7.6.11

Παραπέμπεται ο Άκης! Κατηγορείται για παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Καταπέλτης για τον Άκη Τσοχατζόπουλο είναι το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, η οποία θα προτείνει στην Εθνική Αντιπροσωπεία την παραπομπή του πρώην υπουργού στη Δικαιοσύνη.
Την ίδια στιγμή, τα µέλη της Επιτροπής καλούν την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη δήμευση κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας καθώς και όλων των φυσικών προσώπων που θεωρούνται ύποπτα και εμπλέκονται στη συγκεκριμένη υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων.
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος κατηγορείται για το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας σε βαθμό κακουργήματος, το οποίο – κατά την Επιτροπή – διέπραξε το διάστημα από 1 Νοεμβρίου 1999 µέχρι 27 Σεπτεμβρίου 2007 και έλαβε τουλάχιστον το ποσόν των 7.777.773 δολαρίων ΗΠΑ.
Το ποσό αυτό, σύμφωνα µε την Επιτροπή, μπορεί να προκύψει μεγαλύτερο κατά την τακτική ανάκριση µε το άνοιγμα και τη διερεύνηση όλων των λογαριασμών της Torcaso και των λοιπών συνδεομένων φυσικών και νομικών προσώπων.
Παράλληλα, τα µέλη της Προανακριτικής κατηγορούν τον Άκη Τσοχατζόπουλο για το αδίκημα της νοµιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα – δηλαδή για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ζητούν δε την άσκηση ποινικής δίωξής του για φυσική και ηθική αυτουργία για πράξεις που – όπως σημειώνουν – τέλεσε από τις 17 Νοεμβρίου 1999 μέχρι τις 16 Απριλίου 2010.
Τα δύο συγκεκριμένα αδικήματα, κατά τη γνώμη των τεσσάρων κομμάτων της Προανακριτικής Επιτροπής, δεν έχουν παραγραφεί καθώς δεν εμπίπτουν στα καθήκοντα του υπουργού. Σύμφωνα µε τον Κανονισμό της Βουλής, η Ολομέλεια το αργότερο μέσα σε 15 μέρες µε μυστική ψηφοφορία θα αποφασίσει εάν συμφωνεί ή όχι µε το πόρισμα της Επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.