5.1.12

Στο ΕΣΠΑ οι εργασίες ανάπλασης του αρχαίου θεάτρου και συντήρησης του ιερού του Διονύσου Μαρώνειας

Οι εργασίες ανάπλασης και ανάδειξης ενός από τα σπουδαιότερα μνημεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το μοναδικό στη Θράκη σωζόμενο Αρχαίο Θέατρο, αυτό της Μαρώνειας αλλά και η συντήρηση ενός σπάνιου μνημείου του Ιερού του Θεού Διόνυσου σε παρακείμενο χώρο, με απόφαση του Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη εντάσσεται προς χρηματοδότηση στο «ΕΠ Μακεδονίας Θράκης 2007 – 2013». 

Πρόκειται για το έργο «ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ - ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ -ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΙΕΡΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΤΗ ΜΑΡΩΝΕΙΑ». Το έργο περιλαμβάνει τις παρακάτω εργασίες: 
1. Συνέχιση και ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου της Μαρώνειας, η οποία περιλαμβάνει: 
1.1 Συντήρηση-έρευνα του πλινθόκτιστου τοίχου του ρωμαϊκού προσκηνίου. 
1.2 Κατασκευή και τοποθέτηση των υπολοίπων απαραίτητων λίθινων συμπληρωμάτων εδωλίων στο κοίλο. 
1.3 Ανάδειξη της ελληνιστικής φάσης με τοποθέτηση των σωζόμενων προεδριών σε υποδομή από ανοξείδωτο χάλυβα στην κάτω απόληξη της κεντρικής κατεστραμμένης κερκίδας και διαμόρφωση ανοιγμάτων στα πέρατα και στο κέντρο του ημικυκλικού αγωγού της ορχήστρας με επικάλυψη από υαλοπίνακες. 
2. Καταγραφή, μελέτη και δημοσίευση του ανασκαφικού υλικού του θεάτρου, εκτύπωση εκπαιδευτικού προγράμματος για μαθητές των δύο πρώτων τάξεων του Γυμνασίου. 
3. Ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου του αρχαίου θεάτρου (εξομάλυνση πρανούς δυτικής παρόδου μετά την ολοκλήρωση της έρευνας των τάφων, νέα είσοδος, η οποία θα εξυπηρετεί και ΑμεΑ, νέα περίφραξη, καθιστικά, πινακίδες, φυτεύσεις κ.α). 
4. Κατασκευή στεγάστρου προστασίας των διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών του θεάτρου. 
5. Έρευνα-συντήρηση του Ιερού του Διονύσου (συγκρότημα δημοσίων κτιρίων), η οποία περιλαμβάνει:
5.1 Συντήρηση-στερέωση των ευπαθών τοιχοποιιών όλων των ανεσκαμμένων κτιρίων (ναός, βόρειο και νότια κτίρια). 
5.2 Κατασκευή στεγάστρου προστασίας των ευπαθών τοιχοποιιών και επιχρισμάτων του νοτιοανατολικού κτιρίου. 
5.3 Σύνδεση των κτιρίων του Ιερού με το θέατρο.
Δικαιούχος του έργου είναι η ΙΘ' ΕΠΚΑ, ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 588,192.00 Ευρώ.

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος7/1/12 01:36

    Από την "Φωνή της Ροδόπης"
    ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ… ΑΝ ΑΛΗΘΕΥΟΥΝ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ
    «Βόμβα» Στυλιανίδη για «παγωμένα» έργα της Ροδόπης και επίθεση σε Πεταλωτή
    Πρωτοχρονιάτικη «βόμβα» αλλά και «επίθεση» εναντίον του Υφυπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Πεταλωτή, εξαπέλυσε ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και πρώην Υπουργός, Ευριπίδης Στυλιανίδης, με δηλώσεις του οι οποίες αναμένεται να δρομολογήσουν πολιτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο κορυφαίων βουλευτών αλλά και των κομμάτων στην περιοχή.
    Ο κ. Στυλιανίδης σε δηλώσεις που μας έκανε, σε κατ’ ιδίαν συζήτηση, μετά την επίσκεψη του στη δημοτική αγορά Κομοτηνής ενόψει των εορτών της Πρωτοχρονιάς, είπε πράγματα και θαύματα για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την αντιμετώπιση που έτυχε από αυτήν η περιοχή της Ροδόπης.


