25.9.10

Η 21η Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Λέσχης της Μαύρης Θάλασσας στην Καβάλα

Στοχεύοντας στο συντονισμό, την ανάπτυξη, την οργάνωση και την απόδοση κοινών επενδυτικών έργων στους τομείς της οικονομίας, της οικολογίας, του τουρισμού και του πολιτισμού, συγκαλείται, στην πόλη της Καβάλας, η 21η Γενική Συνέλευση (Ολομέλεια) των είκοσι επτά πόλεων-μελών της Διεθνούς Λέσχης της Μαύρης Θάλασσας (ΔΛΜΘ). Τις εργασίες της Ολομέλειας, που ξεκίνησαν χθες το απόγευμα και θα ολοκληρωθούν αύριο, θα παρακολουθήσουν συνολικά 45 δήμαρχοι, αξιωματούχοι των δήμων από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Παρόντες στις εργασίες της Ολομέλειας θα είναι και δύο παρατηρητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στο περιθώριο των εργασιών της Ολομέλειας θα πραγματοποιηθεί το 7ο Διεθνές Επιχειρηματικό Συμβούλιο της Διεθνούς Λέσχης της Μαύρης Θάλασσας, με τη συμμετοχή προέδρων και μελών των Διοικητικών Συμβουλίων από τα Επιμελητήρια των πόλεων - μελών της Λέσχης. Οι εργασίες της Ολομέλειας θα διεξαχθούν υπό την προεδρία του δημάρχου Καβάλας, Κωστή Σιμιτσή, καθώς η πόλη της Καβάλας ασκεί την προεδρεία της ΔΛΜΘ για την τριετία 2009 - 2011.
«Βασική προτεραιότητα όλων των Γενικών Συνελεύσεων είναι η ενδυνάμωση των οργανωτικών, οικονομικών, επιστημονικών, τεχνικών, εμπορικών και πολιτιστικών διασυνδέσεων, μεταξύ των πόλεων και των περιοχών της Μαύρης Θάλασσας", δήλωσε ο δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής, υπό την προεδρία του οποίου θα διεξαχθούν οι εργασίες, αφού η Καβάλα προεδρεύει της Λέσχης για την τριετία 2009-2011. Αναφερόμενος στις δράσεις και πρωτοβουλίες της προεδρίας της Καβάλας στη ΔΛΜΘ, ο δήμαρχος επισήμανε ότι στόχος όλων των ενεργειών ήταν η αναβάθμιση της λειτουργίας και η ενδυνάμωση της παρουσίας της Λέσχης στις διεθνείς αγορές.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αναβάθμιση του ιστοτόπου της Λέσχης σ’ έναν υπερσύγχρονο διαδικτυακό κόμβο παροχής χρήσιμων πληροφοριών και επικοινωνίας. Μέσα από τον ιστότοπο αυτό θα δίνονται στοιχεία για όλες τις πόλεις - μέλη της Λέσχης.
«Η προεδρία της Καβάλας ανανέωσε σε πολύ μεγάλο βαθμό τις επαφές με όλους τους διεθνείς οργανισμούς και κυρίως με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι τυχαίο ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Λέσχης υπήρχε εκπρόσωπος της ΕΕ, ενώ στην Ολομέλεια της Καβάλας θα υπάρχουν δυο εκπρόσωποι της Ένωσης, που θα παρακολουθήσουν τις εργασίες. Επίσης, συνέβαλε στην εξομάλυνση των σχέσεων, μεταξύ των πόλεων - μελών, που ήταν ιδιαίτερα τεταμένες λόγω γεωπολιτικών διαφορών. Δεν είναι τυχαίο που στην Ολομέλεια της Καβάλας εκπροσωπούνται, σε επίπεδο δημάρχων, όλες οι πόλεις - μέλη της Διεθνούς Λέσχης της Μαύρης Θάλασσας», υπογράμμισε ο δήμαρχος Καβάλας και προεδρεύων της ΔΛΜΘ. Σύμφωνα με τον Κωστή Σιμιτσή στα δύο χρόνια που η πόλη της Καβάλας ασκεί την προεδρία προώθησε την έκδοση ενημερωτικού πληροφοριακού εντύπου για την παρουσίαση της Λέσχης και των μελών της.
Επιπλέον, προετοίμασε την τροποποίηση του καταστατικού λειτουργίας της Λέσχης. Η ψήφιση του νέου καταστατικού κρίνεται κεφαλαιώδους σημασίας για την περαιτέρω συνέχιση της ορθής και απρόσκοπτης λειτουργίας της Λέσχης, ώστε να ξεπεραστούν σημαντικά, όπως τονίζεται, προβλήματα του παρελθόντος. Ακόμη, συντάχθηκε σχέδιο χρηματοδότησης της Διεθνούς Λέσχης της Μαύρης Θάλασσας από την ΕΕ και, μάλιστα, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες κι αναμένεται η προκήρυξη για την κατάθεση του σχεδίου.
Να σημειωθεί ότι η Διεθνή Λέσχη της Μαύρης Θάλασσας αποτελεί έναν μη κυβερνητικό, εθελοντικό οργανισμό, που έχει τη θέση του Παρατηρητή στον οργανισμό «Οικονομική Σύμπραξη Μαύρης Θάλασσας» (ΟΣΜΘ) και την ειδική, Συμβουλευτική Θέση στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών (ΟΚΣΗΕ).
Η Λέσχη δημιουργήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου του 1992, στην Οδησσό της Ουκρανίας, με στόχο την ενδυνάμωση και την ανάπτυξη της επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ των πόλεων - λιμανιών των χωρών της Μαύρης Θάλασσας. Η Διεθνής Λέσχη Μαύρης Θάλασσας περιλαμβάνει ως μέλη της 27 πόλεις από συνολικά εννέα χώρες (Ουκρανία, Γεωργία, Μολδαβία, Τουρκία, Ρουμανία, Ρωσία, Βουλγαρία, Αμπχαζία και Ελλάδα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.