22.4.10

ΔΝΤ, πολιτικοί, Merkel, Γερμανοί, λίστες, λογαριασμοί, αφελείς οικονομολόγοι, αφελείς «χωρικοί», η Σάρα, η Μάρα, το κακό συναπάντημα και…

...ο κακός μας ο καιρός!!!
Οι κυβερνήσεις μάθανε να παίρνουν δυσάρεστα μέτρα εκ των υστέρων, γιατί όλο και κάποιος θα παρέμβει για να τους βοηθήσει ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ, ώστε να βρουν αυτές ευκαιρία να… φορτώσουν τα «έκτακτα μέτρα» στον… κακομοίρη που θα προσπαθήσει να τους βγάλει απ’ τη «λούμπα», είτε λέγεται ΔΝΤ είτε ΟΟΣΑ είτε… μακαρόνια με κιμά.
Η αλήθεια είναι ότι, αυτοί οι οργανισμοί συστήνουν κάποια μέτρα. Και είναι δυσάρεστα. Αλλά:
1. Δεν τα χαράζουν σε πέτρα. Κάποια είναι διαπραγματεύσιμα. Ως κυβέρνηση, η μαγκιά σου είναι να αντιπροτείνεις – να προσέρχεσαι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με κάποιες ιδέες. Καλύτερες, αν μπορείς…
2. Συνήθως, ΔΕΝ προτείνουν τα μέτρα που εξαγγέλουν οι κυβερνήσεις. Όχι όλα, τουλάχιστον. Εκτός από τα προφανή με τα οποία ΔΕΝ ασχολούνται (όπως το συνταξιοδοτικό, οπότε τα όποια μέτρα δεν μπορεί να αποδοθούν σε αυτούς, αλλά στην κυβέρνηση και στους δικούς της συμμετοχικούς οργανισμούς, όπως π.χ. η Ευρωπαϊκή Ένωση), υπάρχουν και άλλα –λιγότερο προφανή – για τα οποία αδιαφορούν (π.χ. οι μειώσεις μισθών, η επιβολή έμμεσων φόρων, κλπ).
Αν είχατε προσέξει αυτά που είπε ο Πάγκαλος προχθές, ότι δηλαδή «Δεν ξέρω τι θα μας ζητήσει το ΔΝΤ που δεν μας ζήτησαν ήδη οι Ευρωπαίοι εταίροι», θα καταλαβαίνατε ότι ουσιαστικά υπάρχει και ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΑΔΟΧΗ για αυτά που αναφέρω. Η Ευρώπη, όπως θα έκαναν π.χ. η ΗΠΑ για το Idaho ή την California, παρεμβαίνει περισσότερο στα «δικά μας» γιατί θεωρεί ότι είναι «σπίτι της». Και, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να εξελιχθεί σε μια σοβαρή ομοσπονδία, όπως οι ΗΠΑ, έχει δίκιο. Από εκεί και πέρα, όμως, είναι στο χέρι μας να αντιπροτείνουμε καλύτερες λύσεις ώστε να αποτινάξουμε από πάνω μας κάτι από το… νταβατζιλίκι που μας επιβάλλεται (για να μας δοθούν μερικά φράγκα με όρους… κινέζικης γειτονιάς).
Που είναι το αναπτυξιακό πρόγραμμα που υποσχέθηκε η κυβέρνηση; Το Keynes-ιανό μοντέλο που καλεί σε αύξηση των δημοσίων δαπανών για έξοδο από την ύφεση; Του οποίου –παρεμπιπτόντως– ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές (καθότι ένας από τους ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΟΥΣ οικονομολόγους σήμερα) είναι ο Dominic Strauss Kahn, ήτοι ο Διοικητής του ΔΝΤ; Μόνον τα ραμολιμέντα της Ευρώπης θα σκέφτονταν την ΗΛΙΘΙΑ πρακτική να πάρουν μέτρα λιτότητας σε καιρό ύφεσης χωρίς ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ να έχουν φροντίσει να πάρουν μέτρα κατά της ύφεσης! Αντί, δηλαδή, να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε την οικονομία πρώτα και μετά τα δημοσιονομικά, ας ασχοληθούμε με τα δεύτερα και… αισίως θα τα θάψουμε και τα δύο μια ώρα αρχύτερα να τελειώνουμε με δαύτα!
ΩΡΑΙΑ ΛΥΣΗ!!! Εύγε! Δεν ήξερα τους Trichet-δες στα νιάτα τους για να γνωρίζω τι… οικονομικό καπνό φουμάρανε (αν κι ο συγκεκριμένος κόντεψε να χρεωκοπήσει την Credit Lyonnaise, η οποία τον… ξεφορτώθηκε όσο πιο γρήγορα μπορούσε, στο πρώτο μέρος που κατάφερε, ήτοι την ΕΚΤ, τόσο βιαστικά που δεν υπολόγισε τις συνέπειες), αλλά τώρα στα γηρατειά τους μόνον… οικονομολόγοι δεν δείχνουν να είναι. Οπότε, δεν γνωρίζω αν ποτέ δεν σκαμπάζανε ή αν –ενώ κάποτε σκαμπάζανε– τώρα «τα χάσανε», λόγω ηλικίας…
