8.2.10

Η ΝΟΔΕ Ροδόπης βαδίζει στο δρόμο της διγλωσσίας και του άκρατου λαϊκισμού

Δελτίο τύπου απέστειλε ο Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στην Ροδόπη, απαντώντας μ’ αυτό στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΟΔΕ της ΝΔ στο νομό μας. Μέσα στο δελτίο τύπου και με καυστικό τόνο, επισημαίνονται οι παραλήψεις ετών της προηγούμενης κυβέρνησης προς τους αγρότες, ενώ παράλληλα υπενθυμίζονται και οι εξαγγελίες της υπουργού από την Κομοτηνή.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Με αφορμή το πρόσφατο ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Ροδόπης διαπιστώνουμε για ακόμη μία φορά πως η τοπική οργάνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει να βαδίζει στο δρόμο της διγλωσσίας και του άκρατου λαϊκισμού, κάνοντας απέλπιδες προσπάθειες να δημιουργήσει σύγχυση στις συνειδήσεις των παραγωγών μας, σχετικά με το ποιος τους οδήγησε στην πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση. Ξεχνά ότι χάριν εφήμερων εντυπώσεων πρόσφατα κληθήκαμε για άλλη μία φορά να δικαιολογήσουμε στον Επίτροπο Γεωργίας τις περυσινές αλχημείες του κ. Χατζηγάκη μέσω του ΕΛΓΑ, επίτευγμα που τότε πανηγύριζε όλος ο γαλάζιος κόσμος στην πλάτη των παραγωγών μας, με τον εμφανή κίνδυνο τώρα να επιστραφούν στο διπλάσιο τα ποσά από τις τσέπες των ίδιων των παραγωγών, όπως και όλων των Ελλήνων φορολογουμένων.
Παρακολουθούμε δηλαδή μια παράλογη προσπάθεια να αποσπάσουν - οι ίδιοι αυτοί υπαίτιοι και υπόλογοι της σημερινής κατάστασης - μικροκομματικά οφέλη, θεωρώντας ολόκληρο τον αγροτικό κόσμο αφελή.
Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν χρήματα λόγω κακοδιαχείρισης από την χειρότερη και πλέον ανίκανη κυβέρνηση των τελευταίων ετών, ανήκει και με το παραπάνω σε όλους αυτούς που σήμερα επιχειρούν να μας παραπληροφορήσουν. Η φράση πως «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσων οικονομικών ενισχύσεων» από την κυρία Μπατζελή, πέραν των εγκεκριμένων επιδοτήσεων, για όσους έχουν απλές γνώσεις επί της ΚΑΠ είναι κάτι αυτονόητο, καθώς κανένα κράτος δεν δικαιούται να παρέχει συμπληρωματικές εθνικές ενισχύσεις επί προϊόντων που ενισχύονται ακόμα και στο ελάχιστο από την Ε.Ε., καθώς έτσι δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού αντιβαίνοντας το Κοινοτικό καθεστώς.
Σε ότι αφορά την καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, υπενθυμίζουμε σε όσους το ξέχασαν, πως φέτος απαρέγκλιτος όρος και κριτήριο για την ενίσχυση αποτέλεσε η αποπεράτωση της ψηφιοποίησης «ανά Νομό» σε ολόκληρη τη χώρα, υποχρέωση που με την συνεχή υποστήριξη του ΥΠΑΑΤ βαίνει τις ημέρες αυτές στο τέλος της, ώστε να υπάρξει αποπληρωμή. Δίνεται παράλληλα η ευκαιρία να «νοικοκυρευτεί» η κατάσταση και να αποφευχθούν λάθη και παραλείψεις που αδικούν μερίδα των αγροτών ευνοώντας άδικα άλλους. Έτσι με την ψηφιοποίηση η ενιαία ενίσχυση του 2009 θα δοθεί στους αγρότες (εξόφληση) μέχρι τέλους Φεβρουαρίου, ενώ ταυτόχρονα, η δουλειά που έγινε, φέρνει τις επιδοτήσεις του 2010 στην ώρα τους. Παράλληλα θα δοθεί και η Εξισωτική αποζημίωση αφού οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις έχουν περατωθεί.
Επίσης η Υπουργός ξεκαθάρισε ότι θα δώσει τέλος σε όλες τις εκκρεμότητες του Γ’ ΚΠΣ για τον πρωτογενή τομέα, τις οποίες βεβαία απλά συσσώρευε και στοίβαζε η προηγούμενη κυβέρνηση, φέρνοντας σε απόγνωση χιλιάδες δικαιούχους προγραμμάτων, οι οποίοι δεν είχαν εισπράξει ούτε ευρώ και έχοντας ασφυκτικά δάνεια να τους πιέζουν. Απλά αναφέρουμε ότι διαπιστώθηκαν ανεξόφλητες οικονομικές εκκρεμότητες από το καλοκαίρι του 2006…ήτοι 4 ολόκληρα χρόνια.
