4.4.13

Market test για τον αγωγό φυσικού αερίου Κομοτηνής – Στάρα Ζαγόρα

Διαδικασία market test για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου IGB (Κομοτηνής – Στάρα Ζαγόρα) ξεκίνησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, προκειμένου να αποφασίσει επί του αιτήματος της εταιρείας του αγωγού (ΔΕΠΑ-Edison) για εξαίρεση από την πρόσβαση τρίτων.
Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, θα κληθούν δυνητικοί χρήστες της χωρητικότητας του αγωγού να δηλώσουν την πρόθεσή τους να διαπιστωθεί αν συντρέχουν οι λόγοι για τη λειτουργία του συγκεκριμένου αγωγού ως Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου, σε αντιδιαστολή με τα Εθνικά Συστήματα Φ.Α., η λειτουργία των οποίων είναι πλήρως ρυθμιζόμενη.
Ο αγωγός φυσικού αερίου IGB, με δυναμικότητα 3 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως σε πρώτη φάση και 5 δισ. κυβικά σε δεύτερη, θα συνδέει τα δίκτυα των δύο χωρών μεταξύ Κομοτηνής και Στάρα Ζαγόρα.
Στο επιχειρηματικό σχήμα μετέχουν με 50% η εταιρεία Ποσειδών (ΔΕΠΑ-Edison) και με 50% η κρατική βουλγαρική ΒΕΗ. Μέσω του αγωγού που θα είναι διπλής ροής θα μπορεί να διοχετευθεί αέριο προς τη Βουλγαρία με προέλευση φορτία υγροποιημένου ή Κασπίας, και να δεχτεί η Ελλάδα επιπλέον ποσότητες από το βουλγαρικό δίκτυο. Το έργο, προϋπολογισμού περίπου 250 εκατομμυρίων ευρώ, ενισχύει η Ε.Ε. με 40 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.