4.1.12

Αλλαγή σελίδας στο ΠΑΣΟΚ με πολύπλοκη διαδικασία! Ο Παπανδρέου δεν θα είναι υποψήφιος ούτε για Πρωθυπουργός ούτε για Πρόεδρος


Αλλαγή σελίδας για το ΠΑΣΟΚ, με προς το παρόν αρκετά θολό διαδικαστικό τοπίο, σηματοδοτεί η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα τόσο για την πρωθυπουργία στις επερχόμενες εθνικές εκλογές όσο και για την προεδρία του Κινήματος στις εσωκομματικές εκλογές που θα ακολουθήσουν τις βουλευτικές.

Με την έναρξη της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός στις εκλογές ενώ θα παραμείνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μέχρι το συνέδριο του κόμματος, ξεκαθαρίζοντας ότι σε αυτό δεν θα διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματος.
«Θέλω να γνωρίζετε ότι δεν προτίθεμαι να κατέβω ως υποψήφιος πρωθυπουργός, ούτε ως υποψήφιος πρόεδρος του κινήματος μετά τις εθνικές εκλογές», ήταν η αναφορά του Γιώργου Παπανδρέου όπως την μετέφερε ο εκπροσώπος του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης.
Ειδικότερα η πρόταση του κ. Παπανδρέου είναι:
  • Το ΠΑΣΟΚ να αναδείξει υποψήφιο πρωθυπουργό είτε από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα είτε μέσω άλλης θεσμοθετημένης διαδικασίας που θα επιλέξουν τα όργανα του Κινήματος.
  • Να αναδειχθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με εκλογική διαδικασία προερχόμενη από την βάση του κόμματος, μετά τις εθνικές εκλογές.
  • Να συγκληθεί, μετά τις αποφάσεις που θα λάβει σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο, Εθνικό Συμβούλιο και στη συνέχεια να Συνέδριο εκλογικού προγράμματος ή Συνδιάσκεψη.
Τέλος, προτάθηκε την επόμενη περίοδο το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ να συνεδριάζει μία ή δύο φορές την εβδομάδα με σκοπό να λειτουργεί ως συντονιστικός κρίκος του ΠΑΣΟΚ με τα στελέχη της κυβέρνησης Παπαδήμου. Ενδεικτικά στην πρώτη συνεδρίασή του, μετά τις σημερινές αποφάσεις, θα ασχοληθεί παρουσία του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη, με θέματα εργασίας και απασχόλησης.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην εισήγησή του και στο ζήτημα που ετέθη για το αν το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποκτήσει νέα ηγεσία πριν ή μετά τις εθνικές εκλογές, λέγοντας ότι το «πριν» τις εκλογές συναρτάται ευθέως με τον χρόνο διεξαγωγής τους που κι αυτός με την σειρά του συναρτάται από την πορεία της χώρας και των διαπραγματεύσεων.

Απέρριψε τις διαδικασίες – εξπρές
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην κατατεθείσα πρόταση για «σύντομες διαδικασίες» εκλογής προέδρου του Κινήματος επισημαίνοντας ότι η πρόταση αυτή δεν είναι ρεαλιστική καθώς είναι αδύνατη η εκλογή προέδρου από την βάση σε διάστημα μιας εβδομάδας και πάντως πριν τις 15 Ιανουαρίου.
Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «ψευτοδίλλημμα» αυτό, που όπως είπε, ετέθη πολλές φορές, δηλαδή «θα φύγει ή θα μείνει ο Παπανδρέου» υπογραμμίζοντας: Θα κάνω το καθήκον μου, δεν πάω σπίτι μου και έχω πει ότι θα υπηρετήσω την δημοκρατική παράταξη από όποια θέση (...) Δεν είμαι δεμένος με καρέκλες και το απέδειξα πρόσφατα με την κυβέρνηση Παπαδήμου» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις»
Ο κ. Παπανδρέου με βάση όσα εισηγήθηκε, ανέφερε τέλος ότι μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές και την εκλογή νέου προέδρου του Κινήματος θα παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ασκώντας τις εκ του Καταστατικού οριζόμενες αρμοδιότητες του, στηρίζοντας την δημοκρατική παράταξη και το έργο της κυβέρνησης Παπαδήμου και υπογραμμίζοντας ότι σε αυτό που προτείνει «δεν υπάρχουν ούτε “δεύτερες”, ούτε πονηρές σκέψεις».

