29.10.12

Συνεδρίαση του άτυπου συντονιστικού οργάνου φορέων Δράμας

Τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου συνεδρίασε στην αίθουσα Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Διοικητηρίου Δράμας το άτυπο όργανο συντονισμού και συνεννόησης τοπικών φορέων της Δράμας. Το συντονισμό της συνεδρίασης είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Γιάννης Ξανθόπουλος.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι βουλευτές Δράμας κκ. Κυριαζίδης και Αηδόνης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, κ. Μιχαηλίδης, οι Δήμαρχοι Κ. Νευροκοπίου και Προσοτσάνης, κκ. Μαυρίδης και Λύσσελης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κκ. Παπαδόπουλος, Ματζιάρης, Τελλίδης, Ζιμπίδης, Καραβάς και Πατακάκης, καθώς και ο Δημοτικός Σύμβουλος και εκπρόσωπος του Δήμου Προσοτσάνης στην εταιρεία «Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού ΑΕ ΟΤΑ» κ. Τσελεμπής.
Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα εξής:
Μελέτη σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα «Τοξότες - Νέα Καρβάλη». Ενόψει της επικείμενης συζήτησης στο αυριανό Περιφερειακό Συμβούλιο για τη γνωμοδότηση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του παραπάνω τμήματος, και με δεδομένο πως το συγκεκριμένο έργο θα εξυπηρετεί σημαντικά και τις δραμινές επιχειρήσεις, αποφασίστηκε να δοθεί η σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων της Π.Ε. Δράμας υπό τον όρο να αναφερθεί ρητά στην απόφαση πως η περιοχή της Δράμας δε θα εξαιρείται από οποιονδήποτε μελλοντικό σχεδιασμό των σιδηροδρομικών αξόνων.
Παράλληλα θα ζητηθεί να χαρακτηριστούν οι οδικοί άξονες Δράμας-Αμφίπολης και Εξοχής-Δράμας-Καβάλας ως άξονες προτεραιότητας για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ.
Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού. Υπήρξε παρέμβαση των εργαζομένων της εταιρείας «Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού ΑΕ ΟΤΑ». Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας παρουσίασε τα δεδομένα σχετικά με το καθεστώς λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου τη νέα σεζόν, μετά την παραχώρηση της χρήσης του χώρου στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, διαδικασία η οποία αναμένενται να ολοκληρωθεί τις προσεχείς ημέρες με την υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ.
Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας προβλέπει την εκμίσθωση της λειτουργίας του χιονοδρομικού σε τρίτους μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού. Το έργο του αποχιονισμού του δρόμου πρόσβασης θα ανατεθεί επίσης σε τρίτους μετά από μειοδοτικό διαγωνισμό. Στόχος είναι η λειτουργία του Φαλακρού να παύσει να σωρεύει χρέη και να περάσει σε κερδοφόρες χρήσεις αποφέροντας άμεσο όφελος στη δραμινή κοινωνία.
Στη συνέχεια ο υπό παραίτηση πρόεδρος της «Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού ΑΕ ΟΤΑ», κ. Παπαδόπουλος, παρουσίασε αναλυτικά τα στοιχεία για τα χρέη της εταιρείας και επισήμανε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά την άσκηση των καθηκόντων του.
Μετά από αίτημα των Δημάρχων Προσοτσάνης και Κ. Νευροκοπίου, οι οποίοι ζήτησαν να εξεταστεί το ενδεχόμενο συμμετοχής των δήμων τους στο σχήμα που θα αναλάβει τη χρήση και εκμετάλλευση του χιονοδρομικού, ο Αντιπεριφερειάρχης δεσμεύτηκε να θέσει το θέμα στην Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας για να εξεταστεί η δυνατότητα υλοποίησής του.
Επιπλέον συμφωνήθηκε να εξεταστεί η δυνατότητα αλλαγής του νομικού πλαισίου που διέπει τη χρεωκοπία των ΑΕ, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποπληρωμή των χρεών του χιονοδρομικού όχι από τα φυσικά πρόσωπου που συμμετέχουν στο ΔΣ της εταιρείας αλλά από τους φορείς που μετέχουν στο μετοχικό της κεφάλαιο.
Επένδυση για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στην Προσοτσάνη. Ενόψει της επικείμενης γνωμοδότησης στο αυριανό Περιφερειακό Συμβούλιο για την παραχώρηση της χρήσης γης προκειμένου να πραγματοποιηθεί η παραπάνω επένδυση, παρουσιάστηκε τόσο από τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας όσο και από το Δήμαρχο Προσοτσάνης το νομικό πλαίσιο που διέπει τη συγκεκριμένη επένδυση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.
Αφού διαπιστώθηκε πως από το νόμο δεν προβλέπονται θεσμοθετημένα ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική κοινωνία, όπως ισχύει για παράδειγμα στις επενδύσεις δημιουργίας αιολικών πάρκων, συμφωνήθηκε να δοθεί θετική γνωμοδότηση για την εκμίσθωση του παραπάνω χώρου με παράλληλη υποβολή αιτήματος προς το αρμόδιο υπουργείο για θεσμοθέτηση ανταποδοτικών τελών προς τις τοπικές κοινωνίες και από τα φωτοβολταϊκά πάρκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.