29.7.11

Όχι του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ στην εκμετάλλευση του χρυσού

Συνεδρίασε στην Κομοτηνή την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011 το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Τα μέλη του Συμβουλίου και μετά από σχετική εισήγηση του μέλους της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης - Έβρου κατά του Χρυσού, Ανέστη Στρατιάδη, διατύπωσαν για μία ακόμη φορά, κατά συντριπτική πλειοψηφία -δύο λευκά και ένα παρών την κάθετη και κατηγορηματική αντίθεσή τους στην οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα εκμετάλλευσης χρυσοφόρων κοιτασμάτων στην περιοχή.

Επίσης συμφώνησαν να συσταθεί μία διαπαραταξιακή και διαθεσμική επιτροπή φορέων που σε άμεσο χρόνο, θα ενημερώσει δια ζώσης στην Αθήνα την πολιτική ηγεσία της χώρας και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, για την κατηγορηματική αντίθεση των τοπικών κοινωνιών πάνω στο ζήτημα.
Να σημειωθεί ότι στην συνεδρίαση παρέστησαν και τοποθετήθηκαν αρνητικά απέναντι στις επενδύσεις χρυσού, οι Δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης και Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης.
Τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου επίσης ενημερώθηκαν για το ατύχημα σε βιομηχανική μονάδα στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, για τις ενέργειες των εμπλεκομένων υπηρεσιών τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων σε αυτήν. Τα μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν ομόφωνα την οδύνη τους για τον θάνατο του νεαρού εργαζόμενου καθώς και τα συλλυπητήριά τους στην οικογένειά του.
Ακόμη στα μέλη του Συμβουλίου έγινε εκτενής ενημέρωση από τον Προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Βασίλη Πιτσινίγκο για το ΕΠ «Μακεδονίας – Θράκης 2007-2013» (ΕΣΠΑ). Τα μέλη του Συμβουλίου ενέκριναν κατά πλειοψηφία την πρόταση του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ να αναζητηθούν οι πόροι που απομείωσαν το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΑΜ-Θ για δράσεις - έργα που έπρεπε να καλυφθούν από τα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων, και να διεκδικηθεί η επιστροφή τους σε επικείμενη αναθεώρηση του ΕΣΠΑ.
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο επίσης έγινε ενημέρωση από τον Διευθυντή Σχεδιασμού της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Κώστα Καλούδη για το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών.
Τέλος στα μέλη του Συμβουλίου απευθύνθηκαν μέλη των Σωματείων Αρτοπαραγωγών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, τα οποία ζήτησαν την συμπαράσταση του οργάνου μετά και τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στο άνοιγμα του επαγγέλματός τους.

8 σχόλια:

  1. Ανώνυμος29/7/11 21:00

    ΑΡΗ ΠΕΣ ΑΛΕΥΡΙ, Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΝΑΝΤΊΝΟΥ ΣΕ ΓΥΡΕΥΕΙ..
    "O κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι μέσα σε ένα μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η αδειοδοτική διαδικασία για την υλοποίηση της επένδυσης αξιοποίησης του κοιτάσματος χρυσού στο Πέραμα Θράκης. H επένδυση ύψους 150 εκατ. ευρώ είναι της εταιρείας "Χρυσωρυχεία Θράκης", η οποία από το 2008 ελέγχεται σε ποσοστό 100% από την καναδική Eldorado Gold.
    Αναφερόμενος στις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν έργα τέτοιου είδους που να έχουν την 100% αποδοχή της κοινωνίας. Υποχρέωση της Πολιτείας είναι, όταν ένα έργο πληροί τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές που τίθενται από την E.E., να δίνει το πράσινο φως για να προχωράει».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος30/7/11 09:10

    Είναι αμαρτία κ. Γιαννακίδη να κοροϊδεύεις τον κόσμο με τις ψεύτικες συσκέψεις που κάνεις με κάτι περιθωριακές φάτσες για το δήθεν όχι στο ΧΡΥΣΟ. Απορώ πως σε ανέχονται ακόμη οι κάτοικοι της Ροδόπης.
    Με τον τρόπο που φέρεσαι και σκέπτεσαι, μαζί με τον Λαμπάκη εκπροσωπείται τη λαϊκή δεξιά του Σαμαρά, ότι χειρότερο υπάρχει.

    Καναδοί "κυνηγοί χρυσού" στο Πέραμα Θράκης
    Eπαναλειτουργία των χρυσωρυχείων στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής
    Καναδοί "κυνηγοί χρυσού" θα αναζητήσουν ένα εκατομμύριο ουγγιές χρυσού αξίας 1,1 δις ευρώ στο Πέραμα της Θράκης. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπέγραψε την περιβαλλοντική άδεια που αφορά την επαναλειτουργία των χρυσωρυχείων στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής, όπου φέρεται να υπάρχει κοίτασμα χρυσού 8 εκατομμυρίων ουγγιών αξίας 8,5 δις ευρώ. Η διαδικασία για την υλοποίηση της επένδυσης εκμετάλλευσης του κοιτάσματος χρυσού στο Πέραμα Θράκης θα έχει ολοκληρωθεί, κατά πάσα πιθανότητα, μέσα στο καλοκαίρι.

