30.10.09

Γελάει η Θράκη με τον Προαστιακό της Σιδηρόδρομο! Άδεια πηγαινοέρχονται τα τρένα


Ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος εγκαινιάστηκε μερικές ημέρες πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου με την προϋπόθεση ότι θα εκτελούνταν 22 δρομολόγια ημερησίως μεταξύ των πόλεων Αλεξανδρούπολη - Κομοτηνή - Ξάνθη. Όπως όμως φαίνεται τελικά, το εγχείρημα του πρώην υπουργού Μεταφορών Ευριπίδη Στυλιανίδη, που πολύ χαρακτήρισαν ως ένα «προεκλογικό πυροτέχνημα», απέτυχε.
Ο Προαστιακός που συνδέει τις τρεις μεγάλες πόλεις της Θράκης, ακόμη και σε προχωρημένες ώρες, δεν έχει προσελκύσει ούτε τις δυο βασικές κατηγορίες πολιτών, στις οποίες στόχευε περισσότερο. Τους φοιτητές και τους εμπόρους. Περίπου 1,5 μήνα μετά, τα πρώτα στοιχεία από τη λειτουργία του Προαστιακού, που μας δίνει ο συνδικαλιστής του ΟΣΕ Τηλέμαχος Αγιασμένος, είναι τουλάχιστον απογοητευτικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το πρώτο 20ήμερο της λειτουργίας του, μεταφέρθηκαν συνολικά 22 άτομα, δηλαδή, περίπου 1 άτομο την ημέρα! Μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο σε πολλά δρομολόγια, εκτός από τους εργαζομένους του ΟΣΕ, δεν υπάρχει ούτε ένας επιβάτης στο τρένο!
Το συμπέρασμα που εξάγεται εύκολα είναι ότι η λειτουργία της συγκεκριμένης δομής είναι τουλάχιστον ασύμφορη για τον Οργανισμό, καθώς αυτή είναι ασύμφορη αφού κοστίζει 4000 ευρώ την ημέρα, αποδίδοντας ουσιαστικά μηδενικά έσοδα.

7 σχόλια:

 1. Ανώνυμος30/10/09 19:35

  Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Ομότιμο Καθηγητή του Α.Π.Θ., δημοτικιστή κ. Εμμανουήλ Κριαρά. Ο ηλικίας 104 ετών καθηγητής, επανέφερε την παλαιόθεν εκφρασθείσα άποψή του περί κατάργησης της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών από τα γυμνάσια και τον περιορισμό τους μόνο στα λύκεια.

  Πληροφορηθήκαμε με έκπληξη ότι ο Γιωργάκης έσπευσε να συμφωνήσει με την πρόταση αυτή. Και αναρωτιόμαστε: αφού ο Γιωργάκης δεν ξέρει ούτε νέα, ούτε αρχαία ελληνικά, πώς ήταν σε θέση να εκφράσει άποψη επί του θέματος; Προφανώς, αφού άκουσε ότι προτείνεται να καταργηθεί κάτι ελληνικό, θα σκέφτηκε "καλή η πρόταση"...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. @piazza del popolo
  Γιατί όμως συμβαίνει αυτό? Δηλαδή κανείς δεν μετακινείται μεταξύ Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης?
  Μου φαίνεται παράξενο.

  @Ανώνυμος 30/10/09 19:35
  Εγώ που έμαθα αρχαία στην αρχαιοελληνική μόνο στο Λύκειο (γιατί σε μετάφραση υπήρχαν και στο Γυμνάσιο), αφού ήμουν εκείνης της εποχής μαθητής που ίσχυε αυτό το σύστημα, μια χαρά τα έμαθα. Ευτυχώς που δεν ήταν παραπάνω. Κι αυτό δεν έχει να κάνει με αντιπατριωτικά αισθήματα και άλλες τέτοιες μ... Θυμάμαι ότι ήταν κάτι βαρετό για το οποίο έπρεπε να διαβάσω περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Δε θέλω βέβαια να σου πω τι ακριβώς κάναμε (σύσσωμη η τάξη πλην τριτοδεσμιτών) στα βιβλία των αρχαίων μετά το τέλος της χρονιάς. Γιατί αν σου πω θα φρίξουν τα πατριωτικά σου αισθήματα και ποιος σ'ακούει μετά να βοάς και να κράζεις.
  Α, και κάτι ακόμη. Από τότε τα πήγα μια χαρά στις επιστήμες, αλλά και σε αυτή τη χρήση των αρχαίων ελληνικών όποτε χρειαζόταν.
  Σταματήστε, λοιπόν, αυτό τα παραμύθι γιατί προσωπικά έχω κουραστεί να το βλέπω γραμμένο δεξιά και αριστερά. Δεν ξέρω τι κάνει ή τι δεν κάνει ο Παπανδρέου, αλλά αυτό δεν είναι λόγος. Βρείτε αν μπορείτε άλλα ουσιαστικότερα να σας παραδεχτώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος30/10/09 20:16

  Μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων που εξήγγειλε ο Χρυσοχοίδης...όταν θα συλλαμβάνεται κάποιος...θα οδηγείτε και θα κρατείτε στα αστυνομικά τμήματα ή στα ΚΕΠ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος1/11/09 21:16

  Βρήκε φαίνεται τον τρόπο ο Παπακαλιάτης να βρίσκεται στην επικαιρότητα. Μετά το περίφημο φιλί μεταξύ ανδρών σε προηγούμενο σήριαλ , αυτή την φορά ο γνωστός σκηνοθέτης/σεναριογράφος/ηθοποιός κτλ. προβάλλει την σκηνή ενός άνδρα που …αυνανίζεται στο νέο σήριαλ του Mega με τίτλο «4».

  Έτσι δημοσιεύματα θέλουν πως θα επέμβει το Ε.Σ.Ρ. για να οδηγήσει το κανάλι απολογούμενο στο πρώτο μόλις επεισόδιο της σειράς. Αξίζει να αναφερθεί πως συμπρωταγωνιστής του Παπακαλιάτη είναι και ο… Πάνος Μουζουράκης (γνωστός πια από το υβριστικό βίντεο για την 28η Οκτωβρίου που παρουσίασε η εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του Mega…).

  Εκτός του ότι τέτοιου είδους σκηνές προσβάλλουν την αισθητική μας, δεν μπορούμε να καταλάβουμε τί έχουν να προσφέρουν στην ψυχαγωγία των τηλεθεατών.

  «Δυστυχώς» δεν ανήκουμε στο «προοδευτικό» σκυλολόι που θα σπεύσει να υπερασπιστεί το… δικαίωμα της «τέχνης» στον αυνανισμό!

  Ο κ. Παπακαλιάτης και οι υπεύθυνοι του σταθμού Mega θα έχουν τους λόγους τους να επιμένουν σε παρόμοια θεάματα αλλά θα πρέπει μάλλον να τα τοποθετήσουν σε άλλη ζώνη προβολής να τα βλεπουν και οι ιδιοι μαζι με τα παδια τους για διδαγματα και όχι στις 10 παρά το βράδυ…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανώνυμος1/11/09 21:24

  Αλήθεια, έχουν καταλάβει όλοι οι συμπατριώτες μας τον τρόπο με τον οποίο το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να περάσει μέτρα όπως η νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών, η παροχή της ελληνικής ιθαγένειας, του δικαιώματος ψήφου και αμέτρητων προνομίων σε αυτούς;

  Η κυβέρνηση θα κάνει ότι διστάζει, για να ελαχιστοποιεί το πολιτικό κόστος, αλλά θα βγαίνουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, οι Οικολόγοι, διάφορα εγχώρια ή ξένα think-tanks (ιδρύματα, παρατηρητήρια, οργανώσεις κλπ) ή κουλτουριάρικοι θεσμοί όπως ο Συνήγορος του Πολίτη και άλλες ανεξάρτητες αρχές και θα πιέζουν προς την κατεύθυνση αυτή. Τότε η κυβέρνηση θα σπεύδει να ικανοποιήσει τα αιτήματα των θολοκουλτουριάρηδων, ισχυριζόμενη ότι δήθεν ανταποκρίνεται σε απαίτηση της κοινωνίας και των φορέων της.

  Ένα από τα ιδρύματα που θα έχουν τον παραπάνω ρόλο είναι το ΙΣΤΑΜΕ – Ανδρέας Παπανδρέου. Να δούμε λοιπόν ποιες ήταν οι πρόσφατες προτάσεις του ιδρύματος αυτού για την πολιτική στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης; Να δούμε τη φρίκη που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει για τους Έλληνες;

  Λοιπόν: Την απλοποίηση των διαδικασιών απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας και το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι ζητεί το ΙΣΤΑΜΕ «Ανδρέας Παπανδρέου», βάσει των προτάσεων για αναμόρφωση της μεταναστευτικής πολιτικής, που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως θέσεις του ΠΑΣΟΚ.

  -Απόδοση ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα

  -Δυνατότητα απασχόλησης μεταναστών στη δημόσια διοίκηση.

  -Διαμονή ενός έτους στην Ελλάδα είναι αρκετή προκειμένου ο αλλοδαπός να ζητήσει οικογενειακή επανένωση.

  -Κριτήριο επαρκούς εισοδήματος πρέπει να τεθεί ο κατώτερος μισθός ανειδίκευτου εργάτη.

  -Εφάπαξ καταβολή ενός παραβόλου για όλη την οικογένεια, μόνο κατά την αρχική αίτηση.
  -Δικαίωμα αυτόνομης άδειας διαμονής, ύστερα από τρία χρόνια διαμονής της συζύγου και των παιδιών.

