7.10.11

Σημαντικό προβάδισμα της ΝΔ με 9% στην δημοσκόπηση της Public Issue


Σαφές προβάδισμα στη ΝΔ, χωρίς όμως αυτοδυναμία, δείχνει το Βαρόμετρο της Public Issue του Οκτωβρίου, για τον ΣΚΑΪ και την «Καθημερινή». Χωρίς να αυξάνει την εκλογική της επιρροή, η αξιωματική αντιπολίτευση ανεβάζει τη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ -το οποίο υποχωρεί κατά 5,5%- στις 9 ποσοστιαίες μονάδες.

Στο πολύ πιθανό ενδεχόμενο εξακομματικής Βουλής, η ΝΔ λαμβάνει από 134 ως 145 έδρες, ενώ το ΠΑΣΟΚ από 57 ως 71.
Πιο συγκεκριμένα, σε ότι αφορά την εκτίμηση της εκλογικής επιρροής των κομμάτων, «πρώτο κόμμα» αναδεικνύεται η αποχή με 34% και ακολουθούν η ΝΔ με 31,5% το ΠΑΣΟΚ με 22,5%, το ΚΚΕ με 10,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 9,5%, ο ΛΑΟΣ με 9%, οι Οικολόγοι - Πράσινοι με 3%, η Δημοκρατική Αριστερά με 5% και η Δημοκρατική Συμμαχία με 2% (7% λοιπά κόμματα).
Η υποχώρηση του ΠΑΣΟΚ στο 22,5% φαίνεται να ωφελεί κυρίως τα κόμματα της Αριστεράς, που είτε διατηρούν σταθερά τα ποσοστά τους σε σχέση με τον Σεπτέμβριο (όπως το ΚΚΕ) είτε κερδίζουν έδαφος, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοκρατική Αριστερά.
Το Βαρόμετρο καταγράφει πάντως ελαφρώς μειωμένη πρόθεση αποχής στο 34%, αλλά και έντονη δυσφορία των πολιτών απέναντι στα πολιτικά κόμματα. Για πρώτη φορά στο Βαρόμετρο, οι πολίτες αναφέρουν τα κόμματα και τους πολιτικούς ως το τρίτο μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, μετά την οικονομία και την ανεργία.
Πέρα από την πτώση της κυβερνητικής επιρροής, η μέτρηση καταγράφει νέα επιδείνωση της εικόνας του πρωθυπουργού, ο οποίος με 22% υπολείπεται πλέον του Αντώνη Σαμαρά κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός.
Ο αρχηγός της ΝΔ βελτιώνει κατά 1% το ποσοστό του στο 28% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ωστόσο η πλειονότητα των πολιτών (το 47%) απαντά «κανένας από τους δύο». Συντριπτική υπέρ της ΝΔ είναι πλέον η παράσταση νίκης που φτάνει στο 59%, έναντι 9% που βλέπουν νίκη του ΠΑΣΟΚ.
Όμως, και η δημοτικότητα του κ. Παπανδρέου υποχωρεί. Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο χάνει 7 ποσοστιαίες μονάδες, φθάνοντας στο 23%, και βρίσκεται στην τελευταία θέση ανάμεσα στους αρχηγούς. Ο κ. Σαμαράς υποχωρεί 2% και πέφτει με 35% στην τρίτη θέση, πίσω από τους κ. Καρατζαφέρη (38%) και Τσίπρα.
Καθόλου ικανοποιημένοι δεν είναι οι πολίτες από τον τρόπο που η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της χώρας. Δυσαρεστημένοι δηλώνουν με την κυβέρνηση σε ποσοστό 92% και με τη ΝΔ 89%.
Τα αρνητικά συναισθήματα είναι έντονα και γενικευμένα. Το 89% δηλώνει ότι αισθάνεται ανασφάλεια για το μέλλον, ενώ το 76% βλέπει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης.
Ως διέξοδο φαίνεται να προκρίνουν τις κυβερνήσεις συνεργασίας, αν και δεν είναι ξεκάθαρο το τι ακριβώς θέλουν. Υπέρ της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ τάσσεται το 18%, ενώ άλλο ένα 18% θέλει οικουμενική, 9% επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση Ν.Δ. και μόλις 5% αυτοδύναμο ΠΑΣΟΚ. Έχει σημασία, πάντως, ότι το ένα τρίτο των πολιτών (33%) δεν έχει γνώμη ή θα ήθελε κάτι άλλο.
Σε ότι αφορά τις εκλογές, το 57% πιστεύει ότι θα είναι πρόωρες, ενώ το 33% περιμένει ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Το 53% πιστεύει ότι μάλλον δεν χρειάζεται να γίνουν εκλογές, το 39% όμως πιστεύει ότι χρειάζεται. Πρόκειται για 8% περισσότερους από τον Σεπτέμβριο και για το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί στο Βαρόμετρο από τις αρχές του χρόνου.