Επίθεση σε ΜΜΕ
Η εισήγηση του Γιώργου Παπανδρέου στο Πολιτικό Συμβούλιο περιείχε επιθετικές αναφορές σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και λειτουργίες της Δικαιοσύνης.
Δεν είμαστε σταθεροί στη σύγκρουσή μας με τα συμφέροντα, φέρεται ειπών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσθέτοντας ότι κατά τη διετή διακυβέρνηση, σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Μπεγλίτη, δεν δόθηκε βάρος στις αιτίες της κρίσης και «δεν ήμασταν σταθεροί στη σύγκρουσή μας με ένα σύστημα αντιπαραγωγικό και κρατικοδίαιτο», το οποίο ενέχεται για την ελληνική πλευρά της κρίσης. Έπρεπε, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, να κατονομάσουμε τα συμφέροντα αυτά.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στον πρόεδρο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη Σταύρο Ψυχάρη και σε δάνειο 10 εκ. ευρώ που είχε ο ίδιος αιτηθεί ως πρόεδρος του ΔΟΛ από την ΕΤΕ.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά πληροφορίες υποστήριξε ότι αρχής γενομένης από την απόρριψη του εν λόγω δανείου -«θέμα που κακώς έφθασε και στον ίδιο» όπως είπε- ξεκίνησε σύγκρουση με τον οργανισμό που διευθύνει ο κ. Ψυχάρης. Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε επιπλέον ως υπονομευθείσα την περίπτωση της συγχώνευσης Εθνικής-ΑLPHA.

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος4/1/12 22:38

    ρε πασοκια ολα ΣΤΗ ΦΟΡΑ.

    Άτοπες και ανακριβείς είναι οι δηλώσεις του κ. Γ.Παπανδρέου στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις οποίες ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη υπονόμευσε τη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Alpha Bank, καθώς η συγχώνευση είχε αποτύχει προτού ο ΔΟΛ απευθυνθεί στην Εθνική Τράπεζα για τη χορήγηση δανείου.

    Η επίσημη πρόταση από την Εθνική Τράπεζα προς την Alpha Bank πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου και απορρίφθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank αρχικά αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας και στη συνέχεια οριστικά στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

    Με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα, τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα του ΔΟΛ είχαν ταχθεί τότε υπέρ της συγχώνευσης, προτάσσοντας τις ευεργετικές συνέπειες που θα είχε, τόσο για τις ίδιες τις τράπεζες όσο και για την ελληνική οικονομία γενικότερα.

    Η αποδοχή ή όχι της πρότασης της Εθνικής Τράπεζας από την Alpha Bank ήταν θέμα καθαρά ιδιωτικό, το οποίο αφορούσε μόνο τη διοίκηση των δύο τραπεζών.

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Γ.Παπανδρέου, ο πρόεδρος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη κ. Σταύρος Ψυχάρης σε δήλωση του ανέφερε:

    «Είναι αληθές ότι ο ΔΟΛ εζήτησε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα της οποίας είναι πελάτης τα τελευταία 90 χρόνια. Η Εθνική είπε όχι επισήμως. Ανεπισήμως μας είπαν ότι δεν το ενέκρινε το Μαξίμου.

    »Είναι προφανές ότι παρεμβάσεις στις τράπεζες εναντίον εφημερίδων που δεν ικανοποιούν τις επιθυμίες των κυβερνώντων μαρτυρούν φασίζουσα νοοτροπία.

    »Είναι αυτονόητο ότι μαζί με την εξουσία χάνεται και η μνήμη, ακόμη και για εντελώς πρόσφατα γεγονότα.

    »Ο υπο αποχώρηση πρόεδρος του ΠαΣοΚ παρακαλείται να δηλώσει υπο ποιες συνθήκες συναντηθήκαμε τελευταία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου και γιατί ζητήθηκε να πάμε από την πίσω πόρτα του κτιρίου. Και ποιος ζήτησε κάτι από τον άλλο»!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος5/1/12 22:26

    Ουστ ρε λαμόγια.Ο γιός του Ψυχάρη σύμβουλος του Σαμαρά και υποψήφιος βουλευτής.Το ΜΕΓΚΑ λύσσαξε πάλι κατά του Παπανδρέου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος6/1/12 23:58

    ουστ πρασινορουφιανοι. Ωραιο ανεκδοτο. Η ΔΟΛ στηριζει τη ΝΔ!!!!. 30 XRONIA ΠΟΙΟΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΡΕ ΛΑΜΟΓΙΑ; ΤΑ ΜΜΕ ΣΤΗΡΙΖΑΝ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΑΣΟΚ.ΑΥΤΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΓΙΑΤΙ...ΑΛΛΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος7/1/12 11:43

    ΝΔ πάντα στήριζε διακριτικά για να έχει στο χέρι το ΠΑΣΟΚ και να μην κάνει την πολιτική του. Φως φανάρι. Ειλικρινά και όχι πλάκα. Η ΝΔ δεν έπρεπε να υπάρχει. Τόσο σάπια σε στελέχη, ιδέες και πρακτική. Ο ΔΟΛ κυρίως αλλά και όλα τα ΜΜΕ έβαζαν το μικροσκόπιο εναντίον του ΠΑΣΟΚ (καθόλου αθώου αλλά για αθώους ψάχνουμε; καλά κρασιά...) Κάτι σαν Λαζόπουλος και ΣΠΙΘΕΣ ας πούμε. Κρτική χάδι για τα προσχήματα σε Καραμανλή και Σαμαρά (αν γινόταν κι αυτή) και βαριές κουβέντες και "αποκαλύψεις" για Σημίτη και Παπανδρέου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.