19.2.10

Η Θράκη έχει και ιδιωτικό στρατό και μάλιστα περήφανο (στ’ αυτιά)!

Παρακολουθούμε «στενό μαρκάρισμα» τι συμβαίνει όπου εμπλέκεται η Ελληνική Τεχνοδομική, η μεγαλύτερη κατασκευαστική εκπρόσωπος στη χώρας, εντός κι εκτός, με μεγάλα έργα στα ΗΑΕ και σε πολλές άλλες χώρες. Εκείνο που προβληματίζει είναι οι συμπτώσεις. Σίγουρα, αν ήταν ιστορία που αφορούσε τη Βουλή, θα πήγαινε σε εξεταστική επιτροπή κι αν ήταν κάποια δημόσια υπηρεσία θα διατασσόταν ΕΔΕ. Στην περίπτωση όμως αυτή, κανείς εισαγγελέας δεν φιλοτιμήθηκε, έστω και αυτεπαγγέλτως, όπως είναι της μοδός. Αλλά, σύμφωνα με τα παρακάτω, θα έπρεπε. Γιατί;
1. Είναι μια από τις αναδόχους εταιρίες της Ιόνιας Οδού που… έκαψε τα πάντα στο πέρασμά της (μαζί και 75 νοματαίους, κάτω στη Ηλεία).
2. Είναι επίσης (μέσω του κατασκευαστικού της βραχίονα «ΑΚΤΩΡ») μέτοχος της European Goldfields (19,9%) και του Ελληνικού Χρυσού που ανήκει στην European Goldfields (+ 5% απευθείας συμμετοχή του Άκτορα), που εξορύσσουν στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής. Σημειωτέον, ότι για να αρχίσουν την εξόρυξη εκεί, κάηκε κι η Κασσάνδρα (αν θυμάστε, ένα χρόνο –ή ήταν δύο;– πριν την Ηλεία).
3. Ο Άκτορας είναι επίσης μία από τις αναδόχους της Θερμαϊκής Οδού, από την κοινοπραξία της οποίας – ένα μήνα πριν την ανακοίνωση της αναδοχής – βγήκε η μεγαλύτερη κατασκευαστική της Βορείου Ελλάδος, η Θεμελιοδομή. Η Θεμελιοδομή είχε χρόνια προβλήματα, που σε καμία περίπτωση δεν είχαν μεταβληθεί (προς το καλύτερο ή το χειρότερο) όταν έχασε την άδειά της. Γιατί, όμως δεν την έχασε σε προγενέστερη χρονική στιγμή (π.χ. δυο χρόνια πριν) και την έχασε τότε που δήλωσε ότι θα μειοδοτήσει για το παραπάνω έργο;
4. Η Ελληνική Τεχνοδομική ανέλαβε το έργο της πρώτης φάσης της κατασκευής του τουριστικού συγκροτήματος Navarino Resorts στο Νομό Μεσσηνίας, που αναπτύσσεται από την εταιρία ΤΕΜΕΣ ΑΕ, συμφερόντων κ. Β. Κωνσταντακόπουλου. Απ’ ότι γράφτηκε και ειπώθηκε – και από ότι μαθαίνω κι εγώ που επισκέπτομαι τη Μεσσηνία, ως δεύτερη (ελληνική) πατρίδα τουλάχιστον μία φορά το χρόνο – οι εκτάσεις για το resort δεν ανήκαν στον εφοπλιστή. Αποκτήθηκαν όμως για ένα κομμάτι ψωμί και με το στανιό για πολλούς… τυχερούς. Και λέω «τυχερούς» γιατί άλλοι, οι οποίοι έτυχε να είναι απόντες ή «πέρα βρέχανε» τις χάσανε… άνευ τιμήματος, αφού τις… κληρονόμησε ερήμην αυτών το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Resort. Ελληνικά μαγικά! Που, μάλιστα, συντελούνται από δημόσιους οργανισμούς και σε αίθουσες δικαστηρίων!!!
Γι’ αυτό και δεν εκπλήσσομαι που κανένας εισαγγελεύς δεν έχει επιληφθεί του θέματος έως τώρα. Η δικαιοσύνη μας πάντως είναι αναλογική με το… μέγεθος της χώρας μας σε σχέση με τις ΗΠΑ: στις ΗΠΑ κυνηγάει τους «γίγαντες» (και τους κάνει το βίο αβίωτο, συμπληρώνω εγώ), ενώ εδώ τους νάνους. Έτσι, για να τηρούνται κι οι αναλογίες των μεγεθών (της… γεωγραφίας, της νοημοσύνης, του δείκτη μαγκιάς, του πες-μου-σε-ποιόν-«κουνιέσαι»-να-σου-πω-«ποια»-είσαι, κ.ο.κ.)
Πολλές είναι οι συμπτώσεις που βολέψανε κατά καιρούς την ΕΛΤΕΧ και τον Άκτορα και –ως εκ τούτου – γεννιούνται σε όλους (εκτός απ’ τους εισαγγελείς!!!) ερωτηματικά σχετικά με το αν ΠΡΑΓΜΑΤΙ πρόκειται περί συμπτώσεων. Και το λέω αυτό γιατί ΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΣ, Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ. Οπότε, όπου γίνονταν αυτά, θα ήταν «μέσα», ούτως ή άλλως. Αλλά ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΕΥΝΗΘΕΙ αν… απλώς τα αναλαμβάνει κατόπιν εορτής (ή, καλύτερα... φυσικής καταστροφής) και δεν είναι αυτή που… «προετοιμάζει το έδαφος». Κι αν είναι πράγματι έτσι, θα πρέπει και η ίδια η εταιρία να ενδιαφερθεί να φωτιστούν οι υποθέσεις αυτές, ώστε να μη μένουν «σκιές» από τις παραπάνω συμπτώσεις! Γιατί σίγουρα κανείς δεν ικανοποιείται με εξηγήσεις του τύπου: «ο αγρότης έκανε εντριβή στο γάιδαρο και το οινόπνευμα άρπαξε φωτιά».