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος7/10/11 19:03

    Όχι εννέα , αλλά δεκαεννέα τέρμινα σε λίγο θα είναι η διαφορά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
    Ο Γιώργος θα παραδώσει στον συγκάτοικό και συμφοιτητή του στον Αντώνη την Ελλάδα για να την αποτελειώσει. Και οι δύο παιδιά της ίδιας μητέρας της κ. Μπιλντερμπεργκ!!!!!!

    Η Γερμανική KfW η δική μας κάποτε ΕΤΒΑ βάζει χέρι στην Ελλάδα

    Οι Γερμανοί, δηλαδή, ήταν ηλίθιοι που κρατήσαν και δεν ιδιωτικοποίησαν την KfW (Kreditanstalt für Wiederaufbau, Πιστωτικό Ίνστιτούτο Ανοικοδόμησης); Tην τράπεζα, δηλαδή, που διαχειρίστηκε τα τότε χρήματα της βοήθειας από το Σχέδιο Marshal. Κι έφτιαξαν ένα ομοσπονδιακό χρηματοδοτικό μοχλό (μερίδια: 80% το ομοσπονδιακό κράτος, 20% το ομοσπονδιακά κρατίδια) το οποίο χρησιμοποιούσε την πιστοληπτική αξιοπιστία του Γερμανικού Κράτους για να δανείζεται φτηνά από τις αγορές και να χρηματοδοτεί την ανάπτυξη τομέων της βιομηχανίας που είχαν στρατηγικά επιλεγεί και είχαν εξαγωγικό χαρακτήρα. Να τι έκαναν οι κουτόφραγκοι: http://www.kfw.dε/kfw/en/index.jsp Να τι κάναμε κι εμείς με την ΕΤΒΑ (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ, ε; τη θυμάστε;): Αλλαλάζαμε για το "τέλος εποχής του κρατικού παρεμβατισμού" και για το υπεριδιοφυές σχέδιο της αποκρατικοποίησης ενός χρηματοδοτικού μοχλού. Τότε που ήταν φτηνό το χρήμα, ιδιωτοκοποίησαμε μοχλούς που θα μπορούσαν να ρίξουν χρήμα στην πραγματικότατη παραγωγική οικονομία για να πέσει χρήμα στην "πραγματική οικονομία" του Cayen και της Τζιπούρας, της εθνικής ιδέας της Ολυμπιάδας, των πρωινομεσημεριανοσκυλάδικων και της αρπαχτής των ημετέρων κρατικοδίαιτων προμηθευτών, εργολάβων, των πρατηριούχων (δήθεν εμπόρων) και λοιπών καρτελατζήδων της κακιάς συμφοράς που ευδοκιμούν στο καθ'υμάς Αεριτζικιστάν. Τώρα μάγκες, τεμενάδες στην κρατική Γερμανική ΕΤΒΑ, την KfW, διότι στο μνημόνιο που έχουμε υπογράψει τα γερμανικά φράγκα αυτή μας τα δίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος7/10/11 19:21

    Μάθανε ότι … πλακώσανε και οι Ολλανδοί…και ο μήνας έχει εννιά……

    Οι Ολλανδοί ανησυχούν για την παράλογη δύναμη των πολιτικών και οικονομικών ελίτ που κυβερνάνε την Ελλάδα, και για αυτό προτείνουν την δική τους λύση για να μας σώσουν. Ποια είναι αυτή;
    Μεγαλύτερη παραχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας! Ναι. Έτσι ακριβώς.Διαβάστε το άρθρο της ολλανδικής De Volksrant που ακολουθεί , και κρίνετε από μόνοι σας.

