Το τρίτο φιλμ που θα προβληθεί είναι «η Δίκη της Χούντας». Πρόκειται για μια ταινία ντοκιμαντέρ η οποία αναφέρεται στην δίκη των πραξικοπηματιών της 21ης Απριλίου του 1967. Προβάλλονται ντοκουμέντα από την εν λόγω δίκη με τις απολογίες του Παπαδόπουλου, του Αγγελή, του Πατακού κ.ά. Η ταινία είναι σκηνοθετημένη από τον Θεοδόση Θεοδοσόπουλο. Η μουσική είναι του Γιώργου Γιαννουλάτου με βασική ερμηνεύτρια την Άλκηστις Πρωτοψάλτη.
Τέλος, μπορείτε να δείτε το ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου «Η αληθινή ιστορία της 17 Νοέμβρη», το οποίο παρουσιάζει την ιστορία της αντίστασης των φοιτητών στην δικτατορία της 21ης Απριλίου με βάση έγχρωμο κινηματογραφικό υλικό από την εξέγερση του Πολυτεχνείου που παρουσιάζεται για πρώτη φορά και πενήντα μαρτυρίες στελεχών του φοιτητικού κινήματος, μελών παράνομων αντιστασιακών οργανώσεων που είχαν υιοθετήσει δυναμικές μορφές πάλης εναντίον της χούντας, πανεπιστημιακών, καλλιτεχνών αλλά και ανθρώπων που υπηρέτησαν το καθεστώς των συνταγματαρχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.