31.7.11

Αίτηση ένταξης στο fast track κατέθεσαν τα Χρυσωρυχεία Θράκης! Στις 12 Αυγούστου αξιολογείται η επένδυση από το ΥΠΕΚΑ

Άρχισαν να ενεργοποιούνται τα γρανάζια για την αδειοδότηση της επένδυσης των Χρυσωρυχείων Θράκης στο Πέραμα του Έβρου, μετά την αίτηση που υπέβαλε η εταιρία για να ενταχθεί το project στη διαδικασία fast track του Invest in Greece.

Μετά το τέλμα που βρισκόταν το όλο project από τον Σεπτέμβριο του 2009 για την έγκριση της προκαταρκτικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το Invest in Greece προώθησε τον σχετικό φάκελο της επένδυσης.
Στις 12 Αυγούστου αναμένεται να συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων Οικονομίας, ΠΕΚΑ, Ανταγωνιστικότητας για να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο η αξιολόγηση της επένδυσης.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Μαρκόπουλος, ευελπιστεί ότι στο επόμενο δίμηνο θα έχει δοθεί το «πράσινο φως» για την υλοποίηση της επένδυσης. Επισημαίνει ότι πέρα από τον προϋπολογισμό των 150 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας θα επενδυθούν στην περιοχή συνολικά 190 εκατ. ευρώ. Οι άμεσες θέσεις εργασίας υπολογίζονται σε 200, ενώ εκτιμά ότι η έμμεση απασχόληση θα ανέλθει σε επιπλέον 800 άτομα.
Η εταιρεία από το 1996 που πραγματοποιεί έρευνες στην περιοχή έχει επενδύσει ήδη 40 εκατ. ευρώ. Υλοποιεί μάλιστα φυτώριο, όπου όλα τα φυτά και τα δένδρα θα διατεθούν για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Για τις αντιδράσεις που υπάρχουν διαπιστώνει μία μεταστροφή του αρνητικού κλίματος της κοινωνίας για την εξόρυξη χρυσού και την εταιρεία που θα δημιουργήσει αρκετές θέσεις εργασίας και θα δώσει μια διέξοδο στην ανεργία που πλήττει την περιοχή.
Διαβεβαιώνει επίσης ότι η μέθοδος του κυανούχου νατρίου που θα χρησιμοποιηθεί από την εταιρεία για την εκχύλιση του χρυσού, είναι αυτή που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση και στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος και των κατοίκων. Ο κ. Μαρκόπουλος επισημαίνει ότι η κρίσιμη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας υποδηλώνει ότι έχει ανάγκη την υλοποίηση επενδύσεων για να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους, αλλά και να στηριχθεί η τοπική οικονομία και κοινωνία.
Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας πιστεύει ότι έχει να προσφέρει πολλά στην ελληνική οικονομία. Στον Έβρο, τόνισε, υπάρχουν τεράστια αποθέματα χρυσού, όπως έδειξαν έρευνες του ΙΓΜΕ και τα Χρυσωρυχεία Θράκης θα αξιοποιήσουν ένα ελάχιστο ποσοστό από αυτά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Μαρκόπουλος, τα έσοδα από το έργο υπολογίζονται σε 660 εκατ. ευρώ, ενώ οι φόροι που θα εισπράξει το Δημόσιο από τη λειτουργία του θα ανέλθουν σε 260 εκατ. ευρώ.

13 σχόλια:

  1. Ανώνυμος31/7/11 17:47

    Πόσο πάει ρε παιδιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος1/8/11 05:08

    ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ «SLOW TRACK»

    Βρε Ευρωπαίοι «SLOW TRACK» εσείς δεν σηκώσατε τη σημαία ότι η ανάπτυξη θα έλθει γρήγορα στη Θράκη από την εκμετάλλευση των κοιτάσματων χρυσού, με το σύνθημα «Τα χρυσά μετάλλια των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 θα φτιαχτούν με το χρυσάφι της Θράκης». Μετά το 2005 τι επάθατε ξινισθήκατε επειδή δεν προλάβατε να το εξορύξετε μέχρι το 2004 για να φτιαχτούν τα χρυσά μετάλλια και να μείνετε στην ιστορία ως σύγχρονοι Κροίσοι;

    Όσο για το όχι του κ. Πετρίδη, μου φαίνεται «μαϊμού όχι». Είναι δυνατόν να αντισταθεί στον μέντορά του πολιτικό κ. Ευάγγελο Βενιζέλο; Δεν νομίζω.
    Αφού την απόφαση έγκρισης της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων του Περάματος θα την υπογράψει εκτός των άλλων υπουργών και ο κ. Βενιζέλος, και μάλιστα πρώτη-πρώτη και ισχυρότερη είναι η υπογραφή του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Πετρίδη.

