31.1.08

Φάουλ του ΣτΕ

Όπως λέμε τα καλά θα λέμε και τα κακά. Το ΣτΕ εχθές πήρε μια φάλτσα απόφαση, αν άρει το «ταβάνι» σε τιμές προϊόντων τροφίμων ποτών που θεωρούνται «πρώτης ανάγκης», όπως νερό, τόστ, κλπ. ΔΕΝ λέω ότι οι τιμές πρέπει να έχουν «ταβάνι» ή να είναι συγκεκριμένες (ακόμη χειρότερα) αφού: α/ είμαι οπαδός του ελεύθερου ανταγωνισμού και της διαμόρφωσης της τιμής από την αγορά και β/ πιστεύω ότι ο ελεύθερος ανταγωνισμός ίσως ρίξει, αντί να ανεβάσει ελλείψει «ταβανιών», τις τιμές.
Αλλά αυτό ισχύει όταν η αγορά ΕΙΝΑΙ ελεύθερη και δεν υπάρχουν στρεβλώσεις. Στη σημερινή συγκυρία, πασιφανέστατη «στρέβλωση» είναι η κερδοσκοπία στην καλύτερη περίπτωση, ή το collusion (η συνεννόηση επιχειρήσεων για ομοιόμορφες τιμές) στη χειρότερη. Και τα δύο αποτελούν σοβαρές στρεβλώσεις και καθιστούν «φάλτσα» την απόφαση του ΣτΕ. Αλλά, αφού τις περισσότερες φορές – και με ανίκανες αρχές και τραβεστί ελέγχους (κι ελεγκτές!) – ΔΕΝ αποδεικνύονται ξεκάθαρα, έχει εν μέρει δίκιο το ΣτΕ να αποφασίζει όπως αποφάσισε.
Εκεί που όμως πέφτει στο μεγάλο φάουλ, είναι στις προφανείς και ΑΥΤΑΠΟΔΕΙΚΤΕΣ περιπτώσεις μονοπωλίων. Αυτή η απόφαση είναι αντικειμενικά ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ, όταν δεν εξαιρεί τα καταστήματα που λειτουργούν υπό συνθήκες που τα καθιστούν, ουσιαστικά, μονοπώλια. Σωστή ιδέα, αλλά λάθος εφαρμογή, κύριοι! Τα…σκατώσατε στο τέλος!!! Όλο κι όλο που έπρεπε να κάνετε είναι να εξαιρέσετε μαγαζιά όπως τα κυλικεία των τρένων, πλοίων και γενικά τα καταστήματα με μονοπωλιακό χαρακτήρα (π.χ., ένα τουριστικό κατάστημα σ’ ένα βουνό ή σε μια παραλία που είναι μόνο σαν την…καλαμιά στον κάμπο! Επίσης τα καταστήματα στα οποία σταματούν ταξιδιώτες να ξεκουραστούν (π.χ. επί εθνικών οδών) εφόσον ο ταξιδιώτης βιάζεται και δεν μπορεί να τρέχει από το ένα στο άλλο, αλλά αγοράζει όπου τύχει να σταματήσει.
ΔΕΝ ήθελε φιλοσοφία κύριοι. Τους νόμους της ελεύθερης αγοράς τους ξέρουμε εμείς οι οικονομολόγοι παρασάγγες καλύτερα από σας. Όπως ξέρουμε, όμως, και πώς να χειριστούμε τα μονοπώλια. Πάω ΣΤΟΙΧΗΜΑ, ότι βγάλατε μια απόφαση χωρίς να ρωτήσετε τους ειδικούς (πράγμα ανήκουστο!), αφού αν ρωτούσατε θα σας έλεγαν! Εκτός πια κι αν οι «ειδικοί» σας τυγχάνουν…Αλογοσκούφηδες ή…Χατζατζάρηδες. Τι να πω;
Το ΣτΕ πρέπει να σκεφτεί την τροποποίηση της απόφασης σύντομα, πριν το Πάσχα, ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ. Γιατί στη Ελλάδα έχουμε κι ένα πράγμα που λέγεται «του-ρι-στι-κή πε-ρί-ο-δος» και…βάλλεται από παντού: από τηλέφωνα με κοριούς, από ξενοδοχεία με κοριούς, από κερδοσκοπικούς κοριούς και κάθε λογής τιποτένιο και ποταπό ζωύφιο που όμως καταφέρνει να μας…φαγουρίζει ενοχλητικότατα τ’ απαυτά και τ’ αποτέτοια μας!!!
Κίτρινη κάρτα, κύριοι! Κι αν δεν «καθαρίσετε» το παιχνίδι σας, με τα πρώτα καλοκαιρινά «ντου» θα έρθει κι η κόκκινη. Και θα υποφέρει OΛΗ η ομάδα…

Uli Chris

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.