Αυτό όμως είναι πέραν από το σκοπό του παρόντος. Το παρόν έχει σκοπό να κάνει 5-6 νοματαίους (ή όσους μπορέσει, τέλος πάντων) να καταλάβουν ότι το ΔΝΤ δεν είναι ο δαίμονας, αλλά η πολιτική ηγεσία. Σκεφτείτε μόνον τι λέγανε πριν από δύο βδομάδες οι πολιτικοί: σπέρνανε τον πανικό για το ότι το επιτόκιο του ΔΝΤ θα ήταν εξοντωτικό, για να τους πιστέψει ο λαός και να φωνάξει «έξω το ΔΝΤ». Μόλις βγήκαν κάτι καλόπαιδα (το «κα» με… ωμέγα) σαν κι εμένα και φωνάξανε ότι το επιτόκιο του ΔΝΤ είναι στο ¼ από αυτό που ζητιανεύουμε στην ΕΕ, βγαίνουνε κι αλλάζουνε το τροπάριο με το αμίμητο «δεν πρέπει να βάλουμε σπίτι μας το ΔΝΤ μόνον και μόνον για να δανειστούμε με χαμηλό κόστος». Εντός δύο εβδομάδων δηλαδή, σταμάτησε να είναι… ακριβό το ΔΝΤ και τώρα έγινε… κακό! Μόνον που, όταν «τους σωθεί» ΚΑΙ αυτό το τροπάριο, θα έχουν πλέον στερέψει κι οι δικαιολογίες. Και ΕΥΤΥΧΩΣ οι χώρες της ΕΕ –η εξής μία: η Γερμανία– φρόντισαν να ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ το ΔΝΤ, με την επιμονή τους να είναι «μέσα» σε οποιονδήποτε μηχανισμό στήριξης… εφευρεθεί. Ευτυχώς, λέω…
… γιατί οι Γερμανοί ΚΑΤΙ ξέρανε και γίνανε οι κακοί της γειτονιάς. Που μας φέρνει στο άλλο θέμα που σας είχα υποσχεθεί να θίξω: αυτό της φοροδιαφυγής και των Ελβετικών Τραπεζών. Βλέπετε, οι Γερμανοί ΔΕΝ είχαν… Ζαγάρια ανακριτές για το σκάνδαλο της Siemens και θέλησαν πράγματι να μάθουν ποιοι διακινήσανε το χρήμα, για να τους… φορομπήξουν κανονικά (και με το ΔοΝηΤή). Κι έτσι… ανοίξανε όλους τους λογαριασμούς στην Ελβετία, για όλα τα ονόματα που εμπλέκονταν στο σκάνδαλο. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά – επειδή έχουνε κι αυτοί κρίση και χρειάζονται τα φορολογικά έσοδα – τους πήραν… σβάρνα και τους ανοίξανε όλους! Και κατά τη διαδικασία αυτοί μάθανε ποιοι Ευρωπαίοι έχουν λογαριασμούς στην Ελβετία. Με ονόματα. Και πήρανε και κοπιάρανε τη λίστααααα…
Κι εδώ ήταν το ενδιαφέρον: βρήκανε ότι στις Ελβετικές Τράπεζες τα δημόσια και πολιτικά πρόσωπα της Ελλάδας έχουν καταθέσεις ύψους (κρατηθείτε!!!) περίπου €564 δις! Δηλαδή, ΘΑ ΛΥΝΟΤΑΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΝ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΣΑΝΕ!!! Θα με ρωτήσετε: Ποιοι να τους φορολογήσουν; Οι… ίδιοι τον εαυτό τους και τους φίλους τους; Δεν γίνεται να βρούμε τα ΜΗ δημόσια και πολιτικά πρόσωπα να φορολογήσουμε; Η απάντηση είναι: ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ!!! Οι ιδιώτες επενδυτές έχουν στις Ελβετικές Τράπεζες μόλις… €173 δις περίπου! Δηλαδή, κάτι παραπάνω από 30% από το ποσό που συγκεντρώνουν τα πολιτικά πρόσωπα!!! Τι ψυχή έχουν τα €173;;; Τα €564 πρέπει να βρεθεί κάποιος να φορολογήσει!!!
Οπότε, ξέρετε τώρα γιατί η Merkel έγινε η «κακιά», που δεν θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα. Όχι μόνον είδε ότι τα λεφτά θα τα διαχειριστούν ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ για το πρόβλημα και ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΤΟ ΛΥΣΟΥΝ, αν ήταν τίμιοι (και, ως γνωστόν, δεν δίνεις λεφτά σε κάποιον που δεν είναι τίμιος αν εσύ δεν είσαι βλάκας!!!), αλλά έγινε και το εξής «απείρου κάλλους»: ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΤΗ ΛΙΣΤΑ στην πολιτική μας ηγεσία και η τελευταία ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙ! Όταν πρόκειται, δηλαδή για… persona grata, τότε έχουμε lista non grata: επειδή, δηλαδή, αυτοί στη λίστα είμαστε εμείς και οι δικοί μας και μας θέλουμε, τη λίστα που μας ρίχνει στο πυρ το εξώτερο δεν τη θέλουμε! Έτσι ακριβώς!!! Και νααααα… βγάζουμε τις προσβλητικές εκπομπές των Γερμανών στο «κουτί» και προπαγανδίζουμε ενάντια στην… προπαγάνδα τους ενάντια στην Ελλάδα. ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΛΟΓΟ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ! Γιατί δεν είναι αφελέστατοι σαν τους δικούς μας νοματαίους-ψηφοφόρους. Και γιατί ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΚΟΣ, ΠΑΡΑ ΗΛΙΘΙΟΣ!!!
Και – με συγχωρείτε για την έλλειψη εμπιστοσύνης στους έταιρους Έλληνες… χωρικούς– αλλά φοβάμαι πως πολλοί θα διαφωνήσουν με το παραπάνω απόφθεγμα. Και, διαφωνώντας με το παραπάνω, θα με δικαιώσουν, και μάλιστα με το… παραπάνω!!!
Αν πάλι έχω υπερεκτιμήσει το γενικό μέσο όρο της αφελείας των λοιπών Ψωροκωτσαίων, ο Νοήμων Ζευς ας συγχωρέσει εμένα… κι οι Ψωροκωτσαίοι ας σταματήσουν να συγχωρούν τους πολιτικούς και ας συγχωρέσουν το καημένο το ΔΝΤ. Αρκετά έχει τραβήξει απ’ τους πρώτους – εσείς κι εγώ του λείπαμε!!!

