19.9.11

Τραγική πραγματικότητα οι ... μισθοί Βουλγαρίας στην Θράκη


Με μισθούς πολύ κάτω από τα επίπεδα των κατώτερων αποδοχών στην Ελλάδα, των 863 ευρώ, και αρκετά κοντά στους μισθούς της Βουλγαρίας και της Τουρκίας, των 123 - 356 ευρώ το μήνα, αμείβονται ήδη πολλοί Έλληνες «απασχολούμενοι» σε νομούς της Βόρειας Ελλάδας.

Αποδοχές των 3 ευρώ την ώρα, για 2 - 4 ημέρες, ή των 300 - 500 ευρώ το μήνα, χωρίς ασφάλιση, υπερωρίες και άλλες παροχές, είναι μια ζοφερή πραγματικότητα, εκεί όπου η ανεργία ξεπερνά το 30% - 35% και όσοι χάνουν τη δουλειά τους δεν έχουν ελπίδες για εργασία με κανονικό μισθό και ασφάλιση.
Στις συνθήκες αυτές επανέρχονται το τελευταίο διάστημα, μέσω πιέσεων που ασκεί και η γερμανική κυβέρνηση (συζητήθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας στην Αθήνα) αλλά και η τρόικα, παλαιότερες προτάσεις που κάνουν λόγο για ειδικές οικονομικές ζώνες, καθώς φαίνεται να εγκαταλείπεται -τουλάχιστον σ’ αυτήν τη φάση- η δημιουργία διασυνοριακών οικονομικών ζωνών (π.χ. Ελλάδας, Βουλγαρίας).
Αυτό συνέβη, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, επειδή και οι ελληνικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι μεγάλες, αντιλαμβάνονται ότι με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων θα επικρατήσει ο «νόμος της ζούγκλας», με τρομακτική συμπίεση του κόστους εργασίας, ειδικά από μικρές επιχειρήσεις, που θα γίνουν έτσι περισσότερο ανταγωνιστικές.
Το τελευταίο διάστημα βρίσκεται ξανά υπό συζήτηση η δημιουργία καταρχήν τεσσάρων ειδικών οικονομικών ζωνών (ΕΟΖ), σε περιοχές όπου υπάρχουν σημαντικά ποσοστά ανεργίας και αποβιομηχάνισης, όπως η Θράκη!!!
Τα κίνητρα θα είναι κυρίως φορολογικής φύσης και περιορισμού της γραφειοκρατίας, δεν αποκλείεται όμως να περιλαμβάνουν ειδικές ρυθμίσεις για το μισθολογικό κόστος, που ενδιαφέρει τους υφιστάμενους αλλά και εν δυνάμει επενδυτές.
«Μιλάνε -και επανέρχονται- κάθε φορά για ειδική οικονομική ζώνη, με κίνητρα για τις επιχειρήσεις, όπου δε θα ισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις. Εμείς αρνούμαστε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Η ανεργία ξεπερνά το 30% και στους οικοδόμους βρίσκεται στο 70% - 80%. Η φτώχεια γεννά υποταγή. Όταν έρχονται εργάτες από τη Βουλγαρία, διατεθειμένοι να δουλέψουν για 300 - 350 ευρώ, δημιουργείται πρόσφορο έδαφος», σημείωσε ο Απόστολος Γκιγκούδης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Έβρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.