4.3.14

Εκδήλωση μνήμης των εκτελεσμένων αντιστασιακών από τις κατοχικές δυνάμεις στο Διδυμότειχο

7 Μάρτη 1944. Οι ναζιστικές γερμανικές δυνάμεις κατοχής, μαζί με τους ντόπιους συνεργάτες τους, εκτέλεσαν στην περιοχή του «ΚΟΥΡΟΥ ΤΣΕΣΜΕ», λίγο έξω από το Διδυμότειχο, 12 πατριώτες αγωνιστές. Στη συνέχεια, «μοίρασαν» τους εκτελεσμένους στις πλατείες των γειτονικών χωριών με στόχο να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους  του Βορείου Έβρου και να εμποδίσουν την ανάπτυξη του Αντιστασιακού κινήματος ενάντια στους κατακτητές.
Η βαρβαρότητά τους, έφτασε στο σημείο να αρνηθούν στους συγγενείς να παραλάβουν τους νεκρούς και να τους κηδέψουν. Στη μνήμη τους  το παράρτημα Εθνικής Αντίστασης  Διδυμοτείχου – Ορεστιάδας, οργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης, την Παρασκευή 7 Μάρτη 2014 και ώρα 17:30. Η εκδήλωση θα γίνει στο χώρο που οι κατακτητές εκτέλεσαν τους αντιφασίστες αγωνιστές της λευτεριάς (1ο χιλιόμετρο στο δρόμο Διδυμοτείχου προς το Ελληνοχώρι).
Για την ιστορία, τα ονόματα των εκτελεσθέντων:
Καλαϊτζίδης Χριστόδουλος, Μούτος Σωτήρης, Βαμβακάς Νίκος, Δημκονίδης Δήμος, Νυφούδης Στέφανος από Ορεστιάδα. Νταντάκας Δημήτριος, Ζησάκης Ιωάννης, Ζησάκης Αντώνιος, Γκουτσικίδης Πασχάλης από τους Πετράδες. Τσιαπράζης Ταξιάρχης από τα Βρυσικά, Ζιαγκόρης Αθανάσιος, Σαρίδης Κωνσταντίνος από το Διδυμότειχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.