    Η αρχική επένδυση για την αξιοποίηση του κοιτάσματος χρυσού ανέρχεται σε 150 εκατομμύρια ευρώ, με πιθανό το ενδεχόμενο να επενδυθούν ακόμη 190 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας. Το κοίτασμα στο Πέραμα Θράκης ανήκει στην εταιρεία "Χρυσωρυχεία Θράκης" ο έλεγχος της οποίας έχει περάσει στην καναδική Eldorado Gold από το 2008, σε ποσοστό 100%. Πρόκειται για έναν όμιλο με έδρα το Βανκούβερ του Καναδά, ο οποίος διαθέτει μεταλλεία χρυσού στην Κίνα, στην Τουρκία και ένα μεταλλείο σιδηρομεταλλεύματος στη Βραζιλία.

    Αναφερόμενος στις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας κατά των χρυσωρυχείων, ο κ. Παπακωνσταντίνου σχολίασε πως δεν υπάρχουν έργα τέτοιου είδους σε όλον τον κόσμο που να έχουν την πλήρη αποδοχή της κοινωνίας και πρόσθεσε πως: «υποχρέωση της Πολιτείας είναι όταν ένα έργο πληροί τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές που τίθενται από την EE, να δίνει το πράσινο φως για να προχωράει».
    26/7/2011
    Από: http://www.greekcastles.gr/Web/Page_News.asp?Article=197
    Πηγη: gkatzios.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος30/7/11 10:26

    Τα ίδια και τα ίδια. Συνεδρίαση με πανό ( ! ), κραυγές, αερολογίες και ανούσια ψηφίσματα. Ξυπνήστε ρεεεε.... 15 χρόνια στα ίδια και το λέτε και δεν ντρέπεστε. Και η Θράκη ίδια έμεινε. Στάσιμη. Χάρη σε σας. Μπράβο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος30/7/11 18:22

    Piazza τηνεποχή που ήσουν στα ντουζένια σου είχες δημοσιεύσει κανά δυό προεδρικά διατάγματα αδειοδότησης έρευνας κοιτασμάτων χρυσού με την υπογραφή του τότε νομάρχη Σταυρόπουλου. Ο Γιαννακίδης ήταν αντινομάρχης ο Πωλυζωιδης πρόεδρος. Αναδημοσίευσε τα σε παρακαλώ για να κλείσουν το στόμα τους τα μαϊμούνια, φτάνει πια η κοροϊδία εδώ και 15 χρόνια αγωνιζόμαστε ενάντια του χρυσού και τόσα άλλα φαιδρά να λένε. Αφού αυτοί υπέγραψαν τις αδειοτήσεις τις εκχωρήσεις γης την αδειοδοτήσεις αρδευτικών γεωτρήσεων και άρχισε η τεχνητή βαβούρα τα τελευταία 6-7 χρόνια, τι θέλουν τώρα συγχωροχάρτι η ζητούν το κάτι άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος31/7/11 09:57

    Καλά αυτοί οι πρωτοκλασάτοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν ήταν που στις πρώτες εκλογές για την εκλογή του πρώτου αιρετού νομάρχη στην προεκλογική τους καμπάνια συμπεριέλαβαν ως μοχλό ανάπτυξη και την εξόρυξη του χρυσού; Αυτοί δεν ήταν που από την κεντρική πλατεία έλεγαν ότι τα χρυσά μετάλλια θα γίνουν από το χρυσό τις Θράκης; Και συνεχίστηκε αυτό το πλάνο ανάπτυξης και στις επόμενες δύο προεκλογικές περιόδους. Τώρα τι δικαιολογίες μας λέει ο Γιαννακίδης. Κάνει που δεν ξέρει, τώρα ξύπνησε και αντισταθεί στο ΠΑΣΟΚ με αυτόν τον αχαρακτήριστο τρόπο. Μας μάζεψε τους Αγανακτισμένους του ΣΥΝ και κάθε καρυδιάς καρύδι Αντι-ΠΑΣΟΚ ιδεολογίας να σέρνουν τα χίλια μύρια στον Πρωθυπουργό. Ο Γιαννακίδης και η παρέα του άνοιξαν διάπλατα τις Κερκόπετρες και τώρα μας ζητάει και τα ρέστα. Έξη χρόνια ήταν κάτω από την κ……νη ποδιά του Στυλιανίδη και μια κουβέντα δεν είπε για τη ΝΔ, σε έξη μήνες στο ΠΑΣΟΚ έριξε του κόσμου τα κακόβουλες κριτικές, ούτε οι ταξιτζήδες συμπεριφέρθηκαν κατ’ αυτόν τον τρόπο. Ποιανού παιχνίδι παίζει άραγε. Μήπως οι κινήσεις στοχεύουν στην ίδρυση ενός κινήματος Πανανατολικής-Μακεδονίας και Θράκης Αγανακτισμένων Πολιτών για τις επόμενες εκλογές, γιατί κατάλαβε ότι δεν τον σηκώνει άλλη 4ετία το μαγαζί; Όλα να τα περιμένουμε. Οι κινήσεις του πάντως δεν βρίσκονται μέσα στη πολιτική του ΠΑΣΟΚ αυτές τις δύσκολες ώρες!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος31/7/11 18:49