Για τις αποζημιώσεις για την ίωση του καπνού και των κερασιών υπενθυμίζουμε στα στελέχη της τοπικής Ν.Δ., πως τον Νοέμβριο του περασμένου έτους σύσσωμο το ΠΑΣΟΚ Ν. Ροδόπης με την παρουσία του Υπουργού, του βουλευτή και του Νομάρχη είχε πραγματοποιήσει τρίωρη σύσκεψη με την κα Μπατζελή παίρνοντας την ξεκάθαρη διαβεβαίωση πως θα υπάρξουν αποζημιώσεις μέσω των ΠΣΕΑ, καθώς ο ΕΛΓΑ θα περιοριστεί στο ρόλο του, αφού είχε εκφυλιστεί τα τελευταία χρόνια μετατρεπόμενος σε διεκπεραιωτή παράνομων Κοινοτικών ενισχύσεων, εκθέτοντας μας έτσι σε ολόκληρη την Ε.Ε. και αναγκάζοντας μας να τα επιστρέφουμε ενίοτε…. διπλάσια.
Σε όσους πάλι δεν ενημερώνονται υπεύθυνα και εκθέτουν τους εαυτούς τους και την παράταξή τους, επισημαίνουμε πως η κατ' εξαίρεση αποζημίωση ελαιοπαραγωγών που οφειλόταν στον «πυρηνοτρήτη», αφορούσε στους παραγωγούς έξι (6) Νομών, αυτών της Βοιωτίας, Μαγνησίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χαλκιδικής και όχι σαφώς μόνο στο Νομό όπου κατάγεται η Υπουργός.
Σχετικά με τις «δρομολογήσεις» διευκολύνσεων και επιλύσεων πάγιων προβλημάτων των αγροτών μας η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ένα αναμφισβήτητο ταλέντο στο να «σχεδιάζει» και να ΜΗΝ ΥΛΟΠΟΙΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΤΕ, αλλά αντ’ αυτού να ξανασχεδιάζει…και να ξανασχεδιάζει… Έτσι η Υπουργός διαβεβαίωσε και δεσμεύτηκε πως:
1. Προχωρούμε σε άμεση ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών που έχουν δανειστεί, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και διετή περίοδο χάριτος.
2. Αυξάνουμε το όριο των δανείων για το κεφάλαιο κίνησης των αγροτών από την Αγροτική Τράπεζα, για την απόκτηση ρευστότητας και κάλυψη του 100% των καλλιεργητικών τους αναγκών.
3. Παγώνουμε όλα τα ενήμερα δάνεια των αγροτών για δύο χρόνια.
4. Επεκτείνουμε άμεσα το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) και στις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα, με τη διαμόρφωση ειδικών προϋποθέσεων για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των αγροτών.
Ίσως τελικά για μερικούς η ευθύτητα και η ειλικρίνεια που διέπουν μία Υπουργό - χαρακτηριστικά που εμφανώς απουσίασαν από τους αντίστοιχους Υπουργούς της Ν.Δ. - αποτελούν δείγμα αδυναμίας και μειονεξίας.
Δηλώνουμε ξεκάθαρα για πολλοστή φορά πως αναγνωρίζουμε τα ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα του αγροτικού κόσμου και συμπαραστεκόμαστε υπεύθυνα στην αγωνία τους χωρίς μεγάλα λόγια, χωρίς αλχημείες.
Και σε όλους αυτούς που σφυρίζουν ανεύθυνα υποκρινόμενοι σαν να μην είχαν ποτέ οι ίδιοι διαχειριστεί με τον χειρότερο δυνατό τρόπο όλη αυτή τη κατάσταση, τους ενημερώνουμε ρητά ότι οι προγραμματισμένες, ανειλημμένες και γι’ αυτό αυτονόητες εισροές προς τη γεωργία και τους παραγωγούς έως το τέλος της χρονιάς θα ανέλθουν στα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ και α) ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ – ΟΧΙ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΕΣ β) ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ως παράνομες. Kαι τα δύο αυτά τελευταία δεν ήταν δυστυχώς αυτονόητα στην Ελλάδα που παρέδωσε η ΝΔ.

Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ ΡΟΔΟΠΗΣ

5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος8/2/10 11:46

    Δεν μας παρατάτε με τις μεταχρονολογημένες άσφαιρες καταγγελίες, για πεντέμιση χρόνια δεν καταγγέλθηκαν οι παρασπονδίες της ΝΔ. Όλοι μας κάναμε τη δουλειά μας ότι αρπάξουμε, και για το αύριο έχει ο Θεός. Για τις επιδοτήσεις στο γιακά (κεράσι, καπνό) γινόταν παραπολιτικός ανταγωνισμός για το ποιος πρώτος θα ανακοινώσει τις κάποιες επιδοτήσεις. Για τα 500 εκ. ευρώ γινόταν με πατείς σε πατώ το ποιος θα φανεί ο καλύτερος ευεργέτης της αγροτιάς. Όλοι γνώριζαν ότι η επιδότηση των 500 εκ. ευρώ από εθνικούς πόρους ήταν παράνομη και δεν μιλούσε κανένας τώρα κατόπιν εορτής οι καταγγελίες είναι άχρηστες, γιατί η απάθεια θα πληρωθεί σε διπλούν. Για την μη έγκαιρη ψηφιοποίηση ποιοι έχουν την ευθύνη, μήπως δεν θυμόμαστε ποιοι γύριζαν από χωριό σε χωριό και από καφενείο σε καφενείο και συμβούλευαν τους αγρότες να μην υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά; Έπαιξαν πολύ καλά το παιχνίδι των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Την καθυστέρηση της ψηφιοποίησης την πληρώνουν σήμερα οι μικρό-αγρότες, που κύριο επάγγελμά τους είναι η γεωργία.
    Το οξύμωρο όμως είναι ότι ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν και δεν κατήγγειλαν για πεντέμιση χρόνια την ανυπαρξία έστω μικρό-έργων σε ότι αφορά την αγροτική οικονομία. Όπως π.χ αγροτικούς δρόμους ή την συντήρησή τους ακόμη.
    Οι αναδασμοί σταμάτησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα η ευθύνη είναι της πολιτικής ηγεσίας, τα λεγόμενα παράλληλα έργα των αναδασμών άρχισαν και δεν τελείωσαν ποτέ. Τα 2 φράγματα παραμένουν ανεκμετάλλευτα, είναι χωρίς τους αγωγούς μεταφοράς του νερού, και πολλά άλλα έργα λείπουν.
    Τότε για ποιο πράγμα μιλάνε; Πεντέμιση χρόνια που ήταν, απλά συμβιβαζόταν.
    Η σημερινή αγροτική οικονομία βασίζεται σε έργα που θα την βοηθήσουν να αναπτυχθεί και όχι μόνο στις όποιες επιδοτήσεις, είτε παράνομες είτε έννομες.
    Μετά το τράνταγμα της οικονομικής κρίσης, τουλάχιστο το ΠΑΣΟΚ Ροδόπης (αν έχει τη θέληση και τις γνώσεις) πρέπει να σκύψει στα προβλήματα της αγροτιάς να τα μελετήσει, για να δώσει τις λύσεις.
    Η ευκαιρία είναι τώρα, τα ευρωπαϊκά προγράμματα που δεν άρχισαν ακόμη να τρέχουν. Να παραμερισθούν τα έργα βιτρίνας, που ως επί το πλείστον εξυπηρετούν πιθανές υποψηφιότητες δημάρχων περιφερειαρχών, και να δοθεί βαρύτητα σε έργα αναπτυξιακά της αγροτικής οικονομίας άμεσης ανταποδοτικότητας.
    Είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει να παραμερισθούν οι τομείς υγείας και εκπαίδευσης της υπαίθρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος8/2/10 13:33

