17.6.10

Τα κλισέ των «νέων και άφθαρτων»

Όπως κάθε φορά που επίκειται μια εκλογική διαδικασία αρχίζουν πάλι να ακούγονται τα συνήθη κλισέ περί νέων και άφθαρτων προσώπων. Μια συζήτηση που εν τοις πράγμασιν χαρακτηρίζεται από υποκρισία. Υποκρισία από πλευράς των κομμάτων που αναζητούν υποτίθεται νέα πρόσωπα, μέσω εκλογομαγειρεμάτων όμως, υποκρισία από πλευράς και των ψηφοφόρων, αφού σε ελάχιστες περιπτώσεις εμπιστεύονται τα νέα πρόσωπα, αλλά επιμένουν να ψηφίζουν «παραδοσιακά».
Η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται χρόνια τώρα, με αποτέλεσμα τα ίδια πρόσωπα να ανακυκλώνονται σε διάφορα δημόσια αξιώματα και να μεταπηδούν από τον ένα θώκο στον άλλο. Κατά συνέπεια, θα ήταν πιο ειλικρινές αν σταματούσαμε όλοι να αναμασούμε την καραμέλα των νέων και άφθαρτων προσώπων, αφού σε τελευταία ανάλυση, ούτε η νεότητα, ούτε η φθορά και η αφθαρσία της δημόσιας εικόνας των προσώπων αποτελούν πολιτικά κριτήρια. Τα κριτήρια επιλογής υποψηφίων επιβάλλεται να είναι πρωτίστως πολιτικά.
Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στην αυτοδιοίκηση και ξεκινούν οι διαδικασίες επιλογής υποψηφίων από τους κομματικούς φορείς, άρχισαν να ακούγονται και πάλι τα ίδια στερεότυπα, περί των νέων και άφθαρτων που θα πρέπει να επιλεγούν για να υλοποιήσουν τον «Καλλικράτη». Παράλληλα διατυπώνονται ευλόγως προβληματισμοί για τη δυσκολία του εγχειρήματος της διοικητικής μεταρρύθμισης.
Αυτά τα δύο έρχονται προφανώς σε σύγκρουση. Αν όντως πρόκειται για ένα από τα πιο δύσκολα στοιχήματα των τελευταίων δεκαετιών, το πρώτο που θα πρέπει λογικά να επιδιωχθεί, είναι η επιλογή ατόμων με σαφές πολιτικό στίγμα, με ικανότητες και με μεγάλη εμπειρία στη διοίκηση. Άνθρωποι με φαντασία στην εξουσία, ευελιξία και πρακτική δυνατότητα υλοποίησης των πολιτικών που συνθέτουν την διοικητική μεταβολή σε όλα της τα επίπεδα. Νέοι και άφθαρτοι (ναι ακούγεται πολύ ωραίο και ελκυστικό) σημαίνει πρακτικά ελάχιστη εμπειρία στην χάραξη και την άσκηση πολιτικής, που, στην προκειμένη περίπτωση, είναι το βασικό ζητούμενο. Είναι πολύ σοβαρό το εγχείρημα του «Καλλικράτη» για να λειτουργήσει ως σχολή για μαθητευόμενους μάγους, μέχρι αυτοί να αποκτήσουν την απαραίτητη εμπειρία. Οι καιροί είναι απαιτητικοί και δεν προσφέρονται για πειράματα.
Αντί λοιπόν να καταφύγουμε για μια ακόμη φορά σε λαϊκισμούς και κλισέ χωρίς πρακτικό αντίκρισμα, καλά θα κάνουν κόμματα, επιτροπές και υποεπιτροπές να σκεφτούν σοβαρά τι θέλουν να φτιάξουν και αναλόγως να προτείνουν και να επιλέξουν...

5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος22/6/10 23:48

    Μόνο τη φωτογραφία του Βαβατσικλή δεν έχει το άρθρο αυτό. Είναι δυνατόν σε μια τέτοια εποχή της απόλυτης ξεφτίλας για τους πολιτικούς και την πολιτική να χαρακτηρίζεται "κλισέ" η καθολική απαίτηση των πολιτών για την ανάδειξη ανθρώπων με ήθος και αποτελεσματικότητα; Ό,τι και να κάνει το σάπιο σύστημα δε θα κάτσει στο σβέρκο του λαού. Εκβιασμοί τύπου 2006 δεν περνάνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όντως σε μια τέτοια εποχή της απόλυτης ξεφτίλας για τους πολιτικούς, δεν έχουν θέση τα χρίσματα και δυστυχώς κάποιοι δεν το καταλάβανε. Γι' αυτό και ο Βαβατσικλής κατεβαίνει υποψήφιος με αυτοδιοικητική και όχι κομματική πρόταση!!! Αυτοδιοικητικό ψηφοδέλτιο και πρωτότυπη εκλογική καμπάνια που θα εκπλήξει πολλούς. Λίγες εβδομάδες ακόμα υπομονή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. mhn ksexname oti thn deuterh kyriakh toy 2006 poios sthrikse anoixta ton kotsakh. 35% eixe o eklektos ths nd kai phge sto 55%. kai to pasok me 3 syndyasmoys! giati na mhn exei kai pali treis?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος23/6/10 17:00

