5.11.09

Η ΕΡΤ-3 λογοκρίνει την δολοφονία Λαμπράκη


Η φωτογραφία προέρχεται από το αρχείο της ΕΡΤ-3 στην Θεσσαλονίκη. Η κασσέτα είναι ένα επεισόδιο της εκπομπής «ΑΡΧΕΙΟ» για την δολοφονία Λαμπράκη που προβλήθηκε τον Μάιο του 2005. Η οδηγία είναι σαφής: «Προσοχή, να μην παίξει». Αργότερα η εκπομπή ΑΡΧΕΙΟ κόπηκε, όπως και όλες σχεδόν οι αξιόλογες εκπομπές της ΕΡΤ-3.
[via]

3 σχόλια:

  1. Απομεινάρι «Ν.Λ.»5/11/09 13:23

    Η προστασία της Δημοκρατίας επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων; Ίσχυσαν και ισχύουν ακόμη οι νόμοι ή ο Καραμανλισμός;

    ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΙ Η ΔΕΞΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΔΕΞΙΑ!

    Τον Λαμπράκη δεν τον σκότωσε το παρακράτος του Καραμανλή.
    Τον Λαμπράκη τον σκότωσε το παρακράτος της δεξιάς Καραμανλικής παράταξης.
    Τον Αλέξη δεν τον σκότωσε το παρακράτος του Κώστα Καραμανλή.
    Τον Αλέξη τον σκότωσε το παρακράτος της δεξιάς Καραμανλικής παράταξης
    Η οδηγία είναι σαφής: «Προσοχή, να μην παίξει», έτσι «σκότωσε» το παρακράτος της δεξιάς Καραμανλικής παράταξης για δεύτερη φορά τον Γρηγόρη Λαμπράκη.
    Ο ίδιος ο Καραμανλής δεν πήρε είδηση ότι διέθετε και παρακράτος.
    Κοιμόταν γιατί είχε κουραστεί, όπως ο ανεψιός Κώστας Καραμανλής που στο πέρασμά του από την εξουσία άφησε 2.5 εκ. Έλληνες φτωχούς, κάτω από τα όρια της φτώχιας..

    Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ

    Το βράδυ της 22 Μαΐου 1963 ο Λαμπράκης μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η «Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη». Πριν ακόμα η εκδήλωση ξεκινήσει, πλήθος παρακρατικών και αστυνομικών με πολιτικά είχαν καταλάβει τα γειτονικά πεζοδρόμια, κραυγάζοντας συνθήματα και προπηλακίζοντας όσους προσέρχονταν στην αίθουσα για να πάρουν μέρος σε αυτή. Άλλοι αστυνομικοί, ένστολοι, αν και παρόντες σε μεγάλο αριθμό δεν λάμβαναν κανένα μέτρο για την απώθηση των παρακρατικών, παρά τις διαμαρτυρίες των οργανωτών και του ίδιου του Λαμπράκη, ενός μέλους δηλαδή του ελληνικού κοινοβουλίου. Μάλιστα, ένας παρακρατικός κατόρθωσε να χτυπήσει το Λαμπράκη στο κεφάλι με ρόπαλο κατά την είσοδό του στην αίθουσα της εκδήλωσης, τραυματίζοντάς τον ελαφρά. Σοβαρά, αντίθετα, τραυματίστηκε από τους ανεξέλεγκτους διαδηλωτές ο έτερος παρών αριστερός βουλευτής, Γιώργος Τσαρουχάς.

    Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, ο Λαμπράκης εγκατέλειψε την αίθουσα με πρόθεση να κατευθυνθεί σε κοντινό ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει. Τον ακολούθησαν μόνο δύο σύντροφοί του, καθώς η αστυνομία απέκλεισε το κοινό της εκδήλωσης στο εσωτερικό της αίθουσας, απαγορεύοντας προσωρινά την έξοδο.
    Ακριβώς εκείνη τη στιγμή, και παρά το γεγονός ότι η αστυνομία είχε αποκλείσει όλους τους δρόμους, ένα τρίκυκλο εμφανίστηκε από το πουθενά, πλησίασε το Λαμπράκη με ιλιγγιώδη ταχύτητα και τον έριξε στο έδαφος. Κανείς αστυνομικός δεν κινήθηκε για να εμποδίσει το τρίκυκλο πριν το χτύπημα, να συλλάβει τον οδηγό του μετά, ή ακόμα και να βοηθήσει τον αιμόφυρτο Λαμπράκη. Όπως αποδείχτηκε, το θύμα είχε δεχτεί ισχυρό χτύπημα στο κεφάλι από μεταλλικό αντικείμενο.