Uli Chris

4 σχόλια:

  1. Όλοι οι ευγενώς προσφερθέντες προς βοήθειά μας έχουν μία και μόνο έγνοια: Πώς θα πληρωθούν οι δανειστές μας, δηλαδή σε πολλές περιπτώσεις οι ίδιοι.

    Γιατί αν δεν πληρωθούν, τότε θα χάσουν το μεγάλο στοίχημα. Ένα στοίχημα με αξία που κοντεύει να αγγίξει το χρέος της χώρας!

    Εμείς είμαστε το στοίχημα. Ότι και να μας συμβεί, κάποιοι θα κερδίσουν και κάποιοι θα χάσουν. Και οι μεν και οι δε προσπαθούν να μας κάνουν να παίξουμε το δικό τους παιχνίδι.

    Η πλάκα είναι ότι αν είχαμε στοιχηματίσει εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας, θα μπορούσαμε τώρα να μη χρωστάμε σε κανένα...

    Ο ορθόδοξος καπιταλισμός των επενδύσεων μας τελείωσε. Καλημέρα στον καπιταλισμό του "ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ πιστεύω ότι τελικά θα αναγκαστούμε να καταφύγουμε στη σωστότερη λύση και να επιστρέψουμε στη δραχμή έως ότου η οικονομία συγκλίνει πραγματικά. Εκεί είναι που η Μerkel που τώρα φωνασκεί θα καραφλιάσει - θα πληρώνουμε τους Γερμανούς εξαγωγείς αυτά που τους χρωστάμε με υποτιμημένες δραχμές!

    ΧαααααΧααΧαα...

    Πάντως -χωρίς πλάκα- περιμένω κάποιον Γερμανό hacker να βγάλει στον αέρα τη λίστα με τους δικαιούχους τραπεζικών λογαριασμών στην Ελβετία. Κι όταν γίνει αυτό, την ώρα που θα τους πετσοκόβουμε με τα macheti, θα θυμηθούν τα λόγια μου και θα ευχηθούν να είχαν πάει τα λεφτά τους στη Βηρυτό!

    Αλλά τι ξέρει από πραγματικό class το ελληνικό πολιτικο-επιχειρηματικό (τρομάρα του!) bus-class???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ πιστεύω ότι τελικά θα αναγκαστούμε να καταφύγουμε στη σωστότερη λύση και να επιστρέψουμε στη δραχμή έως ότου η οικονομία συγκλίνει πραγματικά. Εκεί είναι που η Μerkel που τώρα φωνασκεί θα καραφλιάσει - θα πληρώνουμε τους Γερμανούς εξαγωγείς αυτά που τους χρωστάμε με υποτιμημένες δραχμές!

    ΧαααααΧααΧαα...

    Πάντως -χωρίς πλάκα- περιμένω κάποιον Γερμανό hacker να βγάλει στον αέρα τη λίστα με τους δικαιούχους τραπεζικών λογαριασμών στην Ελβετία. Κι όταν γίνει αυτό, την ώρα που θα τους πετσοκόβουμε με τα macheti, θα θυμηθούν τα λόγια μου και θα ευχηθούν να είχαν πάει τα λεφτά τους στη Βηρυτό!

    Αλλά τι ξέρει από πραγματικό class το ελληνικό πολιτικο-επιχειρηματικό (τρομάρα του!) bus-class???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://typhoon-typhoon.blogspot.com/2010/04/ubs.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.