Κοινοποιήθηκε στον υπουργό
Εσωτερικών, Τάσο Γιαννίτση, το ομόφωνο ψήφισμα του διοικητικού συμβουλίου
της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, με το οποίο οι
δήμαρχοι της περιοχής δηλώνουν αποφασισμένοι να θέσουν στη διάθεση του
υπουργού τις παραιτήσεις τους σε περίπτωση που εγκριθεί η μελέτη των
περιβαλλοντικών επιπτώσεων και λειτουργήσουν τα χρυσωρυχεία στον Έβρο.
Ταυτόχρονα, ζητούν να ρυθμιστεί
νομικά «η απαγόρευση της εξόρυξης χρυσού με θανατηφόρο κυάνιο». Στο
ψήφισμά τους οι δήμαρχοι ζητούν ακόμη να ρυθμιστεί νομικά «η απαγόρευση της
εξόρυξης χρυσού με θανατηφόρο κυάνιο».
Το ψήφισμα του Διοικητικού
Συμβουλίου της ΠΕΔ ΑΜ-Θ έχει ως εξής:
«Προς Υπουργό Εσωτερικών κ.
Αναστάσιο Γιαννίτση
Ύστερα από την ομόφωνη απόφαση
του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ αλλά και των Δημοτικών Συμβουλίων
Αλεξανδρούπολης, Σαπών - Μαρώνειας και Κομοτηνής κατά της ίδρυσης χρυσωρυχείων
στο Δήμο Αλεξανδρούπολης και Μαρώνειας - Σαπών, ομόφωνα εμείς οι Δήμαρχοι της
Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποφασίσαμε να θέσουμε στη διάθεση
του Υπουργού Εσωτερικών την παραίτηση μας σε περίπτωση που εγκριθεί η μελέτη
περιβαλλοντικών επιπτώσεων και λειτουργήσουν τα χρυσωρυχεία στην περιοχή.
Συντασσόμαστε και ενισχύουμε με
το παρόν ψήφισμα τη στάση όλων των επιστημονικών, πολιτιστικών και κοινωνικών
φορέων της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας που ενδιαφέρονται για το μέλλον της
περιοχής και αντιστέκονται σε κάθε κυβερνητική απόφαση που στο βωμό της
ανάπτυξης υπονομεύει την ποιότητα ζωής των δημοτών της.
Ταυτόχρονα με το παρόν ψήφισμα
απαιτούμε να ρυθμιστεί νομοθετικά η απαγόρευση της εξόρυξης χρυσού με την χρήση
του θανατηφόρου κυανίου.
Για τα Μέλη του ΔΣ της ΠΕΔ ΑΜΘ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Κωνσταντίνος Σιμιτσής
Δήμαρχος Καβάλας»
Μόλις έχασε η Πόλη γάιδαρο κι η Βενετιά βελόνι- να κι’ αν παραιτηθεί ο δήμαρχος να κι’ αν δεν παραιτηθεί ο δήμαρχος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντε με το καλό και πότε, να ρθεί ένας καινούργιος δήμαρχος να ανοίξει δουλειές για κάνουμε και κανένα μεροκάματο. Όπως πάνε τα πράγματα σε 2-3 χρόνια δεν θα υπάρχουν ψηφοφόροι, σταυρούς μόνο στα μνήματα θα βρίσκουν για να εκλεγούν.
Οι δήμαρχοι «Βαράνε το σαμάρι ν' ακούσει ο γάιδαρος», μην μας πούνε οι εκπρόσωποί μας ότι:
ΑπάντησηΔιαγραφήΣύμφωνα με τη νέα δανειακή σύμβαση που ψήφισαν οι υπουργοί και οι βουλευτές της Περιφέρειας ΑνατΜακ&Θράκης δεν γνωρίζουν ότι, οι πιστωτές της Ελλάδας μπορούν σε περίπτωση μη αποπληρωμής των δόσεων του δανείου να κατάσχουν:
• Τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού κράτους στο εξωτερικό
• Κτήματα που ανήκουν στην ιδιωτική περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου, ακόμη και όσα βρίσκονται στη ζώνη του αιγιαλού και της παραλίας
• Δικαιώματα του δημοσίου στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας, δηλαδή των ορυχείων λιγνίτη και χρυσού, των πετρελαιοπηγών που θα δημιουργηθούν μελλοντικά και των πλούσιων κοιτασμάτων ουρανίου που υπάρχουν επίσης στο υπέδαφος της χώρας μας.