    Το 2011 είναι η αναθεώρηση της απόφασης του Νοεμβρίου του 1999 που για πρώτη φορά εκχωρήθηκαν τα δικαιώματα για 50+50 χρόνια των κοιτασμάτων χρυσού, το Προεδρικό Διάταγμα υπογράφεται από τον κ. Βενιζέλο μετά από εισήγηση του τότε Νομάρχη Έβρου κ. Ντόλιο. Αυτά για την ώρα, αν ψεύδομαι παρακαλώ διαψεύστε με, και θα ζητήσω 1000 συγγνώμη για την ταλαιπωρία σας.
    Κάποτε αυτή η ιστορία πρέπει να την κλείσει με τον α τρόπο ή με τον β τρόπο, για να πιάσουν δουλειά οι θεσμικοί. Οι ώρες απασχόλησης για τα μεν δε αλλά και τα όχι, αν κατευθυνόταν στην ανάπτυξη και όχι στις ατέρμονες αερολογίες, ίσως η εικόνα της περιοχής να ήταν διαφορετική.

    Ο Περιφερειάρχης κ. Γιαννακίδης οι αντιπεριφερειάρχες (εκτός του κ. Δαμιανίδη και της κ. Νικολάου) και αρκετοί περιφερειακοί σύμβουλοι, είναι μέρος του πολιτικού συστήματος που φαλίρισε την Ελλάδα. Την επόμενη των εκλογών προετοίμαζαν τις επόμενες εκλογές ρουσφετολογώντας με το Δημόσιο χρήμα.
    Οι αλόγιστες κινήσεις τους με τα ΔΕΝ και τα ΟΧΙ φέρνουν την περιοχή σε οικονομικό αδιέξοδο. Καιρός είναι να συσκεφτούν σκεπτόμενοι για την ανάκαμψη της οικονομίας της περιοχής με συγκεκριμένες προτάσεις σύμφωνα με το σκεπτικό της κυβέρνησης. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.
    Τα νταϊλίκια είναι μόνο για το παζάρι. Οι ευκαιρίες σήμερα είναι πολλές, έρχονται και παρέρχονται αν δεν πιάσουν τον ταύρο από τα κέρατα.

    Έρχονται Γερμανοί και άλλοι Ευρωπαίοι επενδυτές για την ανάπτυξη όλων των τομέων. Η σύγχρονη τεχνολογία και οι σύγχρονοι μέθοδοι ανάπτυξης θα εφαρμοσθούν και με την συμμετοχή των Ελλήνων. Μόνο έτσι θα ανακάμψει η οικονομία. Μην πούνε για ξεπούλημα της Εθνικής Κυριαρχίας οι βαθιά νυχτωμένοι, η Ενωμένη Ευρώπη τουλάχιστον θεωρητικά είναι μια πολιτικό-οικονομική οντότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμείς είμαστε έτοιμοι πολύν καιρό τώρα για την "υποδοχή".

    Αυτοί... είναι???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος1/8/11 20:39

    Μαριονέτες είστε. Μέρος του κακόγουστου έργου. Διαβάστε το "κράτος του φόβου". Θα βρείτε μέσα τους εαυτούς σας και τους ρόλους που παίζετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος2/8/11 07:59

    Oι Balkan Ευρωπαίοι βαδίζουν αργά γιατί βιάζονται να φύγουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το κράτος του φόβου το διάβασα μόλις βγήκε και πολύ νωρίτερα από σένα (2008).

    Αλλά... ποιός καημένος σου 'πε ότι εγώ είμαι περιβαλλοντολόγος???

