8.12.08

Στον ύπνο!

Στον ύπνο μ’ έπιασε ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, και του βγάζω το καπέλο. Δεν πρόκειται να τον αποκαλέσω ξανά Ο-μπάμια και – όχι μόνον αυτό, αλλά θα πάω κι ένα βήμα παραπέρα και – θα τον αποκαλέσω «έναν από τους οικονομικά εξυπνότερους Προέδρους των ΗΠΑ!
Πολλές φορές έγραψα για την Κεϋνσιανή συνταγή εξαγωγής από την ύφεση, η οποία καλεί για δημόσιες δαπάνες. Τι είπε ο Keynes; Ότι, για να βγει μια χώρα από την ύφεση, το μεγαλύτερο κομμάτι του ΑΕΠ, ήτοι η κατανάλωση (60%) πρέπει να πριμοδοτηθεί και το χρήμα να κυκλοφορήσει. Τι λύση πρότεινε τότε ο κ. Κeynes, μιλώντας καθαρά, ξάστερα και με περισσή ωμότητα; Είχε πει ότι «η κυβέρνηση πρέπει να επενδύσει σε δημόσια έργα και, ακόμη και αν δεν υπάρχουν ανάγκες, να βάλει εργάτες να ανοίγουν τρύπες το πρωί και να τις κλείνουν το βράδυ χωρίς λόγο, ώστε να απασχολείται ο κόσμος και να κυκλοφορεί το χρήμα». ΝΑΙ, ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΓΡΑΨΕ Ο KEYNES, και τα γραπτά μένουν.
Από τους σύγχρονους «φωστήρες» υπουργούς «οικονομικών» (ο Θεός να τους κάνει και να λυπηθεί εμάς!) ΜΟΝΟΝ ο Dominique Strauss-Kahn είχε τα κότσια πέρυσι να «ξεστομίσει» την Keynes-ιανή θεωρία. Και – προς τιμήν τους, και παραδεχόμενοι εμμέσως την «αδυναμία» τους – οι σοβαρότεροι εκ των υπουργών οικονομικών ανά τον κόσμο δεν έπεσαν επάνω του να τον φάνε, αλλά «λούφαξαν» στα WC τους κι έβγαλαν το σκασμό! Είχα γράψει πολλά περί αυτού ΠΡΟ της δήλωσης του κ. Strauss-Kahn, και του απέδωσα τα εύσημα όταν … επικύρωσε τη γνώμη μου (και – όπως είπαμε – τα γραπτά μένουν…). Σαφώς δε και είχα αδράξει την ευκαιρία (και στις 2 περιπτώσεις) να ειρωνευτώ το –λόγω βλακείας– πιο εύκολο θύμα σε περιπτώσεις οικονομικών debates, ήτοι τον Έλληνα υπουργό … «οικονομικών». (Αμ, πως! Δεν μου ξεφεύγουν κάτι τέτοια εμένα…)
Στο ψητό λοιπόν; Ακούσατε, ακούσατε, κυρίες και κύριοι: ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ θα ρίξει στην αγορά μερικά δις δολάρια για να φτιάξει … 68.000 χλμ. δρόμων (που –δόξα σοι ο Θεός! – οι ΗΠΑ ποσώς χρειάζονται) μόνον και μόνον για να τονώσει την οικονομία και να βγάλει τη χώρα από την ύφεση. Πιστέψτε με δε όταν σας λέω ότι ΘΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΕΙ ΚΙΟΛΑΣ, βεβαίως-βεβαίως…
Κι αν δεν φτάσουν αυτά τα χιλιόμετρα δρόμων, ίσως να αποφασίσει να … ανοίξει και καμιά τρύπα, ακολουθώντας και κυριολεκτικά τη συνταγή του Keynes (ελπίζω στις κασίδες των δικών μας φωστήρων κι απ’ αυτές που δεν κλείνουν)…

Uli Chris

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος10/12/08 10:51

    Η χθεσινή είδηση 9/12/08

    «Το Νομάρχη Ροδόπης επισκέφθηκε ο γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στην Θεσσαλονίκη κ. Brian Hoyt Yee για να διερευνηθεί ο τρόπος συνεργασίας πάνω στο πεδίο των εναλλακτικών καλλιεργειών στο νομό Ροδόπης.
    Αυτά φυσικά λίγο πριν αναχωρήσει για το μακρινό Αφγανιστάν ως πρόξενος των ΗΠΑ στην Καμπούλ. Βέβαια οι εναλλακτικές καλλιέργειες είναι ένα θέμα που πονάει στην περιοχή μας γιατί αρκετά πειράματα έγιναν στου κασίδη το κεφάλι, χωρίς αποτέλεσμα».

    Χαρές που έχουν να κάνουν τα «μαστούρια», που στα τέλη της δεκαετίας του ΄70, που σουλατσάραν στα Εξάρχεια ως φοιτητές υποδυόμενοι τους αναρχικούς και τους αντιεξουσιαστές, ενώ ο πραγματικός ρόλος ήταν άλλος απ’ αυτόν που υποδυόταν αυτός του «ποιητή» !!!!
    Αν παρ’ ελπίδα ο νέος πρόξενος στην Καμπούλ, στείλει κάνα κιλό σπόρο «παπαρούνας για να καλλιεργηθεί στην Ροδόπη, τότε είναι η καλύτερη λύση εναλλακτικής καλλιέργειας, επικερδής, χωρίς τις «αγωνιώδεις Ευρωπαικές επιδοτήσεις» που τόσο ταλανίζουν τους αγρότες.
    Αφού δεν κατόρθωσε ο Ηγούμενος Εφραίμ να μας υπνωτίσει και παραμένουμε ακόμη αλιβάνιστοι και συνεχίζουμε να μιλάμε, με την χρήση του «Θείου» νέου προιόντος εναλλακτικής καλλιέργειας εμείς δεν θα υπνωτισθούμε και θα συνεχίζουμε να μιλάμε.
    EMILIO SALVATORE

    Σ Σ: Τέτοιες μέρες που περνάμε χρειάζονται και τα καλαμπούρια. E’ κ. Νομάρχη μιάς και έχεις πηγαίο χιούμορ, όπως λέγεται, εκτός των άλλων προσόντων σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.