• Τις ποσότητες χρυσού που ανήκουν στα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας και φυλάσσονται είτε σε τράπεζες του εξωτερικού είτε στην τράπεζα της Ελλάδος.
• Μετοχές που έχει το Ελληνικό Δημόσιο σε εταιρίες κοινής ωφέλειας και τράπεζες
• Τις μετοχές και τα χαρτοφυλάκια των ιδιωτικών ελληνικών τραπεζών που θα αποκτήσει το Ελληνικό Δημόσιο μέσω, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατά τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.
-Η λύση είναι μια, οι δήμαρχοι να καλέσουν τους υπουργούς και τους βουλευτές σε μια ανοικτή σύσκεψη να δώσουν εξηγήσεις. Δεν θα ζημιωθούν προεκλογικά γιατί από το ίδιο πηγάδι ήπιανε νερό. Τι προτιμούν την κατάσχεση ή την υπερήφανη Ελλάδα; Οι δήμαρχοι.
ΥΠΕΚΑ: Πολλαπλά τα οφέλη από τη λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαΐδα
ΑπάντησηΔιαγραφήΗμερομηνία: 22/03/2012
Στα οικονομικά, περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά οφέλη της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενημερώνοντας την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για τον σχετικό διαγωνισμό.
Πρόκειται για μονάδα ισχύος 660MW, με δυνατότητα παροχής θερμικής ισχύος 140MW για τηλεθέρμανση, η οποία κατακυρώθηκε πρόσφατα από το δ.σ. της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση χρηματοδότησης, προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε στην Επιτροπή ότι η μονάδα θα έχει στρατηγική συνεισφορά στην οικονομία, θα συμβάλει στην ασφάλεια εφοδιασμού (παρέχοντας πρόσβαση σε άφθονο, φθηνό και εγχώριο καύσιμο) και, συνεπώς, θα μειώσει σημαντικά την εξάρτηση της Ελλάδας από εισαγωγές καυσίμου από τρίτες χώρες.
«Κάτω από τις παρούσες, δύσκολες οικονομικές συνθήκες», πρόσθεσε, «η κατασκευή και η λειτουργία της μονάδας θα συνεισφέρει στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, μέσα από τις δυνατότητες απασχόλησης -μια κρίσιμη παράμετρος, αν ληφθεί υπόψη το σχέδιο απόσυρσης μονάδων της περιοχής-, τόσο κατά τη φάση κατασκευής όσο και κατά τη λειτουργία, με περίπου 250 θέσεις εργασίας. Παράλληλα», συνέχισε ο ΥΠΕΚΑ, «θα πρέπει να υπογραμμιστεί η στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής, που θα συμβάλλουν στην παροχή πρώτων υλών και υπηρεσιών».
Η μονάδα θα κατασκευασθεί στην περιοχή του εξαντλημένου κοιτάσματος, στα ορυχεία Κομάνου, σε απόσταση περίπου 4 χλμ. από τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και περίπου 8 χλμ. από την πόλη της Πτολεμαΐδας. Θα τροφοδοτείται με λιγνίτη από ορυχεία των οποίων την παραχώρηση έχει η ΔΕΗ, με εκτιμώμενα αποθέματα για περισσότερο από 60 χρόνια. Το κόστος καυσίμου, συνυπολογίζοντας το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, είναι μειωμένο κατά 33% σε σχέση με τις υφιστάμενες μονάδες (42,5ευρώ/ΜWh έναντι 63,1 ευρώ/ΜWh).