    Πολύ καλή η ανακοίνωση της ΝΕ ΠΑΣΟΚ.
    Ο Ανώνυμος όμως υπερβάλλει. Αν και προσεγγίζει "υπερκομματικά" το θέμα για να είναι πιο αποτελεσματικός στην μετάδοση των απόψεών του, είτε ψεύδεται είτε είναι άσχετος μιλώντας για υποτονοκή αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ στην χειρότερη κυβέρνηση που πέρασε από τον τόπο μας. Αφού υπάρχει ένα κάρο καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ και ανθρώπων του για τα 500 εκ του Χατζηγάκη. Απλά κτυπήστε "Χατζηγάκης 500 εκ ενισχύσεις" ή κάτι παρεμφερές ως κλειδί στο GOOGLE για να το διαπιστώσετε. Τό ίδιο έγινε από τοπικούς και κεντρικούς ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ και για την μη έγκαιρη ψηφιοποίηση και για την έλλειψη υποδομών και για τις καθυστερήσεις κτλ. Πολύ κακώς λοιπόν τους τσουβαλιάζει όλους ο Ανώνυμος. Δεν είναι ίδιοι. Τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι πολύ μπροστά. Για πράξεις θα δούμε. Αλλά όχι και να το κατηγορούμε ότι δεν ανέδειξε τα προβλήματα. Όταν ο ίδιος ο Παπανδρέου απ΄όπου κι αν μιλούσε σφυροκοπούσε τα κακώς κείμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος8/2/10 21:08

    ΜΙΛΑΝΕ ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΓΙΑ ΔΙΓΛΩΣΙΑ.

    ΦΑΤΕ ΤΩΡΑ ΠΑΣΟΚ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΕΡΑ ΚΟΠΑΝΙΣΤΟ ΣΟΣΙΑ ΛΗΣΤΙΚΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος8/2/10 21:11

    Η συμμετοχή του Παπανδρέου στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, τον Μάρτιο του 2008, όταν συζητούνταν το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό ...ηταν φοβερη.. Ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις 12/3/2008, είχε κατέβει στην πορεία και δήλωνε:

    «Είμαστε όλοι εδώ γιατί παλεύουμε για το δίκιο. Και έχει δίκιο ο εργαζομένος που διαμαρτύρεται. Έχει δίκιο η γυναίκα που αντιδρά, έχει δίκιο η νέα γενιά που αντιδρά. Και δεν θα περάσουν, με αιφνιδιασμούς και με επικοινωνιακά τρικ, αυτά τα μέτρα της κυβέρνησης». Έξι μέρες αργότερα παρενέβη στην ολομέλεια της Βουλής για το Ασφαλιστικό και απευθυνόμενος στον Καραμανλή έλεγε: «Δεν μπορείτε να κοιτάξετε στα μάτια τον εργαζόμενο. Τι θα τους πείτε; Είχαν προγραμματίσει τη ζωή τους, πώς να αντέξουν την προοπτική αύξησης των ορίων ηλικίας και μείωσης των συντάξεων που δικαιούνται; Και οι εργαζόμενες μητέρες, κι αυτές είχαν προγραμματίσει τη ζωή τους. Μητέρες με ανήλικα παιδιά ξέρουν ότι, με τη δική σας πολιτική, υποχρεώνονται να δουλέψουν πέντε με δέκα χρόνια παραπάνω. Θα τους πείτε ότι δεν αξίζουν;».

    Αυτά έλεγε πριν από δύο χρόνια και κορόιδευε τον κόσμο. Προχθές ανακοίνωσε γενικευμένη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης την οποία ο Παπακωνσταντίνου προσπάθησε να ... πάρει πίσω λέγοντας ότι θα προηγηθεί διάλογος! Το ψέμα του δεν έχει ούτε φραγμό , ούτε όριο.

    Οι ανακοινώσεις του Παπανδρέου έγιναν την παραμονή της έναρξης των συζητήσεων μεταξύ εργοδοτών και εργαζόμενων για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η ΓΣΕΕ χθες αποχώρησε αμέσως από το τραπέζι του διαλόγου και προκήρυξε απεργία.

    ουστ ρε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος8/2/10 21:31

    Λοβέρδος: Ενας υπουργός υπό επιτήρηση
    Ανδρέα αφού δεν σε ακούει που δεν σε ακούει κανείς, τράβα για κάνα ψάρεμα!!!

    Την προηγούμενη Τρίτη ο υπουργός Εργασίας άκουσε την πανηγυρική διάψευση και ανατροπή όλων όσα διακήρυττε τους προηγούμενους μήνες για το ασφαλιστικό.
    Μία ημέρα νωρίτερα είχε ζητήσει την επιβολή ειδικού φόρου για το Ασφαλιστικό, συνάντησε όμως την άρνηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

    Και τώρα περιμένει να του πούνε τι να κάνει......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.