    ΤΟ ΑΝΑΠΟΔΟ!!! Οικονομολόγος είμαι. Αλλά, επειδή η δική μου βλακεία -αντιθέτως με άλλων- ΕΧΕΙ όρια, τα χρυσωρυχεία ΔΕΝ τα θέλω. Όπως και κάποια άλλα καλόπαιδα σαν και μένα (το "κα" με... "ω").

    Κι όταν οι χρυσωρύχοι έρθουν, θα καταλάβουν ΑΚΡΙΒΩΣ τι θα πει αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. niẓām3/8/11 10:43

    Στα μέλη του Περιφερειακού Παν-Ανατολικού-Μακεδονικού-Θρακικού Κινήματος
    του ΟΧΙ και του ΔΕΝ οι μισθοί τους πληρώνονται με τα δανικά ευρώ της Ενωμένης Ευρώπης, ή δεν το ξέρουν και νομίζουν ότι είναι από τα ανύπαρκτα κεφάλαια του Κρατικού κουρβανά.οι μισθοί τους.
    Ας δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις να βγάζουν τουλάχιστο τους μισθούς τους, να μην γίνονται βάρος στη κοινωνία.
    niẓām

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για να μην επιβαρύνεται η "Ενωμένη Ευρώπη" και ο "Κρατικός Κουρβανάς", μήπως θέλεις να παίρνουμε τους "μισθούς" μας από τα Χρυσωρυχεία;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος3/8/11 14:20

    MARIA MALON MPERDEYSE!!! ESY TOSA XRONIA ME TA LEFTA OY DHMOSIOY KAI TON FOROLOGOYMENON POY EPERNE O PATERAS SOY SAN ANTINOMARXIS KAI YPALLHLOS SPOYDASES KAI BOLEYTIKES!!! EMEIS OI ALLOI AKOMA TIN PSAXNOYME KAI OPOY YPARXEI DOYLIA PERNOYME TILEFONO!!! ALLA ETSI EINAI AN TA BRIS OLA ETOIMA KANEIS "TON POLITIKO" AAA TO ONOMA SOY POY TO EBALES THA XASIS KAI TIN PSIFO!!!!! ALLA DEN EXEIS ANAGKI ...EXEI O MPAMPAS!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι λες ρε τελευταίε ανώνυμε; Εκβιάζεις ανθρώπους επειδή είπανε την γνώμη τους επώνυμα! Και ποια ψήφο θα χάσει η συγκεκριμένη σύμβουλος, την δικιά σου; Μην λέμε τώρα λαμακίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος3/8/11 18:54

    Όσοι θέλουν να είναι κρατικοδίαιτοι ας είναι. Δικαίωμα τους. Βρίσκουν και κάνουν. Ας σκεφτούν όμως κι αυτούς που τους ταϊζουν κι ας μην κρίνουν μόνο με την δική τους βόλεψη. Είναι εύκολο να εμποδίζεις την ανάπτυξη. Το δύσκολο είναι να την δημιουργήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος3/8/11 19:02

    ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟ14,20 ΦΙΛΕ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΛΩΣΥΝΗ ΠΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΙ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ Η ΚΥΡΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΞΕΡΑΜΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΚΟΡΗ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗ ΕΠΑΡΧΟΥ ΚΛΠ; ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΟΝ PIAZZA ΝΑ ΣΙΓΟΝΤΑΡΕΙ ΟΥΤΩΣ Ή ΑΛΛΩΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΙΝΑΙ,,,,ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ; ΑΝ ΝΑΙ ΠΩΣ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ; ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΟΜΩΣ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΕΝΑ ΕΝΑ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ,,,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος4/8/11 07:03

    Τι θα γίνει ρε παιδιά τελικά θα κατέβει η διαπαραταξική και διαθεσμική επιτροπή στην Αθήνα στις 12/08 να διαμαρτυρηθεί στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει για τα χρυσωρυχεία του Περάματος;
    Άκου κει διαπαραταξική και διαθεσμική επιτροπή που μόνο γέλιο προκαλεί θα ξεχάσουμε και τα λίγα που ξέρουμε.
    Τι θα πει διαθεσμική έψαξα στα λεξικά τη λέξη και δεν βρήκα την ερμηνεία της

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.