2.6.12

Ο κόσμος της Ροδόπης λέει και πάλι ΟΧΙ στα χρυσωρυχεία


Με πολύ μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πολιτών και φορέων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1 Ιουνίου στο Συνεδριακό Κέντρο Σαπών η εκδήλωση - συζήτηση για τις επιπτώσεις της μεταλλουργίας χρυσού στην περιοχή την οποία συνδιοργανώσαμε με το Δήμο Μαρώνειας- Σαπών και τη νεοσύσταστη κίνηση πολιτών.

Η προσέλευση των 350 - 400 περίπου πολιτών από τις Σάπες και τους γύρω οικισμούς γέμισε την αίθουσα και πάρα πολλοί ήταν αυτοί που παρακολουθούσαν όρθιοι σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Η αιτία που τόνωσε το ενδιαφέρον και την αγωνία της τοπικής κοινωνίας είναι η ασίγαστη διάθεση
 των χρυσοθήρων για να ξεκινήσουν τις δραστηριότητές τους αλλά και η επιθυμία τους για άδειες μεταλλευτικών ερευνών σε μεγάλες εκτάσεις της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, όπως στη Μαρώνεια
Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν εκτός του συνδιοργανωτή Δημάρχου Μαρώνειας - Σαπών, ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Νίκος Παπαθανασίου.
Οι παρουσιάσεις των δυο πανεπιστημιακών δασκάλων απορρόφησαν το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων, έδωσαν απαντήσεις σε πολλά τεχνικά και αναπτυξιακά θέματα και φώτισαν τις πολύπλευρες πτυχές της μεταλλουργίας χρυσού και τη σύγκρουση με τη βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων που ασκούνται και μπορούν να ασκούνται στην περιοχή.
Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό και τοποθετήσεις των υποψήφιων βουλευτών Αχμέτ Ιλχάν και Αϊχάν Καραγιουσούφ και των περιφερειακών συμβούλων κ Δημήτρη Χαρίτου και Θανάση Μακρή.
Οι πολυάριθμες εγγραφές στη νέα κίνηση πολιτών Μαρώνειας - Σαπών και Φιλλύρας Αρριανών κατά της μεταλλουργίας χρυσού είναι ανατροφοδότηση στο δίκαιο αγώνα μας για περιβάλλον, πραγματική ανάπτυξη, υγεία. Προχωράμε ενωμένοι και πιο δυνατοί προς το στόχο μας, να διώξουμε τη χρυσή απειλή.

8 σχόλια:

  1. Ανώνυμος2/6/12 21:27

    και να τσιμπησουν οι επαγγελματιες συριζαιοι κανενα ψηφουλακι.απο κοντα κι ο ηξεις-αφηξεις δεξιοπαντογνωστης παπαθανασιου.για τους πετυχημενους σε ολα τα αλλα δημαρχους πετριδη και ιωννακη τι να πεις...σαπαιους και απο φιλλυρα μερια δεν βλεπω βεβαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος3/6/12 20:51

    Ναι καλά. Να δω τώρα ποιος Πεταλωτής θα βρεθεί να θέτει βέτο στα αθηναϊκά κέντρα. Όλοι εμείς που είμαστε υπέρ του χρυσού πανηγυρίζουμε με τον Πεταλωτή εκτός. Και είτε με ΝΔ (το έχει στο πρόγραμμα) είτε με ΣΥΡΙΖΑ η επένδυση θα γίνει. Λυπάμαι χάσατε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος3/6/12 23:33

    Ακόμα κάνετε εκδηλώσεις κατά των επενδύσεων. Να δούμε πότε θα κάνετε και καμιά εκδήλωση για να γίνει κάποια επένδυση στην περιοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος4/6/12 12:25

    Ανωνυμε 2/6/12: πες μας, είσαι ένας από τους καλά πληρωμένους, ή από τους φτηνιάρηδες? ή μήπως ένα απλό τσιράκι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος4/6/12 18:14

    Τώρα που έφυγε και το τελευταίο εμπόδιο απο τη μέση (Πεταλωτής ), η επένδυση θα γίνει. Όσο για τους μουσουλμάνους...ένα μπαξισακι υπόθεση είναι. Τρίβει τα χέρια του ο Καναδός .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος4/6/12 22:17

    ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΙΛΑΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΘΕΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΧΡΥΣΟΡΥΧΕΙΩΝ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ; ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΒΟΛΕΥΕΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΨΗΦΟΘΗΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΧΡΥΣΟ . Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΠΙΟ ΥΨΗΛΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ. ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ. Ο ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΔΕΝ ΟΦΕΛΕΙ .
    Α. Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος4/6/12 23:12

