1.5.10

Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί την πρωτιά στις δημοσκοπήσεις με διαφορά 9,2 μονάδες

Η ένταση της οικονομικής κρίσης, τα πρωτοφανή μέτρα που έρχονται και η διαφαινόμενη κοινωνική αναταραχή δεν επηρεάζουν προς το παρόν το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί καθαρή πρωτιά κοντά στα επίπεδα των εθνικών εκλογών του Οκτωβρίου, ωστόσο, και τα δύο κόμματα εξουσίας εμφανίζονται να χάνουν δυνάμεις, όχι προς «μικρότερα» κόμματα, αλλά προς τους αναποφάσιστους οι οποίοι στις δημοσκοπήσεις εκφράζονται με το «Δεν ξέρω, δεν απαντώ».

Στη δημοσκόπηση της «Alco» το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 29,7% έναντι 32,1% που είχε σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας η οποία διεξήχθη στο τέλος Μαρτίου. Απώλειες αναμενόμενες, αν αναλογιστούμε όσα έγιναν αυτή την περίοδο, με αποκορύφωμα την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ και στον μηχανισμό στήριξης. Οι ψηφοφόροι που χάνει το ΠΑΣΟΚ περισσότερο αποστασιοποιούνται παρά μετακινούνται προς άλλα κόμματα. Δηλαδή μειώνεται η συσπείρωση από το 74,9% στο 68,2%, αλλά ταυτόχρονα περιορίζονται στο ελάχιστο οι απώλειες προς τη ΝΔ και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Αντίθετα εκείνοι που ψήφισαν ΠΑΣΟΚκ και τώρα δηλώνουν αναποφάσιστοι αυξάνονται από 13,6% σε 16,1% και εκείνοι που δηλώνουν «λευκό» από 5,5% σε 9,4%. Πιθανότατα πρόκειται για πολίτες που αγωνιούν και αμφισβητούν τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, αλλά ακόμη δεν έχουν αλλάξει πορεία, αναμένοντας και τα αποτελέσματα της προσπάθειας για να κρίνουν οριστικά.
Η ΝΔ ακολουθεί με 20,5% (η διαφορά βρίσκεται στις 9,2 μονάδες) έναντι 22,1% που είχε στην προηγούμενη δημοσκόπηση. Και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η συσπείρωση περιορίζεται από το 71,4% στο 65,6% και τροφοδοτούνται οι «αναποφάσιστοι» που από το 9,7% ανεβαίνουν στο 12,9%. Επίσης αυξάνονται και οι απώλειες προς τον ΛΑΟΣ από το 0,9%, τον Μάρτιο, στο 2,6%.
Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης συγκρατούν τις δυνάμεις τους χωρίς σημαντικές αυξομειώσεις. Το ΚΚΕ από το 6,3% ανέβηκε στο 6,5%. Ο ΛΑΟΣ από το 5,5% στο 5,6% και ο ΣΥΡΙΖΑ από το 3,4% έπεσε στο απόλυτο όριο του 3%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.