16.11.07

…πάλης ξεκίνημα, νέοι αγώνες, οδηγοί της ελπίδας, οι πρώτοι νεκροί…

Πολυτεχνείο. Ένα ορόσημο στην ιστορία του τόπου. Σήμερα τιμούμε εκείνους που πρώτοι χτύπησαν την καμπάνα της λευτεριάς. Σήμερα τιμούμε μια γενιά που δεν πρέπει να ξεχαστεί από κανέναν. Μια γενιά που πρέπει να θυμίζει σ’ όλους μας, τους αγώνες για ελευθερία, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια. 34 χρόνια από την ηρωική εξέγερση της ελληνικής νεολαίας, από τα όνειρα που έμοιαζαν αληθινά, από την αντίσταση που μας ψήλωνε…
Το 1973 το καθεστώς της ξενοκίνητης Χούντας των συνταγματαρχών περνάει δύσκολες στιγμές. Το κίνημα του ναυτικού στις 23 Μαΐου του 1973, η οικονομική κρίση και ο πληθωρισμός της εποχής εκείνης, η άνοδος των λαϊκών αγώνων και οι νίκες σε Ταϊλάνδη και Βιετνάμ δυναμώνουν την πίστη του λαού και ενισχύουν μέσα στις τάξεις του τις αγωνιστικές διαθέσεις για την ανατροπή της δικτατορίας.
Γίνεται πια φανερό σ’ αυτούς, στους Αμερικάνους και στους ντόπιους συνεργάτες τους, πως ο λαός και το φοιτητικό κίνημα δεν ξεγελιούνται. Η οργάνωση του παλλαϊκού αντιδικτατορικού αγώνα ξεκινάει με τις καταλήψεις της Νομικής Σχολής στις 16 και 21 Φεβρουαρίου, συνεχίζεται με το μνημόσυνο του Γεωργίου Παπανδρέου στις 4 Νοεμβρίου και κορυφώνεται με την εξέγερση του Πολυτεχνείου το πρωινό της 14ης Νοεμβρίου 1973.
Οι νέοι της γενιάς του Πολυτεχνείου είναι το σύμβολο της μαζικής αντίστασης και τη δεδομένη εκείνη στιγμή εκπροσωπούσαν όλα αυτά που μας ενώνουν σαν Έλληνες και όχι αυτά που μας χωρίζουν. Γι’ αυτό και η επέτειος του Νοέμβρη, δεν είναι μόνο επέτειος της Εθνικής Ανεξαρτησίας και της Ελευθερίας αλλά και σύμβολο Δημοκρατικής Ενότητας.
34 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο ΖΕΙ! Ζει σαν μια μορφή Ελευθερίας. Ζει μέσα από τους αγώνες όλων των λαών για την Λαϊκή Κυριαρχία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη. Ζει και προβάλει σαν ανάγκη μαζικής συσπείρωσης για αγώνα. Το Πολυτεχνείο απέδειξε ότι είναι μια ζωντανή πραγματικότητα στην συνείδηση όλων. Δεν έγινε ένα απλό μνημείο που ξεχάστηκε αλλά έγινε ο οδηγός για νέους αγώνες. Είναι ένα βίωμα ζωής. Είναι η πιο σημαντική στιγμή της σύγχρονης Ιστορίας της Ελλάδας και εθνική μας κληρονομιά. Κληρονομιά που πρέπει να ‘μαστε υπερήφανοι γι’ αυτήν.
Ο δρόμος που χαράχτηκε 34 χρονιά μετά είναι ο κοινός αγώνας όλων ενάντια στον φασισμό, με όποια μορφή και αν εκδηλώνεται. Μόνο έτσι θα τιμήσουμε τους νεκρούς της εφτάχρονης τυραννίας. «Εμπρός στον δρόμο που χάραξε ο Νοέμβρης».

[ via ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.