Ο υπουργός σημείωσε ότι, με την κατασκευή της, ανανεώνεται ο «στόλος» των εγκατεστημένων μονάδων (το 72% μεγαλύτερες των 20 ετών, το 46% μεγαλύτερες των 30 ετών), μειώνονται σημαντικά η κατανάλωση λιγνίτη και το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ βελτιώνεται η ευστάθεια του δικτύου, γεγονός που επιτρέπει την περαιτέρω προώθηση εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
To Διάγγελμα το «Αντί-Εκμεταλλευτικής Διανόησης» της Θράκης
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι δήμαρχοι να σταματήσουν πρώτα τα τεράστια έξοδα και μετά να μιλάνε Σιμιτσή
ΑπάντησηΔιαγραφήΒλέπουμε στη Θράκη του –όχι σε όλα- της κρίσης και της ανεργίας ότι τα κινήματα, αντί να ασχολούνται με το πώς θα διορθωθεί κάτι, εξαντλούν όλη τη δραστηριότητά τους στο να μη γίνει τίποτα και να μείνουν όλα, όπως ήταν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι το πλέον παράλογο της ιστορίας είναι ότι ο αγώνας εναντίον κάθε αλλαγής και υπέρ της διατήρησης των απαρχαιωμένων δομών και λειτουργιών γίνεται στο όνομα των προοδευτικών δυνάμεων.
Ε τότε σε τι χρησιμεύουν οι τεχνολογικές σχολές, οι πτυχιούχοι μηχανικοί των ειδικοτήτων παραγωγής και επεξεργασίας του ορυκτού πλούτου της χώρας;
Αυτό το ιδιότυπο σκεπτικό του περιβάλλοντος, δεν επιτρέπει τους επιστήμονες να εργασθούν και εφαρμόσουν τις γνώσεις τους.
Μήπως είναι προτιμότερο να πάψουν να λειτουργούν οι σχολές, αποφοίτησης μελλοντικών ανέργων; Όχι τίποτα άλλο, αλλά μέσα στη φτώχεια μας να μην ξοδευόμαστε κύριοι δήμαρχοι; Για πολλά οφείλατε να αποφασίσετε χθες.
Η πλειοψηφία των δημάρχων ασχολούνται πολλά χρόνια με την Τοπική Αυτοδιοίκηση!
Η λογική των δυτικών κοινωνιών είναι εκείνη της υπερβολικής ισχύος, του να κάνουμε όλο και περισσότερα… Όλοι βλέπουν ότι μπροστά μας υπάρχει ένας γκρεμός, αλλά όλοι λένε ότι πρέπει να προχωρήσουμε προς τα εμπρός.
ΑπάντησηΔιαγραφήSerge Latouche
Το βρισκω στη σωστη κατεύθυνση το διάβημα των δημάρχων της περιοχής μας ΑΜΘ. Δε μιλάμε για μια οποιαδήποτε βιομηχανία. Μιλάμε για την αρχή του τέλους. δεν έχω πολύ χρόνο όπως εσείς για να γράφω και να ξαναγράφω σε όλα τα μπλογκ οτι και καλα καποιοι δε θελουν να αναπτυχθει ο τόπος. Όταν 1 παιρνεις και 10 χάνεις, ε, δεν είναι ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΣ. ΕΙΣΑΙ ΧΑΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ.
Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ -9
Ετσι είναι και η περίππτωση των μεταλλείων χρυσού. καποιοι όμως -που ειναι η δουλίτσα τους αυτό- ε σκύλιασαν να μιλάνε για τη μονάδα που προσφέρουν. Να χασουμε εμείς τα 9 ΚΑΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΟΣΑ ΔΕ ΧΩΡΑ Ο ΝΟΥΣ ΜΑΣ.