    Πότε η διαπαραταξιακή και διαθεσμική επιτροπή φορέων σε ποιον άμεσο χρόνο, θα ενημερώσει δια ζώσης στην Αθήνα την πολιτική ηγεσία της χώρας και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, για την κατηγορηματική αντίθεση των τοπικών κοινωνιών πάνω στο ζήτημα της εξόρυξης του χρυσού; Δηλ. Στρατιάδης, Δαπέργολας και …………..λοιποί με τα μυαλά στα κάγκελα….
    Στο παρά πέντε της 12ης Αυγούστου του 2011, τότε που οι μύγες είναι παχιές;
    Τόσα χρόνια τι έκανες κ. Γιαννακίδη φύκια μας πουλούσες για χρυσαφένιες κορδέλες; Σύνελθε τέκνον με τη βοήθεια της Παναγιάς, φτάνει το δούλεμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος31/7/11 22:59

    Ντροπή σας κ.Γιαννακίδη...

    Γράφει ο ΚΟΥΤΕΛΙΔΗΣ. Θ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΕΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ

    Την προηγούμενη εβδομάδα επισκέφτηκε για πρώτη φορά ο γ.γ της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης την πανέμορφη περιοχή της Σταυρούπολης . Ως όφειλε ως περιφερειάρχης έπρεπε να επισκεφτεί τους κατοίκους και επιχειρηματίες τις περιοχής , που ασχολούνται με τον αγροτουρισμο και επένδυσαν χρήματα και χρόνο (500 κλίνες έχει η περιοχή) να συζητήσει και να σχεδιάσει πως θα ανακάμψει η επισκεψιμοτητα και οι παραγωγικές πολιτικές του τόπου που θα τον οδηγήσουν στη σωστή οικονομική ανάκαμψη, προτίμησε να επισκεφτεί λατομικό χώρο όπου ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης εκμεταλλεύεται ήδη μια άδεια 100 στρεμμάτων (έχει κάνει χρήση των 30 περίπου στρεμμάτων) ζήτησε με...
    νέα αίτηση του αλλά 100 στρέμματα και σκόνταψε στην άρνηση της τοπικής κοινωνίας , του πρωην Δήμου Σταυρούπολης και την άρνηση της νομαρχίας Ξάνθης, στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων .
    Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν δεκάδες σπάνια είδη του ζωικού βασιλείου μοναδικά στον κόσμο ,300 άγρια άλογα που περιφερονται γυρω απο τουσ χωρους του λατομείου ,ενώ παρακάτω είναι η είσοδος των μοναδικής αισθητικής στενών του Νέστου .
    Όλα αυτά δεν εμποδίζουν τους λατόμους να παρανομούν με τις εκρήξεις που γίνονται αισθητές σε ακτίνα 3 χλμ και έκαναν την κτηνοτροφία απαγορευμένη σε όλη την περιοχή αιρούμενα σωματίδια (σκόνες παντού).Αντί να ανέβουν οι περιφερειακές υπηρεσίες για ενδελεχή ερευνά των παραπάνω ,προτίμησε να επισκεφτεί τον επιχειρηματία ,που φώναζε ότι είναι τέτοιες οι σχέσεις του με το ΠΑ.ΣΟ.Κ ,που την άδεια θα την πάρει παρά την αντίθετη άποψη όλων(στο νομαρχιακό συμβούλιο μέσα).
    Κ Γιαννακιδη έχουν γνώση οι φύλακες
    ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ
    Πράσινη ανάπτυξη δεν είναι οι λατομικοί χώροι ,ούτε τα συμφέροντα των λίγων εις βάρος των πολλών.

    ΠΗΓΗ:http://press-gr.blogspot.com/2011/07/blog-post_1058.html
    Κυριακή, 31Ιουλίου 2011

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν έχει σημασία ποιός θέλει και ποιός όχι τους χρυσωθήρες, βρε παιδιά. Ούτε και ποιός κοροϊδεύει τον κόσμο.

    Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Χρυσός ΔΕΝ θα βγει.

    Είτε γιατί οι χρυσοθήρες δεν θα έρθουν, είτε γιατί θα έρθουν όρθιοι και θα φύγουν πάνω στην ασπίδα, ωσάν αρχαίοι Σπαρτιάτες.

    Δεν σας το' πα? Το ίδιο αποτέλεσμα είναι τελικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.