17.9.08

Το Υπουργείο Παιδείας ΕΜΠΑΙΖΕΙ τους Έλληνες Καταναλωτές!!!

Από το Σεπτέμβριο του 2007, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών αγωνίζεται να πείσει το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο να αλλάξουν τα κείμενα και τις φωτογραφίες στις σελίδες 124-128 του βιβλίου Βιολογίας Γ’ Γυμνασίου (έκδοση Α’ 2007), που αναφέρονται στους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (τα γνωστά μας μεταλλαγμένα).
Το ΚΕ.Π.ΚΑ. διαμαρτυρήθηκε αρχικά (14 Σεπτεμβρίου 2007) στην πρώην υπουργό Μαριέττα Γιαννάκου, για την απαράδεκτη προπαγάνδα, υπέρ των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών που γινόταν στο βιβλίο της Βιολογίας της Γ’ Γυμνασίου και της ζήτησε την τροποποίηση αυτού. Στην συνέχεια και συγκεκριμένα στις 24 Οκτωβρίου 2007, επανήλθε με τα ίδια αιτήματα, στο νέο Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ευριπίδη Στυλιανίδη και ταυτόχρονα άρχισε να συλλέγει υπογραφές, για την υποστήριξη του αιτήματός τους.

Το υπουργείο λίγες μέρες αργότερα, τους έστειλε μια απάντηση, με την οποία υπερασπιζόταν με σθένος το βιβλίο και τους έγραφε ότι γενικώς υπερβάλλουν, αδίκως ανησυχούμε και ούτε λίγο ούτε πολύ τους χαρακτήριζε ως μια γραφική, υπερβολική ομαδούλα.

Μετά από αρκετές επιστολές ανάμεσα στο Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών και του Υπουργείου Παιδείας, στις 2 Ιουλίου 2008 το ΥΠ.Ε.Π.Θ., με το 86446/Γ2 έγγραφό του δεσμεύεται ότι αλλάζει το βιβλίο Βιολογίας της νέας σχολικής χρονιάς: «Σύμφωνα με την πάγια τακτική του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για τα καινούργια, αλλά και τα ήδη κυκλοφορούντα βιβλία, το βιβλίο της Βιολογίας Γ’ Γυμνασίου, αμέσως μετά τη διάθεσή του στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, υποβλήθηκε σε μια σειρά βελτιωτικών παρεμβάσεων, ώστε να είναι διαθέσιμο στη νέα πλέον εκδοχή του από την επόμενη σχολική χρονιά» και «Μεταξύ των παρεμβάσεων αυτών περιλαμβάνονται μεταβολές στην ενότητα που αφορά στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (κείμενο και λεζάντα εικόνας), ώστε να αρθούν οι καλόπιστες επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν σχετικά».
Όμως προχθές στις 15 Σεπτεμβρίου 2008, το ΚΕΠΚΑ διαπίστωσε ότι και η φετινή έκδοση του βιβλίου (έκδοση Β’ 2008) δεν περιέχει καμιά αλλαγή. Μετά από αυτήν την κοροϊδία που υπέστησαν, εξέδωσαν ανακοίνωση η οποία αναφέρει:
«…Είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε τον εμπαιγμό των Ελλήνων καταναλωτών, από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Δεσμεύσεις προς τους Έλληνες καταναλωτές, δεσμεύσεις προς τους γονείς, δεσμεύσεις προς τους μαθητές, δεσμεύσεις προς τους εκπαιδευτικούς, δεσμεύσεις προς το ΚΕ.Π.ΚΑ., που όλοι μαζί αντιδρούμε στους Γ.Τ.Ο. αποδείχθηκαν ότι δεν υλοποιήθηκαν. Δεσμεύσεις, που έγιναν, μόνο και μόνο για να αποφύγουν το Υπουργείο και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο τις αντιδράσεις μας και να καθησυχάσουν με ψεύτικες υποσχέσεις. Απαιτούμε άμεση απόσυρση του βιβλίου της ντροπής και επανέκδοσή του, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των Ελλήνων καταναλωτών…»

Διαβάστε περισσότερα για το θέμα στην ιστοσελίδα του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτή…

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος18/9/08 00:26

    ΚΑΛΑ,ΠΟΙΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΒΙΒΛΙΑ?ΛΕΩ ΗΛΙΘΙΟΙ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΥ ΔΙΝΩ ΕΝΑ ΑΛΛΟΘΙ.ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΛΑΜΟΓΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ.ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ,ΠΑΛΙ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ.ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΡΟΤΙΜΩ ΤΗΝ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΟΣ.ΟΙ 'ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ'ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑΡΚΟ-ΠΕΔΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.