28.10.11

Συνέδριο για τα «πέτρινα μανιτάρια της Θράκης» στην Αλεξανδρούπολη


Συνέδριο με θέμα «τα πέτρινα μανιτάρια της Θράκης», διοργανώνει στις 28, 29 και 30 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο «Θράκη Παλλάς» στην Αλεξανδρούπολη, η Ένωση Πολιτισμολόγων Ελλάδας του Προγράμματος Σπουδών «Ελληνικός Πολιτισμός» του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, «Εκαταίος».

Όπως εξηγούν οι διοργανωτές, τα πέτρινα μανιτάρια της Θράκης, που έχουν βρεθεί στις απότομες πλευρές της προϊστορικής Ισμάρας (Μαρώνεια), στα Λαγυνά, σε κοιμητηριακούς χώρους της Κίρκης και του Πετρότοπου Κοτρωνιάς, αλλά και ως ανάγλυφα σε βράχους στις περιοχές Μαγγαζίου και Κορνοφωλιάς, θεωρούνταν σύμβολα ιερής ισχύος και διαμεσολαβητές με τον κόσμο των νεκρών, για τη μεταθανάτια αναγέννηση.
Σκοπός του συνεδρίου είναι η συμπλήρωση του αρχαιολογικού χάρτη του νομού Έβρου, με τις θέσεις των Ιερών που μέχρι σήμερα εντοπίσθηκαν, η ερμηνεία της θρησκευτικής τους διάστασης αλλά και η εξήγηση των απεικονίσεών τους σε ανάγλυφα, νομίσματα και αγγεία.
Επίσης, θα επιχειρηθεί η προσέγγιση αρχαίων εκδηλώσεων όπως τα Μυστήρια του Διονύσου, τα Ελευσίνια Μυστήρια και τα Μυστήρια των Καβείρων, σε σχέση με τα λατρευτικά αυτά συμπλέγματα.
Μεταξύ άλλων, προσκεκλημένοι ομιλητές του συνεδρίου θα είναι ο Καθηγητής Κλασικών Επιστημών του πανεπιστημίου της Βοστόνης, Carl Ruck και εθνοβοτανολόγος και εθνομυκητολόγος, Giorgio Samorini.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.