23.11.11

Ερώτηση Χατζηοσμάν για την υποχρεωτική ασφάλιση των μικρών ελεύθερων επαγγελματιών στον ΟΑΕΕ


Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Κουτρουμάνη, με θέμα τα προβλήματα με την υποχρεωτική ασφάλιση των μικρών ελευθέρων επαγγελματιών στον ΟΑΕΕ Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Αρ. πρωτ.: 1759/22.11.2011

ΠΡΟΣ: Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
ΘΕΜΑ: Προβλήματα με την υποχρεωτική ασφάλιση των μικρών ελευθέρων επαγγελματιών στον Ο.Α.Ε.Ε.

Με το άρ. 25 του ν. 3846/2010 με τίτλο «Θέματα Ο.Α.Ε.Ε.-Ο.Γ.Α.» που αναφέρεται σε ζητήματα ασφάλισης επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, η πολιτεία επιχείρησε να θεραπεύσει καταστρατηγήσεις προηγούμενων νόμων σχετικά με το καθεστώς υπαγωγής των παραπάνω επαγγελματικών κατηγοριών στον Ο.Α.Ε.Ε.
Βάσει προγενέστερων διατάξεων, όσοι  επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι ασκούσαν επαγγελματική ή βιοτεχνική ή εμπορική δραστηριότητα σε πόλεις, χωριά ή οικισμούς  με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων είχαν τη δυνατότητα ασφάλισης στον Ο.Γ.Α. εφόσον πληρούσαν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Με το νέο νομικό καθεστώς, όλες οι προαναφερόμενες κατηγορίες υπάγονται υποχρεωτικά στον Ο.Α.Ε.Ε.
Με τον ν. 3846/2010 η πολιτεία πράγματι διόρθωσε ορισμένες παραποιήσεις και στρεβλώσεις νομοθετικών σχεδίων κατά την εφαρμογή τους, από την άλλη ωστόσο πλευρά άφησε ασφαλιστικά μετέωρο έναν σημαντικό αριθμό επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση επαγγελματιών στη Ροδόπη οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων και αδυνατούν να καταβάλουν εισφορές στον Ο.Α.Ε.Ε. λόγω του χαμηλού τους εισοδήματος.   
Πρόκειται για μικρούς επαγγελματίες οι οποίοι διατηρούν συνήθως παντοπωλεία, καφενεία και πολύ μικρές επιχειρήσεις στα χωριά της Ροδόπης. Οι επιχειρήσεις τους μετά βίας διασφαλίζουν ένα πενιχρό εισόδημα στις οικογένειές τους. Η υπαγωγή τους στον Ο.Γ.Α. τους προσέφερε οικονομική ανάσα, ενώ η υποχρεωτική τους υπαγωγή στον Ο.Α.Ε.Ε. είναι δυσβάστακτη με κίνδυνο όχι μόνο το κλείσιμο των επιχειρήσεων, αλλά και την βιωσιμότητα των οικογενειών τους και κατ’ επέκταση την ερήμωση των οικισμών της περιφέρειας.
Είναι άδικο να μην λαμβάνονται υπόψη ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των διαφόρων περιοχών καθώς το κοινωνικό και οικονομικό προφίλ των οικισμών της Ροδόπης συνηγορεί υπέρ της ασφάλισης των μικρών επαγγελματιών στον Ο.Γ.Α. Άλλωστε στην πλειονότητα των περιπτώσεων πρόκειται για επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται και στον πρωτογενή τομέα προκειμένου να διασφαλίσουν ένα συμπληρωματικό υποστηρικτικό εισόδημα.       
Βάσει των παραπάνω
           
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κος ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
  1. Είναι ενήμερος για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στη Ροδόπη και το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει χιλιάδες μικροί επαγγελματίες της περιοχής λόγω της αναγκαστικής ασφάλισής τους στον Ο.Α.Ε.Ε.;
  2. Προτίθεται να μελετήσει την περίπτωση της Ροδόπης και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την διόρθωση της αδικίας και την προστασία των μικρών επαγγελματιών μέσω της υπαγωγής τους στον Ο.Γ.Α.;

Ο ερωτών βουλευτής,
Αχμέτ ΧΑΤΖΗΟΣΜΑΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.