    Την ίδια χρονιά ιδρύθηκε η «Νεολαία Λαμπράκη», της οποίας πρώτος πρόεδρος εκλέχτηκε ο Μίκης Θεοδωράκης.

    Η δίκη των φυσικών και ηθικών αυτουργών έγινε το 1966 σε πολύ διαφορετικό πολιτικό κλίμα. Η κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου είχε πέσει με τα Ιουλιανά και η πλειοψηφία της βουλής (ΕΡΕ και βουλευτές της Ένωσης Κέντρου που την είχαν εγκαταλείψει) στήριζε κυβέρνηση υπό το Στέφανο Στεφανόπουλο. Παρά την εισαγγελική πρόταση (εισαγγελέας έδρας ο Παύλος Δελαπόρτας), οι ένορκοι έκριναν ομόφωνα αθώους τους περισσότερους από τους σημαντικούς κατηγορούμενους, βρίσκοντας ένοχους μόνο τους δύο φυσικούς αυτουργούς και τον Φον Γιοσμά. Στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την ενοχή των ανώτατων αξιωματικών, λέγοντας:

    «Σήμερα, εδώ, ένα σύμφυρμα κλεφτών, βιαστών, δοσίλογων και κάθε είδους κακοποιών, εμφανίζεται -προς εθνοκαπηλεία και ανομολόγητους ιδιοτελείς σκοπούς- ως προστάτης κοινωνικών καθεστώτων, ως φύλακας ιερών και οσίων και ως Κέρβερος του νόμου και της τάξης. Τι άλλο έπρεπε να περιμένει κανείς απ’ αυτό
    πλην του ότι θα εξελισσόταν σε κακοήθη νεοπλασία της κοινωνίας;»
    Απομεινάρι «Ν.Λ.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απομεινάρι «Ν.Λ.»5/11/09 13:24

    ΥΣ.Βούτηξαν μέσα στον βούρκο των οικονομικών και ανήθικων σεξιστικών σκανδάλων και έχασαν τις εκλογές.
    Λογαριασμό δεν έδιναν σε κανέναν για 5 χρόνια. Ότι έκαναν το έκαναν γιατί έτσι ήθελαν να κάνουν.
    Με την λογοκρισία του αφιερώματος στον Γρηγόρη Λαμπράκη, απέδειξαν ότι τίποτε δεν άλλαξε από το 1963 της ΕΡΕ μέχρι το 2009 της ΝΔ, η αλαζονεία και το νταηλίκι αλά Μπϊρακτάρη ήταν και είναι καθημερινότητα από τους συνεχιστές της ιδεολογικής ταυτότητας του «εθνάρχη» Κωνσταντίνου Καραμανλή.
    Προφητικός ο εισαγγελέας Παύλος Δελαπόρτας που είπε το 1966:
    «Τι άλλο έπρεπε να περιμένει κανείς απ’ αυτό πλην του ότι θα εξελισσόταν σε κακοήθη νεοπλασία της κοινωνίας;»
    Απομεινάρι «Ν.Λ.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απομεινάρι"Ν.Λ.με καλύπτουν επαρκώς και επακριβώς τα σχόλιά Σας τα προσυπογράφω και Σας συγχαίρω από βάθος ψυχής.Είναι ευχής έργον πως κάτι τέτοιες πέννες όπως η δική Σας μας γεμίζουν αισιοδοξία ότι ΔΕΝ χάθηκαν ΟΛΑ και ότι εσαεί θα υπάρχουν γραμμένα για τους ιστορικούς που συνεχίζουν ακάθεκτοι βασιζόμενοι στα γεγονότα και μόνο σ'αυτά!ΜΠΡΑΒΟ Σας.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.