1.9.11

Γιώργος Πεταλωτής: «Δεν υπάρχει στον σχεδιασμό του Υπουργείου, ίδρυση Εφετείου στην Καβάλα»


Σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Καβάλας Σάββα Εμινίδη, σχετικά με την ίδρυση Εφετείου στην Καβάλα, κλήθηκε να απαντήσει στη Βουλή, o Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Βουλευτής Ροδόπης, Γιώργος Πεταλωτής.

Ο Γιώργος Πεταλωτής ανέφερε πως, με τα σημερινά δεδομένα, δεν υπάρχει στον σχεδιασμό του Υπουργείου η ίδρυση Εφετείου στην Καβάλα. Τόνισε πως στη διαδικασία απονομής Δικαιοσύνης δεν χωρούν τοπικισμοί από κανένα, ούτε και πιέσεις τοπικών κοινωνιών, καθώς αυτό θα αποτελούσε χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, σαφές πλήγμα της επιστημονικότητάς της και υποταγή της σε καθαρά τοπικιστικά συμφέροντα.
Ο κ. Πεταλωτής ανέφερε πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη σοβαρότητα το ζήτημα ίδρυσης εφετείων και πως στα πλαίσια του κεντρικού σχεδιασμού κατανομής Δικαστηρίων «έχει προκριθεί να δημιουργηθούν τέσσερα νέα Εφετεία τα οποία θα αρχίσουν να λειτουργούν από το Σεπτέμβριο, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν. Και έχουν επιλεγεί με συγκεκριμένα και επιστημονικά κριτήρια».
Επίσης, ο κ. Πεταλωτής αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης όλων των Εφετείων, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της Θράκης και επ’ αυτού δήλωσε πρόθυμος να συζητήσει με βάση επιστημονικούς κανόνες και όχι τοπικιστικούς λόγους.
Στη δευτερολογία του, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, δήλωσε πως, όντας νομικός επί σειρά ετών, αντιλαμβάνεται τη Δικαιοσύνη με καθαρά επιστημονικούς και νομικούς όρους και πως αποτελεί υποβάθμιση τόσο της Δικαιοσύνης, όσο και του νομικού κόσμου, το αίτημα να δικάζουν οι Εφέτες τις υποθέσεις των μονομελών Εφετείων, μεταφερόμενοι τοπικά και μακριά από την έδρα του Εφετείου.
Αναφερόμενος σε παλαιότερη φράση του περί «κόμβου Δικαιοσύνης» στην Κομοτηνή, ο Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε πως αναφέρεται σε «περιφερειακό επίπεδο και πως η σύγχρονη πραγματικότητα των περιφερειών δεν μας επιτρέπει πλέον να έχουμε μια άγονη τοπικιστική αντίληψη των πραγμάτων, ανάμεσα σε περιοχές της Α.ΜΑ.Θ.».
Ο κ. Πεταλωτής υπενθύμισε πως «ενωμένοι όλοι μαζί ενισχύσαμε τα επιχειρήματά μας έτσι ώστε οι επιδοτήσεις και τα ευεργετήματα που έχει η Θράκη, να επεκταθούν και στην Ανατολική Μακεδονία, αλλά και σε άλλα περιφερειακά ζητήματα, και συνεπώς ο ρόλος μας δεν είναι να ταυτιζόμαστε με συντεχνιακές αιτιάσεις».
Κλείνοντας τη δευτερολογία του ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στην ανάγκη να σοβαρότερης προσέγγισης των ζητημάτων της Δικαιοσύνης απ’ όλους τονίζοντας  χαρακτηριστικά πως «μόνο με κεντρικό χωροταξικό σχεδιασμό θα πάμε μπροστά. Μόνο όταν έχουμε να κάνουμε με κεντρικές αποφάσεις, και όχι να ικανοποιούμε τα αιτήματα κάθε περιοχής».
Αναφερόμενος δε, στη λειτουργία του Εφετείου Θράκης, δήλωσε πως δεν θα πρέπει να απαξιώνεται και να υποβαθμίζεται, αλλά αντίθετα, να ενισχύεται η λειτουργία του, καθώς βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από άλλα Εφετεία της χώρας και πως ο ίδιος δεν θα υποκύψει σε αντιεπιστημονικές, αντιαναπτυξιακές και εις βάρος της Δικαιοσύνης λογικές. 

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος2/9/11 02:24

    Ε μας τα ζάλισαν μερικοί Καβαλιώτες. Για να κοπανάνε οι δικηγόροι τους λεφτά . Δεν ασχολούνται με την ανεργία κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.