    S.A.
    Πέρα από τα οικονομικά της προβλήματα, το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας σπάνια αναφέρεται. Και κανένας δεν κάνει τίποτα για να το επιλύσει.Ποιο είναι αυτό το πρόβλημα; Ότι αν είσαι Έλληνας, η θέση σου στην κοινωνία δεν εξαρτάται από τα ταλέντα σου και τον δυναμισμό σου, αλλά από τις κοινωνικές σου σχέσεις. Σίγουρα, καμία κοινωνία δεν είναι πλήρως αξιοκρατική, ή το αντίθετο. Στην Ολλανδία όμως, υπάρχει αξιοκρατία. Αντίθετα, στην Ελλάδα, ο κανόνας είναι ο νεποτισμός. Και η συσσώρευση πλούτου και δύναμης στα χέρια των ελίτ είναι τόση, που συνεχώς καταφέρνουν και ενισχύουν την θέση τους.

    Αν δεν καταπολεμηθεί ο νεποτισμός, η Ελλάδα ποτέ δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από τα οικονομικά της δεινά, άσχετα με το μέγεθός τους. Ακόμη και αν σβήναμε ολόκληρο το ελληνικό χρέος, η χώρα θα συσσώρευε αμέσως νέο χρέος από την αρχή. Μαντέψτε ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν τον λογαριασμό για την επόμενη ελληνική διάσωση. Η ενίσχυση του νέου μηχανισμού EFSF δεν θα μειώσει τους όποιους μελλοντικούς κινδύνους, αλλά θα τους επιδεινώσει.

    Δυστυχώς, οι πολιτικοί ηγέτες της ΕΕ παρασύρονται από τον συναισθηματισμό τους, όπως αυτόν που τους οδήγησε στο να αποδεχτούν την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ, αν και γνώριζαν πως η χώρα δεν πληρούσε τους όρους συμμετοχής της στην ευρωζώνη. Αν αφήσουμε την Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη, με αντάλλαγμα την διαγραφή του χρέους της, ίσως και να μπορούσαμε να αποφύγουμε κάποια επιπλέον μελλοντικά βάρη. Θα αφήναμε όμως την ελληνική μεσαία τάξη στην τύχη της. Μια μεσαία τάξη για την οποία πρέπει να ανησυχούμε, αφού αποτελεί το βασικό θύμα του διοικητικού χάους που κυριαρχεί στην χώρα.

    Τα μέλη της ελληνικής μεσαίας τάξης είναι διατεθειμένα να πληρώνουν φόρους, όπως όλοι οι Ευρωπαίοι. Δεν θέλουν όμως να πληρώνουν λεφτά στο κράτος, που ξέρουν ότι θα καταλήξουν στις τσέπες των οικογενειών και των φίλων του καθεστώτος που κυβερνά. Τα ευρώ που πλημμύρισαν την ελληνική οικονομία εδώ και κάποια χρόνια, ηρέμησαν τους Έλληνες. Όλοι κέρδισαν κάτι, ενώ οι πραγματικά φιλόδοξοι νέοι επέλεξαν την φυγή. Σήμερα όμως, με όλες τις κοινωνικές εντάσεις, μια νέα εισροή από ευρώ απλά θα ανέβαλλε την κοινωνική σύγκρουση που χρειάζεται η χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος7/10/11 19:22