Αν οι εισαγγελείς, λοιπόν, είναι ανίκανοι να ερευνήσουν, ας το κάνει το… θύμα των συμπτώσεων (και απώτερος ευνοούμενος του αποτελέσματος των φυσικών αυτών καταστροφών), για να μην του κολλήσει η «ρετσινιά». Κι ας μην είναι δική της δουλειά! Για το καθαρό κούτελο, ρε γαμώτο…
Το δε ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποδείξει άνετα ότι δεν εμπλέκεται σε τέτοια συμφέροντα, με το να περάσει τη ΒΔ Οδό Πελοποννήσου από «μέσα». Νομίζω, άλλωστε, ότι ήδη εξαγγέλθηκε κάτι τέτοιο. Όμως, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΩΡΑ, ΕΠΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΑΣΟΚ. Γιατί, όχι μόνον πρέπει να αποτρέψει το πέρασμα από τα καμένα και να πάει το δρόμο από «μέσα», αλλά πρέπει και ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ το δρόμο, αφού θα ήταν εύκολο –και σωστό– να υπάρξουν υποψίες σε περίπτωση «πασαρίσματος της μπάλας». Η κυβέρνηση ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΤΗΝ ΠΑΝΤΕΛΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ΔΟΛΟΥ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ, όσον αφορά τις φωτιές: αρκεί να περάσει ΤΩΡΑ την Ιόνια Οδό από την εναλλακτική διαδρομή της, να ξεσκονίσει όλες τις αγορές αγροτεμαχίων από το lobby Κωνσταντακόπουλου στη Μεσσηνία και να «κοσκινίσει» τις άδειες εξόρυξης του Ελληνικού Χρυσού που αφορούν εξορύξεις σε καμμένες εκτάσεις. Να αρχίσει επίσης παντού τις αναδασώσεις με τα Ευρωπαϊκά κονδύλια. (Για να μην πούμε ότι με την κατασκευή του έργου της ΒΔ Οδού Πελοποννήσου θα τονωθεί και η οικονομία, όπως θα ‘λεγε κι ο Keynes, αλλά κι ο Stinglitz, που είναι πιο «in» τελευταίως).
Αν δεν πράξει τα παραπάνω, ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΥΟ και οι υπόνοιες που εξετάζει το άρθρο αποκτούν πλέον… μαθηματική υπόσταση. Εγώ απλώς θα αναφέρω ότι, γνωστός εξ Αμαλιάδος που επιχείρησε με ομάδα εθελοντών να βοηθήσει την πυροσβεστική στις φωτιές έλαβε την εξής ανεκδιήγητη οδηγία από πυροσβέστη: «αφήστε τη φωτιά να πάει μέχρι εκεί και μετά θα τη σβήσουμε εμείς». Αυτό σημαίνει, βασικά, ότι η πυροσβεστική ΕΙΧΕ ΤΟΤΕ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΝΑ ΚΑΟΥΝ, ΠΡΙΝ ΕΠΕΜΒΕΙ. Που σημαίνει ότι κάποιοι ήταν «μιλημένοι». Κι αν η σημερινή κυβέρνηση δεν αναθεωρήσει όλα τα σχέδια που ενέκρινε η προηγούμενη στην περιοχή, φαντάζει ασφαλής η υπόθεση ότι ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ υπάρχουν «μιλημένοι». Κι αυτοί έχουν μεν νταβάδες στους οποίους δίνουν λογαριασμό, αλλά εμείς όχι.
Καλές οι προπαγανδιστικές διαφημίσεις προς αυτούς που τις ακούν, αλλά οι τελάληδες ξεχνούν κάτι: εμείς που ΔΕΝ ακούμε είναι που προσέχουμε τη Θράκη μας και τη μαύρη πεύκη μας. Κι όποιος δεν προσέχει, ΘΑ ΠΑΕΙ ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ!!! Εκεί που θα πάει…
ΥΓ: Παρεμπιπτόντως, ο αγωγός είναι Mπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ή Μπουργκάς-Σάπες; Γιατί τα Πετρωτά είναι ακόμη στις… Σάπες Ροδόπης. Κι οι Ροδοπίτες έχουν το «λόγο» για το τι θα γίνει και που, τελικά. Και αυτοί θα λάβουν τα ανταποδοτικά οφέλη για οτιδήποτε γίνει στο νομό τους. Νομίζω; (Παρατίθεται χάρτης περιοχής για τους έχοντας αμφιβολίας – η διακεκομμένη γραμμή δείχνει που τελειώνουμε εμείς και που αρχίζει ο Έβρος).

Uli Chris

1 σχόλιο:

  1. Τι 'ν' τούτο? Στο μάπα (χάρτη - από το αγγλικό "map") που έστειλα εγώ, φαίνονται καθαρά τα Πετρωτά και η μηδενική σχέση τους με το νομό Έβρου, λογικά και... στατιστικά! SABOTAGE!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.