    Όταν η δημοκρατία λειτουργεί έχει ιδανικά και οράματα. Δεν επιτρέπει να γίνονται διαρροές σε περιθωριακούς δημοσιογράφους. Οι αποφάσεις λαμβάνονται σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος. Πάρετε μαθήματα δημοκρατίας από τα Ιωάννινα και τη Θεσσαλονίκη. Όσο για το λεχθέν «δεν έχουν θέση όσοι «πληγώσανε» το ΠΑΣΟΚ», θα γίνει μεγάλη κουβέντα «για όσους πληγώσανε την κοινωνία τη δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ». Κάποτε πρέπει ο λόγος να εκφράζεται με την «διάλεκτο» της πολιτικής παιδείας. Φτάνει πια η φθηνή «εκσυγχρονιστική μεταρρυθμιστική πολιτική», εναντίον αυτών που σταθήκανε κοντά στην κοινωνία με έργα και λόγια ανιδιοτελώς.


    ΣΕ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

    "Με θέμα την πολιτική αξιολόγηση και έκφραση αξιολογικής γνώμης των υποψηφίων που έχουν καταθέσει υποψηφιότητα για συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής υποψηφίων στους ΟΤΑ συνεδριάζει το βράδυ της Τρίτης η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ. Τα μέλη της Νομαρχιακής θα εκφράσουν απλά τη γνώμη τους για τον καθένα υποψήφιο προσωπικά χωρίς να έχουν το δικαίωμα ουσιαστικής αξιολόγησης.Το μεσημέρι της Τετάρτης 23 Ιουνίου θα συνεδρίαση η
    αρμόδια επιτροπή του κόμματος υπό την προεδρία του Θανάση Τσούρα και με την συμμετοχή των υπευθύνων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, των βουλευτών του νομού, των μελών του Εθνικού Συμβουλίου από το νομό και ενδεχομένως με την παρουσία της αναπληρώτριας γραμματέας της Ν.Ε.Σ τη συνεδρίαση αυτή θα γίνει γνωστή η αξιολογική γνώμη της Νομαρχιακής χωρίς βέβαια να ληφθεί οριστική απόφαση.
    Πολύ δε περισσότερο αφού στον δήμο Ιωαννιτών βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ενιαίας παράταξης με την συμμετοχή στη συζήτηση όλων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που δραστηριοποιούνται στους δήμους και την κοινότητα Νήσου και συνενώνονται με τον δήμο Ιωαννιτών.
    Μια διαδικασία η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί και, πολύ περισσότερο, δεν έχει καταλήξει σε μια απόφαση αναφορικά με το πρόσωπο που θα τεθεί επικεφαλής.Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι στη συνάντηση της ενιαίας γραμματείας έχει ανοίξει ήδη το θέμα της ονοματολογίας και ότι εντός του μήνα θα υπάρξει πρόταση η οποία και θα γίνει γνωστή στα κόμματα που θα κληθούν να στηρίξουν την προσπάθεια. Το ΠΑΣΟΚ, τους Οικολόγους, τον ΣΥΡΙΖΑ (σε ορισμένες συνιστώσες αυτού μια και ορισμένες έχουν εκφράσει ήδη την αντίρησή τους να συνεργαστούν με την ενιαία παράταξη).Είναι λοιπόν λογικό το ΠΑΣΟΚ να περιμένει την ολοκλήρωση των διαδικασιών, στην οποία άλλωστε μετέχουν κυρίως μέλη του, προκειμένου να λάβει την όποια απόφαση.Ταυτόχρονα διευκρινίζεται ότι τα μέλη της ενιαίας παράταξης δεν θα δεχτούν τη λογική του χρίσματος, όπως γινόταν στο παρελθόν, αλλά τη λογική της στήριξης πάνω σε συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις που αφορούν το δήμο.

    ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ (Ιωάννινα)



    ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ, ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    (Ελευθεροτυπία 22-06-2010)

    Συνεργασίες για κάθοδο στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου επιτεύχθηκαν σε δύο νέους περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης.

    Στον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, που θα προκύψει από τη συνένωση των Δήμων Πυλαίας, Πανοράματος και Χορτιάτη, υποψήφιος δήμαρχος θα κατεβεί ο νυν δήμαρχος Πανοράματος Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Χθες ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε τη στήριξη και τη συνεργασία, στην ίδια δημοτική παράταξη, του δημάρχου Χορτιάτη Μιχάλη Γεράνη και του πρώην δημάρχου Πυλαίας Στέφανου Μποζίνη. Οι Καϊτετζίδης και Γεράνης τόνισαν ότι συμφώνησαν στη βάση αυτοδιοικητικών αρχών και χωρίς καμιά κομματική παρέμβαση. Στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης υποψήφιος δήμαρχος θα είναι ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Λάζαρος Κυρίζογλου και στο ψηφοδέλτιό του θα βρίσκονται οι νυν και ο πρώην δήμαρχος Μενεμένης, Γιώργος Ακτσελής και Γιώργος Μύθημης. Και οι τρεις δηλώνουν ότι δεν θέλουν κομματικό χρίσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.