14.3.14

Εισβολή αστυνομικών δυνάμεων στο Πανεπιστήμιο Κομοτηνής … για ένα σκυλί

Στις  11 Μαρτίου 2014 το απόγευμα αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ  και ασφαλίτες εισέβαλαν στο πανεπιστήμιο στον χώρο της  Παλιάς Νομικής όπου στεγάζονται οι σχολές Ιστορικού, Παρευξεινίων, Κοινωνικής Διοίκησης καθώς και το Αναρχικό Στέκι Utopia AD.
Αφορμή ήταν ένα περιστατικό που είχε προηγηθεί όπου ένα αδέσποτο σκυλί που ζει στο πανεπιστημιακό συγκρότημα δάγκωσε έναν καθηγητή. Μετά το δάγκωμα ακολούθησε ένα σόου του καθηγητή που εσκεμμένα ή όχι προσπάθησε να μεγαλοποιήσει το σκηνικό δημιουργώντας εντυπώσεις ότι κινδυνεύει από εμάς σε μία κατάσταση που αυτός κλιμάκωσε, φωνάζοντας και σπρώχνοντας.
Θεωρώντας πως το συμβάν έχει παραποιηθεί στα αυτιά πολλών, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως δεν είμαστε τραμπούκοι. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα ανεχόμαστε  τέτοιες συμπεριφορές. Το μόνο που κάναμε ήταν να απαντήσουμε στην εριστική συμπεριφορά του καθηγητή. Η σουρεαλιστική κατάσταση που βιώσαμε συνεχίστηκε με την χολιγουντιανή επιχείρηση παραλαβής του τραυματισμένου καθηγητή από ασθενοφόρο (για δάγκωμα σκύλου που έχει κάνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια!), αλλά και την αστυνομία! Μετά από λίγα λεπτά πάνοπλοι αστυνομικοί  εισέβαλλαν στο πανεπιστήμιο έξω από το Αναρχικό Στέκι Utopia AD προσπαθώντας να προσαγάγουν όσους βρίσκονταν εκείνη την ώρα μέσα στο στέκι.
Κάτι τέτοιο φυσικά δεν έγινε, αντίθετα τους είπαμε να σηκωθούν να φύγουν καθώς δεν είχαν κανένα λόγο ύπαρξης και καμία άδεια από κανέναν. Στην αρχή υποστήριξαν πως είναι ενήμεροι ο πρύτανης  και ο εισαγγελέας και πως το ένταλμα θα μπορούσαμε να το δούμε στο τμήμα. Έπειτα από κάποια λεπτά συζητήσεων και αφού δεν πέρασαν οι μαγκιές τους, ένας άλλος αστυνομικός τους φώναξε λέγοντάς τους ότι έχουν εντολή να αποχωρήσουν. Από τα συμφραζόμενα των συζητήσεων με τους αστυνομικούς προέκυψε πως η ενημέρωση που τους έγινε ήταν ότι ο καθηγητής βρέθηκε στο νοσοκομείο λόγω ξυλοδαρμού, ή τουλάχιστον έτσι ήθελαν να καταλάβουν.
Τα αντανακλαστικά της πανεπιστημιακής κοινότητας δυστυχώς ήταν όμοια με μιας χελώνας σε ανηφόρα! Όση ώρα διαδραματίζονταν τα γεγονότα με τους αστυνομικούς οι καθηγητές ήταν ανύπαρκτοί ενώ οι φοιτητές που αντιλήφθηκαν το περιστατικό κοιτούσαν από τα παράθυρα των σχολών τους σαν να έβλεπαν τηλεόραση. Φυσικά δεν περιμέναμε κάποια στήριξη από φοιτητές και καθηγητές οι οποίοι  δέχθηκαν να γίνει συνήθεια η αστυνομοκρατία στη καθημερινότητά τους. Εμείς από την μεριά μας δεν θα επιτρέψουμε τέτοιου είδους συνήθεις να μολύνουν την καθημερινότητά μας και τον χώρο στον οποίο δραστηριοποιούμαστε.
Από την άλλη η διοίκηση και ειδικότερα η συνέλευση των καθηγητών χαμένοι στους θεσμικούς περιορισμούς τους, απώλεσαν τις αξίες που υποτίθεται πως πρεσβεύουν. Αποτέλεσμα να παραμείνουν άπραγοι μπροστά στην εισβολή και να δημιουργούν ένα προηγούμενο στην παρουσία της αστυνομίας σε πανεπιστημιακούς χώρους.
Επιπλέον κατόπιν συζητήσεων με καθηγητές και φοιτητές, προκαλεί εντύπωση η νομιμοφροσύνη τους αφού η άποψη που είχανε για το περιστατικό ήταν πως οι αστυνομικοί καλύπτονταν από τον νόμο (όσο αναφορά τους προαύλιους χώρους των πανεπιστημίων). Παρόλο αυτά όταν πλήττονται οι ίδιοι από κάποιους νόμους διαμαρτύρονται και αντιδρούν με κινητοποιήσεις, απεργίες και καταλήψεις ζητώντας μάλιστα αλληλεγγύη, ξεχνώντας παράλληλα το νόμιμο.
Ούτε είχαμε ούτε έχουμε κάποιο φετίχ με το άσυλο καθώς έχει καταντήσει μια παραχώρηση από την εξουσία και εμείς δεν υπερασπιζόμαστε ούτε δεχόμαστε παραχωρημένες αξίες. Δεν δεχόμαστε καμία καταπάτηση των ελευθεριών μας. Η δράση μας και η ύπαρξή μας δεν περιορίζεται στα 4 ντουβάρια του στεκιού, αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα το αφήσουμε αμαχιτή. Μέσα σε αυτόν τον χώρο στεγάζονται έννοιες ανώτερες  του κέρδους και της εκμετάλλευσης. Ιδέες όπως η Αυτοοργάνωση, η Αντιιεραρχία, η Αλληλεγγύη, η Αναρχία.
Άλλωστε το άσυλο δεν μπορεί να είναι μια σταθερή έννοια που παραχωρείται από την εξουσία. Αντίθετα, αποτελεί μια έννοια με δυναμικό περιεχόμενο την οποία θα υπερασπιστούμε άσχετα με τον νόμο τους. Οι αστυνομικοί δεν έχουν καμία θέση ανάμεσα μας, οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρχει οφείλουμε να το επιλύουμε μόνοι μας.

ΠΟΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΟΛΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

Αντικατασταλτική συγκέντρωση Τρίτη στις 17:00 στη (κεντρική) Πλατεία Ειρήνης

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος14/3/14 10:31

    καλά τα λέτε....απλά δεν λέτε ότι τα σκυλιά εκεί έχουν δαγκώσει τουλάχιστον 5 φοιτητές μέχρι τώρα και η ιστορία συνεχίζει......όταν θα χειροτερέψουν κατά πολύ τα πράγματα τότε να σας δω......
    πώς έλεγε εκείνο το τραγούδι να δεις..... ",,,επαναστάτες της πορδής με τα λεφτά του μπαμπά...."?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος14/3/14 11:51

    συγχαρητήρια για το ότι δεν δημοσιεύετε σχολια που δεν σας αρέσουν.....κλασική ελληνική δημοσιογραφια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος14/3/14 12:33

    Το εκλογικό κέντρο:
    «Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ»
    «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ»
    Βρίσκεται:
    Στην οικοδομή της Μουφτείας Κομοτηνής!!!! Στη Λεωφόρο Ορφέως παραδίπλα στο Κατάστημα Γεωργικών εφοδίων Χαμητίδου- Παπαδάκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.