    Μάθανε ότι … πλακώσανε και οι Ολλανδοί…και ο μήνας έχει εννιά……

    Μια καλή στρατηγική θα ήταν να αγκαλιάσουμε τον αγώνα του ελληνικού λαού, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχουμε κάνει. Οι ελίτ της Ελλάδας βγάζουν την ουρά τους απ έξω, και ρίχνουν όλα τα βάρη στους καλοπροαίρετους συμπατριώτες τους. Και το καταφέρνουν, επειδή η τρόικα δεν επιθυμεί να πολύ-αναμιγνύεται στις αποφάσεις που παίρνει η ελληνική κυβέρνηση. Έτσι, η δέσμευση για μια ίση κατανομή των οικονομικών βαρών, παραμένει κενό γράμμα.

    Η τρόικα θα πρέπει να ξεπεράσει τους δισταγμούς της και να δράσει έτσι, ώστε να επανέλθει η δημοκρατία στη χώρα που την γέννησε. Αυτό δεν είναι μια θαυμάσια ευρωπαϊκή ιδέα;

    Θα απαιτούσε όμως μια μεγαλύτερη παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας, από αυτήν που σήμερα συζητιέται.

    Σε αντίθετη περίπτωση, οι επιβαλλόμενες περικοπές δεν θα πετύχουν τον στόχο τους. Αν δεν τσακίσουμε την ισχύ των ελληνικών ελίτ, δεν θα δούμε την λύση.

    Δυστυχώς όμως, αυτό δεν έχει προβλεφτεί από καμία ευρωπαϊκή πρόταση σε σχέση με την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν είναι Βαγδάτη, αλλά δεν θα πρέπει επίσης να υποτιμάμε τη δυσκολία της εγκαθίδρυσης μιας δημοκρατίας που να λειτουργεί.

    Αυτό όμως είναι το έργο που πρέπει να αναλάβουμε, αν θέλουμε να βρεθεί λύση στην ελληνική τραγωδία, η οποία έχει ακόμη ελπίδες για ένα ευχάριστο τέλος, σε αντίθεση με τις θεατρικές τραγωδίες.

    Για να το πετύχουμε, η Ευρώπη θα πρέπει να δείξει περισσότερη αποφασιστικότητα, και μια μεγαλύτερη αίσθηση της πραγματικότητας.

    De Volkskrant
    http://www.presseurop.eu/en/content/article/1021351-liberate-greece-its-elites

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι Έλληνες είναι άξιοι της τύχης τους. Αν δεν ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να ψηφίσουν Νουδία.

    Αυτό καταδεικνύει του Έλληνα τη βλακεία!

    Ο οποίος νόμιζε ότι είχε... έξυπνους προγόνους.

    Επειδή έτσι του' πε ο Θουκιδίδης κι η... γιαγιά του!

    Α, ΡΕ ΒΛΑΚΑ ΕΛΛΗΝΑ. ΝΑΙ, ΕΣΕΝΑ ΛΕΩ!!!

    Θα πρέπει μερικοί να ξαναδιαβάσουν το τελευταίο άρθρο για το "λευκό ψηφοδέλτιο". Γιατί, πάω στοίχημα τις 9 μου ίντσες ότι ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ!

    Ε, και? Δεν είναι και πολύ έξυπνοι. Καλά θα κάνουν όμως να ξαναπροσπαθήσουν. Ίσως να ζητήσουν τη βοήθεια κανενός... Αμερικάνου, για να τους το κάνει λιανά!

    Γιατί ο συνταγματολόγος Βενιζέλος ΔΕΝ θα τους το εξηγήσει.

    Τι να πεις...

    Ή στηρίζετε την κυβέρνηση, κύριοι, ή στείλτε τους ΟΛΟΥΣ από 'κει που 'ρθαν!!! Γιατί, αν πιστεύετε ότι ο ένας ή ο άλλος μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση μπροστά στην Τρόικα...

    ... τότε ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΧΩ ΥΠΟΤΙΜΗΣΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ!!!

    Τουναντίον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.