    Αν μη τι άλλο, οι δηλώσεις αυτές του Ευριπίδη Στυλιανίδη αποτελούν βαρύτατες κατηγορίες τόσο προς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσο και προς τον βουλευτή και Υφυπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Πεταλωτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος7/1/12 09:51

    «Επίθεση» σε Πεταλωτή

    Ο βουλευτής της ΝΔ δεν στάθηκε όμως στα έργα του ΟΣΚ. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα εξαπέλυσε και «επίθεση» εναντίον του Γιώργου Πεταλωτή για αδιαφορία και αδράνεια ως προς την υλοποίηση έργων στην περιοχή.

    «Σήμερα έρχεται ο Ρέππας και παίρνει έργα από τη Ροδόπη για να τα πάει στην περιοχή του, στην Αρκαδία» μας είπε ο κ. Στυλιανίδης για να προσθέσει «υπάρχουν χρήματα για να γίνουν έργα». Όταν τον ρωτήσαμε, για ποιο λόγο δεν κάνει το ίδιο ο κ. Πεταλωτής, πήραμε την εξής αποστομωτική απάντηση. «Δεν γνωρίζω. Υποθέτω ότι δεν θέλει, δεν τον ενδιαφέρει να γίνει κάποιο έργο. Εγώ όταν ήμουν Υπουργός έπαιρνα τηλέφωνο τον Καραμανλή και του ζητούσα την άδεια να χρησιμοποιώ το όνομά του. Στη συνέχεια έπαιρνα τους Υπουργούς εκ μέρους του πρωθυπουργού και τους έλεγα, θέλω τόσα λεφτά για τη Ροδόπη, θέλω να γίνει αυτό το έργο, και όλοι οι Υπουργοί συναινούσαν στις απαιτήσεις μου. Ο κ. Πεταλωτής θα μπορούσε να κάνει το ίδιο, όμως δεν το κάνει».

    Αν μη τι άλλο, οι δηλώσεις αυτές του Ευριπίδη Στυλιανίδη αποτελούν βαρύτατες κατηγορίες τόσο προς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσο και προς τον βουλευτή και Υφυπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Πεταλωτή.

    Οφείλουν και οι δύο να απαντήσουν προκειμένου να μάθουν οι πολίτες αν όντως υπήρξε τέτοια εντολή να «παγώσουν» τα έργα της Ροδόπης και αν ναι, από ποιον; Αν δεν υπήρχε τέτοια εντολή, οφείλουν να πουν για ποιο λόγο εν τέλει τα συγκεκριμένα έργα δεν προχώρησαν.

    Να υπενθυμίσουμε ότι εκτός από την αποκατάσταση της Τσανακλείου Σχολής, τα έργα που δρομολόγησε ο κ. Στυλιανίδης ήταν μεταξύ άλλων το Κλειστό Γυμναστήριο δίπλα στο 2ο Λύκειο Κομοτηνής, το Campus για ΑμΕΑ και η Δημόσια Βιβλιοθήκη.

    Το σίγουρο πάντως είναι ότι, αν οι παραπάνω δηλώσεις του πρώην Υπουργού ευσταθούν, τότε συντελέστηκε ένα μεγάλο πολιτικό έγκλημα εις βάρος της Ροδόπης και των κατοίκων της.
    Το πλήρες κείμενο: http://fonirodopis.gr/press/?p=37016

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος7/1/12 11:37

    Σωστός ο ανώνυμος που στη συγκεκριμένη είδηση στέλνει σχόλιο με αυτούσια αναπαραγωγή της προχθεσινής προβοκάτσιας του Γλερίδη για τον Πεταλωτή. Η πραγματικότητα μιλάει από μόνη της και δεν χρειάζεται κολαούζο επειδή ο Γλερίδης θέλει να κατοχυρωθεί ως ερωτών που θέλει απαντήσεις. Έξω οι λέρες!!!!!! Όχι ρε, δημοσιογράφος δεν είσαι και δεν θα γίνεις. Επειδή κατέχεις τίτλο εφημερίδας και προκαλείς δεν γίνεσαι δημοσιογράφος. Σε θυμόμαστε καλά. Η χώρα από κάτι σαν κι εσένα χαντακώθηκε. Άντε να κάνετε παρέα με το Στυλιανίδη μπας και τα βρείτε μόνιμα και όχι εργολαβικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος7/1/12 15:34

    A καλάααα.Σοβαρή φωνήηηηη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.