7.3.14

Ο υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας Μάκης Παπαδόπουλος για την ανεργία των νέων

Με αφορμή την ημερίδα που διοργανώθηκε στην Καβάλα σχετικά με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Εγγύηση για την Νεολαία» και τις δηλώσεις της δημοτικής αρχής που ακολούθησαν αναφορικά με την ανεργία των νέων, ο ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας κ. Μάκης Παπαδόπουλος δήλωσε τα παρακάτω:
«Η ημερίδα που έγινε στην πόλη μας την Τρίτη 4 Μαρτίου για την παρουσίαση του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος «Εγγύηση για την Νεολαία» αποτελεί μία ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία για την ενημέρωση πολιτών και φορέων. Όμως για να έχουν αποτέλεσμα τέτοιες πρωτοβουλίες, χρειάζεται να υπάρχει και το ειλικρινές ενδιαφέρον του Δήμου να αξιοποιήσει τέτοια προγράμματα μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την απασχόληση και την τόνωση της επιχειρηματικότητας σε τοπικό επίπεδο.
Τι σημαίνει λοιπόν το ότι η ανεργία στον Δήμο Καβάλας αγγίζει το 24%, η ανεργία των γυναικών το 34% και η ανεργία των νέων το 50%; Οι διαπιστώσεις για το ύψος της ανεργίας στο Δήμο μας είναι χρήσιμες, για να ψάχνουμε να βρίσκουμε τρόπους και λύσεις για το πρόβλημα αυτό καθεαυτό. Όχι για να μένουμε στις διαπιστώσεις.
Το πρόγραμμα «Εγγύηση για τη Νεολαία» δεν φαίνεται να μπορεί να λύσει τις ρίζες του προβλήματος. Ούτε καν να δώσει επαρκείς προσωρινές λύσεις. Το να ομολογεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι διαθέτει 6 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, την ίδια στιγμή που η ίδια διαπιστώνει ότι το κόστος από την ανεργία του πληθυσμού αυτού αγγίζει τα 153 δισεκατομμύρια ευρώ  είναι το λιγότερο υποκριτικό. Ωστόσο, κανένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα δεν πρέπει να «πηγαίνει χαμένο», πολύ περισσότερο όταν αυτό αφορά τους νέους.  
Για να ισχυριστεί λοιπόν ένας Δήμος ότι αξιοποιεί τέτοια προγράμματα και έχει και αποτέλεσμα, χρειάζεται να πάρει την πρωτοβουλία να καλέσει τους τοπικούς φορείς εκπαίδευσης, κατάρτισης, απασχόλησης και επιχειρηματικότητας σε διαβούλευση, για να υπάρχει μία στοιχειώδης προετοιμασία της τοπικής κοινωνίας και να τεθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις σύμφωνα με τις οποίες θα μπορεί το πρόγραμμα να έχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Είναι ανάγκη να αρχίσουμε να συνειδητοποιούμε ότι υπάρχουν γύρω μας πλουτοπαραγωγικοί πόροι ανεκμετάλλευτοι, τους οποίους με τη βοήθεια τέτοιων προγραμμάτων θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε, συμβάλλοντας έτσι στο να δημιουργηθούν αρκετές θέσεις εργασίας σε παραγωγικές δραστηριότητες.
Η δημιουργία κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων που επικαλείται ο Δήμαρχος ως πολιτική για την αντιμετώπιση της ανεργίας είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά όχι με τη λογική της εξάρτησης των επιχειρήσεων αυτών από τους Δήμους και τους εκάστοτε Δημάρχους μέσω προγραμματικών συμβάσεων.
Υπάρχει ο κίνδυνος να εξαχρειώσουμε, για ακόμη μία φορά, την έννοια του συνεταιρισμού. Της επιθυμίας δηλαδή ομάδων ανέργων που θέλουν να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους και  να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση. Αυτή η αντίληψη πρέπει να σταματήσει, γιατί αφορά ανθρώπους που νομίζουν πως είναι εργαζόμενοι των Δήμων, ενώ στην ουσία είναι ιδιώτες επιχειρηματίες. Τι θα λέμε τότε, όταν κάποια στιγμή δεν θα μπορεί ο Δήμος να εγγυηθεί τις προγραμματικές συμβάσεις που συνήψε με αυτές τις κοινωνικές επιχειρήσεις;
Χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα, που να βασίζεται στην αξιοποίηση των πόρων της περιοχής μας. Με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς και τους ανέργους παρόντες στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση και όχι απόντες. Χωρίς προεκλογικές κορώνες, χωρίς υποσχέσεις τις οποίες θα θυμόμαστε λίγο πριν τις εκλογές και θα τις ξεχνάμε αμέσως μετά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.