29.1.11

Το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας Ροδόπης ξεκίνησε το μεγάλο και δύσκολο ταξίδι του

Το προσωρινό Δ.Σ. της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με την επωνυμία «ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ» ευχαριστεί όλους όσους εργάσθηκαν και βοήθησαν για την θετική κατάληξη του όλου εγχειρήματος.
Στη τελευταία μας συνάντηση στις 21 Ιανουαρίου στις εγκαταστάσεις του Κέντρου «Δήμητρα» Κομοτηνής, μετά από λεπτομερή παρουσίαση του σχεδίου καταστατικού, αναλυτική και γόνιμη συζήτηση, διαμορφώσαμε το τελικό κείμενο του καταστατικού έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τους στόχους μας.
Το κείμενο αυτό υπεγράφει από τον πρώτο πυρήνα των τακτικών μελών της Εταιρείας, από όπου επελέγησαν και τα μέλη του προσωρινού ΔΣ, που θα διεκπεραιώσει όλες τις αναγκαίες διαδικασίες, δεδομένου ότι το έργο της «Ομάδας πρωτοβουλίας» ολοκληρώθηκε.
Ζητήθηκε και έγινε δεκτή παράκληση ενδιαφερομένων να παραμείνει ανοικτό το θέμα υπογραφής του καταστατικού από μέρους τους, για λίγες μέρες, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες συνεννοήσεις με τα εταιρικά τους σχήματα και να μελετηθεί το κείμενο του καταστατικού.
Το τελικό κείμενο καταστατικού είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου – μπορείτε να απευθυνθείτε στα τηλέφωνα 2531022121 – 2531082019 – 6974336775 – kdkom@otenet.gr
Ξέρουμε ότι ξεκινήσαμε ένα μεγάλο και δύσκολο «ταξίδι» με στόχο ένα συνολικό θετικό αποτέλεσμα για το τόπο μας, που θα προκύψει με την ανάδειξη τη στήριξη και την προώθηση των τοπικών μας προϊόντων, των παρεχόμενων υπηρεσιών και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Στηρίζουμε τις προσπάθειές μας και θέλουμε ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο τους και αυτό που κάνουν, αξιοποιούν τις δυνατότητές τους με την παραγωγή εξαιρετικών επώνυμων τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών, εξασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα δημιουργούν θέσεις εργασίας και δυνατότητες επενδύσεων για περισσότερους.
Προσπαθούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, να κάνουμε ένα σοβαρό βήμα, που μπορεί να σηματοδοτήσει αλλαγές νοοτροπίας και συμπεριφοράς, να σηματοδοτήσει περισσότερη εμπιστοσύνη και προτίμηση στα τοπικά μας προϊόντα, στα ελληνικά προϊόντα.
Και μια απλή ανάγνωση των στόχων και σκοπών που περιλαμβάνονται στο καταστατικό φανερώνει τις δυνατότητες που μπορούμε να αξιοποιήσουμε :
Η καθιέρωση σε ετήσια βάση της «Γιορτής τοπικών προϊόντων γεύσεων και πολιτισμού», η πραγματοποίηση «κλαδικών» εκδηλώσεων ( γιορτές) για επί μέρους τοπικά προϊόντα, η αξιοποίηση της «Μεσογειακής διατροφής» και των δυνατοτήτων για την προβολή των αντίστοιχων τοπικών προϊόντων, η συμμετοχή σε εκθέσεις και λοιπές εκδηλώσεις προβολής τοπικών προϊόντων, παρεχόμενων υπηρεσιών και πολιτισμού, η έκδοση φυλλαδίων ή CD ενημερωτικού περιεχομένου για την από κοινού προβολή των επιχειρήσεων της περιοχής, η από κοινού συνεργασία με τουριστικά γραφεία και εν γένει γραφεία ταξιδιών, η δημιουργία προϋποθέσεων για παροχή τουριστικών υπηρεσιών, αναβαθμισμένης ποιότητας, με την ταυτότητα της περιοχής (επιμόρφωση στελεχών και σύσταση γραφείου ξεναγών – η περιοχή δεν έχει ξεναγούς), η διαφύλαξη των παραδοσιακών αισθητικών και καταναλωτικών προτύπων της περιοχής και της πολιτιστικής κληρονομιάς, η διασφάλιση της αειφορικής ανάπτυξης της περιοχής - με την προώθηση της βιολογικής γεωργίας-κτηνοτροφίας, της ολοκληρωμένης διαχείρισης της αγροτικής παραγωγής, την εφαρμογή των κανόνων της ορθής γεωργικής πρακτικής, την εκπαίδευση, κατάρτιση και ευαισθητοποίηση των εταίρων του Τ.Σ.Π. και του προσωπικού που απασχολούν, η διεύρυνση των αγορών, η οργάνωση πολιτιστικών δραστηριοτήτων για τον ελεύθερο χρόνο των επισκεπτών, με σκοπό την παραμονή τους για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα στην περιοχή, η προώθηση εφαρμογής ποιοτικών σημάτων HACCP, ISO κλπ, η δημιουργία επισκέψιμων αγροκτημάτων και εκθετηρίου τοπικών προϊόντων, η προώθηση της προσπάθειας δημιουργίας τοπικών αγορών αγροτικών προϊόντων μόνο από αγρότες – είναι μερικές μόνο από τις προσφερόμενες δυνατότητες αξιοποίησης.
Μπορούμε λοιπόν στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις, επιστρέφοντας στον πραγματικό μας πλούτο, που είναι τα τοπικά μας προϊόντα, στη γη μας, στο φυσικό μας περιβάλλον, στην πολιτιστική μας κληρονομιά , να σταθούμε ξανά όρθιοι στα πόδια μας.
Μπορούμε να μάθουμε να «ανακυκλώνουμε» όσο γίνεται περισσότερο τα χρήματα στον τόπο μας, στη χώρα μας – γιατί έτσι στηρίζουμε την οικονομία μας, συντηρούμε ή δημιουργούμε θέσεις εργασίας, στηρίζουμε τον κοινωνικό μας ιστό.
Για την ΑΜΚΕ «Τ.Σ.Π. ΡΟΔΟΠΗΣ»
Το προσωρινό Δ.Σ.
Δαμιανέλης Γεώργιος
Καρρος Χρυσόστομος
Κουδουμάκης Βαϊος
Μπαϊραμ Αλή Ουμίτ
Μπόζη Κορνηλία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.