2.1.09

Foreign Office : Έλληνας ως την άκρη των δακτύλων του, ο Ανδρέας Παπανδρέου

Τρία χρόνια μετά την ίδρυσή του, στις εκλογές του 1977, το ΠΑΣΟΚ γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση και ο ιδρυτής του Ανδρέας Παπανδρέου συνεχίζει τον δρόμο για την εξουσία. Τα αρχεία του Foreign Office για την περίοδο του 1978 που δόθηκαν στη δημοσιότητα επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν την προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου, αφού οι Βρετανοί διπλωμάτες είχαν τις αμφιβολίες τους κατά πόσον ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ ήταν όντως σοσιαλιστής ή απλώς καιροσκόπος με μεγάλη δίψα για την εξουσία. Τον χαρακτήρισαν όμως «Έλληνα έως την άκρη των δακτύλων του», πολιτικό με οξύτητα, διορατικότητα και άνθρωπο που μισούσε τους Αμερικανούς.

Στην αλληλογραφία του Foreign Office ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εμφανίζεται πικραμένος για τα αποτελέσματα των εκλογών του 1977, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ως ο μοναδικός πολιτικός που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο Λεωνίδας Κύρκος απογοητευμένος για την πορεία του ΚΚΕ Εσωτερικού, ενώ αποκαλύπτονται άγνωστα έως τώρα στοιχεία για την πορεία του Κυπριακού και τη στάση που τήρησε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος στη συμφωνία με τον Ραούφ Ντενκτάς καθώς και αποκαλύψεις για το καθεστώς των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, για τις οποίες οι Αμερικανοί επέδειξαν ενδιαφέρον να συνεισφέρουν οικονομικά για τη διατήρησή τους στην Κύπρο, με σκοπό να συλλέγουν πληροφορίες για τη Μέση Ανατολή.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος2/1/09 14:04

    ανωνυμία & blogs....
    υπογράφω ως ένας φίλος
    γιατί θέλω να μείνω ανώνυμος
    υπογράφω ως ένας φίλος
    γιατί ως ανώνυμος τους αναγκάζω να απαντούν με επιχειρήματα
    ενώ ως επώνυμος τα επιχειρήματα τους τα μετατρέπουν σε πίεση
    πίεση που μεταφράζεται σε οτιδήποτε μέσο μπορεί να εφεύρει ένα άθλιο πολιτικό σύστημα
    Αυτή είναι η ανωνυμία που διεκδικούμε μέσω των blogs
    δεν είναι η ανωνυμία της συκοφάντησης και των εκβιασμών όπως θέλουν κάποιοι να μας αποδώσουν
    είναι η ανωνυμία που βάζουμε ως ασπίδα στις πιέσεις τους για σιωπή και έλεγχο της ελευθερίας!

    από το Greek Alert. Για την αντιγραφή «Los Decamisados»

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.