  -Ανήλικοι που βρίσκονται πέντε χρόνια στην Ελλάδα να αποκτούν με την ενηλικίωση άδεια επί μακρόν διαμένοντος ή μόλις συμπληρωθούν πέντε χρόνια μετά την ενηλικίωση. Η σύζυγος αλλοδαπού επί μακρόν διαμένοντος να τίθεται στο ίδιο καθεστώς με τον πρώτο χρόνο επανένωσης.

  -Οσοι μετανάστες κατοικούν δύο τουλάχιστον χρόνια σε κάποιον δήμο και έχουν συμπληρώσει πενταετή νόμιμη παραμονή στη χώρα, να απολαμβάνουν το δικαίωμα ψήφου, αλλά και συμμετοχής στην ανάδειξη δημοτικών και κοινοτικών Αρχών.

  Είναι σαφές ότι αν αυτά τα μέτρα περάσουν, τότε τέλειωσαν η Ελλάδα και ο Ελληνισμός. Είμαστε σίγουροι ότι οι Έλληνες πολίτες δεν θα ανεχτούν αυτό το φριχτό μέλλον που θέλουν να δημιουργήσουν γι' αυτούς ο Γιωργάκης και η υπόλοιπη θολοκουλτουριάρικη και νεοταξίτικη παρέα του. Το ιστολόγιό μας καλεί κάθε Έλληνα και Ελληνίδα με πατριωτικά αισθήματα, σε ένα διαρκή αγώνα αντίστασης σε αυτά τα ανθελληνικά σχέδια. Για να μην είμαστε οι τελευταίες γενιές Ελλήνων που κατοικούν στην πολυαγαπημένη μας πατρίδα…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμος1/11/09 21:41

  Αν το εξωτερικό χρέος από δανεισμό είναι, όπως λένε, τριακόσια δισ. ευρώ και αν οι Ελλαδίτες είμαστε δέκα εκατομμύρια, τότε τον καθένα μας τον έχουν φορτώσει τα κόμματα με οφειλή τριάντα χιλιάδων ευρώ: ένα ετήσιο εισόδημα που λίγοι απολαμβάνουν. Χρωστάνε αυτό το ποσό και τα βρέφη και οι υπερήλικες, υγιείς και ανάπηροι, όλοι.

  Ετσι ίσως εξηγείται γιατί προωθήθηκε μεθοδικά να γίνει πρωθυπουργός ο πολιτικός που, ως προπαγανδιστής του Σχεδίου Ανάν, είχε δώσει έμπρακτο δείγμα για το πώς αντιλαμβάνεται την ευθύνη διαχείρισης ελληνικών κοιτίδων πολιτισμού. Και γιατί τώρα ανέλαβε ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών με αναπληρωτή τον συγκεκριμένο εκλεκτό του. Δεν γίνεται να χρωστάει η χώρα τριακόσια δισ. και όμως να απολαμβάνει ανεξαρτησία, πολιτικές ελευθερίες, εδαφική ακεραιότητα. Είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο.

  Ομως, το κυρίως σκάνδαλο είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η κοινή (όλων μας) συνείδηση ποδηγετούμενη από τα κόμματα: Φρίττουμε όλοι και καταδικάζουμε μετά βδελυγμίας το ενδεχόμενο ένας «λοχίας» να μας στερήσει τις ελευθερίες μας, αλλά βρίσκουμε φυσικό να μας υποδουλώνουν σε δανειστές και στα αφεντικά των δανειστών οι κομματικοί μας φεουδάρχες. Κανείς μας δεν τολμάει να διερωτηθεί, σε τι διαφέρει η ασυδοσία του «λοχία», από την ασυδοσία των κομματανθρώπων, αφού και στις δύο περιπτώσεις ξεπουλιώνται η κρατική μας ανεξαρτησία, οι πολιτικές μας ελευθερίες, η εδαφική μας ακεραιότητα, η συλλογική μας αξιοπρέπεια.

  Ο «λοχίας» ενδέχεται να παραπεμφθεί σε «ειδικό δικαστήριο», οι κομματάνθρωποι ποτε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ανώνυμος2/11/09 01:03

  Επειδη εχω ζησει πολλα χρονια στην Ξανθη, παιζει ρολο αν το τραινακι πηγαινει απο την παλια γραμμη του ΟΣΕ !! Αφενος δεν περναει απο τα πολλα (Ελληνικα) χωρια που ειναι στα νοτια και αφετερου οι σταθμοι ειναι καπου 2 χιλιομετρα απο το κεντρο των πολεων !!!!!!!!
  Μονο μαλακες θα το χρησιμοποιουσαν για καθημερινη χρηση οπως το λεωφορειο πχ ... απλα πραμματα ..

  ο κλασσικος ο μαλακας ο Ελληνας ο Στυλιανιδης !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.