    Τρία σχόλια στα πέντε; Μπράβο αγόρι μου! Άξιος ο μισθός σου... Άντε τώρα στην υπηρεσία σου, αρκετά πλούτισες τα πολιτικά πράγματα με τη λαμπρή σου παρουσία. Ά, και προς Ανώνυμο 12:25, τσιράκι είναι φίλε, αλλά όχι απλό, πολύπλοκο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος5/6/12 08:55

    ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ, ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ...
    *Μια φορά και έναν καιρό, η Αριστερά ήταν... στ' αριστερά
    και όχι στα χαμένα! Ήταν Αριστεροί με όλη τη σημασία της λέξεως...!!!

    Αριστερά σας..., βλέπετε το απόκομμα της εφημερίδας "Ελεύθερης Άποψης". Πρόκειται για τοπική εφημερίδα των Σαππών (Χρόνος 5ος Αριθμός φύλλου 170 Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 1991). Στη στήλη αυτής της εφημερίδας, με τίτλο "Ματιές στο παρελθόν", δημοσιεύεται το ρεπορτάζ από την επίσκεψη του αείμνηστου Χαρίλαου Φλωράκη, πριν από 21 χρόνια στην περιοχή.

    Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Χ.Φλωράκης παρέστη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου ενημερώθηκε από τους τοπικούς φορείς για τα προβλήματα της περιοχής.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι και τότε, τα προβλήματα της περιοχής (και όχι μόνο της Θράκης πλέον...) έχουν τον ίδιο τίτλο, με σήμερα.

    Ανεργία, ανάγκη για την αξιοποίηση των ορυκτών πόρων της περιοχής, υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και υψηλός συντελεστής ΦΠΑ.


    Σύμφωνα, πάντα, με το δημοσίευμα και σε ότι αφορά την αξιοποίηση των κοιτασμάτων χρυσού των Σαππών, ο Χ. Φλωράκης τοποθετήθηκε υπέρ αυτής της αξιοποίησης, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να δοθεί η εκμετάλλευση "σε μια αναπτυξιακή εταιρεία, με τη συμμετοχή και της τοπικής αυτοδιοίκησης, για να ωφεληθεί ο τόπος..."

    Και ρωτάμε τώρα εμείς, τι σχέση έχουν οι θέσεις αυτής της ηγετικής φυσιογνωμίας της αριστεράς, για εκείνη την χρονική περίοδο, με αυτές που ακούμε σήμερα από τα χείλη των σημερινών ηγετών της; Θέσεις που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη, την αξιοποίηση των ορυκτών μας πόρων και την πάταξη της ανεργίας. Δυστυχώς καμία...

    Τι έχει συμβεί επιτέλους στην Ελληνική Αριστερά και 20 χρόνια μετά εμφανίζεται τόσο ιδεολογικά μεταλλαγμένη και αποστασιωμένη από τις ανάγκες της λαϊκής βάσης για εργασία και ασφάλιση; Γιατί αφομοίωσε και αφομοιώθηκε τόσο πολύ από την άνοδο των αριστεριζόντων οικολογικών κινημάτων; Τι ρόλο έχει παίξει ο κατακερματισμός της;

    Είναι ερωτήματα που ανακύπτουν στο μυαλό του κάθε εργαζόμενου-υποψήφιου ανέργου ή ήδη ανέργου, που αν δεν είναι δημόσιος υπάλληλος, νιώθει εντελώς εκτεθειμένος και απροστάτευτος από την ταξική στήριξη, που του παρέχεται από τη "Νέα Αριστερά".

    Απαιτείτε ειλικρίνεια και διάθεση αυτοκριτικής. Τώρα μάλιστα, που η "Νέα Αριστερά", δείχνει διατεθειμένη να αναλάβει το τιμόνι διακυβέρνησης της χώρας. Σε διαφορετική περίπτωση και αν κάνει πως δεν ακούει, όλα αυτά, που εύλογα διατυπώνονται ως ερωτήματα, δε θα διαφέρει σε τίποτα από όλους αυτούς που έφεραν τη χώρα στο χείλος της αβύσσου... Τόσο πολύ θέλει να τους μοιάσει;;;

    ΥΓ. Ζητήστε την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟΨΗ» (Χρόνος 5ος Αριθμός φύλλου 170 Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 1991) Απο τον κ. Ντίνο Χαριτόπουλο.
    Επίσης και στη ιστοσελίδα:
    http://politesaristoteli.blogspot.gr/2012/05/blog-post_18.html#more

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.