20.1.11

Οι διερμηνείς στον Έβρο ζητούσαν μίζες από οικονομικούς μετανάστες!

«Βιομηχανία» εξασφάλισης διαμονής στην Ελλάδα σε παράνομους οικονομικούς μετανάστες είχαν στήσει, σύμφωνα µε καταγγελίες, διερμηνείς οι οποίοι συνεργάζονται µε την Αστυνομία στον Έβρο.
Πριν από λίγες ημέρες διαπιστώθηκε πως υπήκοος Συρίας είχε καταγραφεί ως υπήκοος Παλαιστίνης, πράγμα που, σύμφωνα µε την ισχύουσα νομοθεσία, σημαίνει πως θα μπορούσε να φύγει ελεύθερος από το κέντρο κράτησης μέσα σε δυο-τρεις μέρες: αυτό προβλέπεται για τους Παλαιστινίους και τους Αφγανούς μετανάστες.
Στις 5 Ιανουαρίου, τέσσερις Σύροι – που είχαν συλληφθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα στα τέλη Νοεμβρίου – κατήγγειλαν πως ο διερμηνέας αραβικής γλώσσας που τους εξέτασε τους ζήτησε χρήματα προκειμένου να τους καταχωρίσει ως υπηκόους Παλαιστίνης ή Αφγανιστάν και έτσι µε τον τρόπο αυτό να αφεθούν ελεύθεροι. Οι οικονομικοί μετανάστες υποστήριξαν πως δεν έδωσαν χρήματα και για τον λόγο αυτόν ήταν ακόμη κρατούμενοι, την ώρα που συγκρατούμενοί τους οι οποίοι είχαν πληρώσει είχαν φτάσει στην Αθήνα.
Στις 6 Ιανουαρίου, µία ημέρα ύστερα από την καταγγελία των τεσσάρων, οδηγήθηκαν στο Τμήµα Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας χωρίς τους διερμηνείς τους προκειμένου να διαπιστωθούν τα πραγματικά τους στοιχεία. Όπως προέκυψε, ο διερμηνέας είχε καταχωρίσει μόλις τον έναν µε τη σωστή χώρα προέλευσης. Τον πρώτο τον είχε καταχωρίσει ως Αλγερινό, τον δεύτερο ως Τυνήσιο και τον τέταρτο ως Παλαιστίνιο. Όταν ο 30χρονος Σύρος, που εμφανιζόταν ως Παλαιστίνιος, ρωτήθηκε για περισσότερες λεπτομέρειες, αποκάλυψε πως του ζητήθηκαν 500 ευρώ για αυτόν και έναν συγγενή του από τον διερμηνέα, ενώ άλλοι δέκα κρατούμενοι είχαν καταφέρει να μαζέψουν 1.000 ευρώ για να «βαφτιστούν» Παλαιστίνιοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.