21.2.14

Έγκριση του ΣΔΑΕ του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης συμμετέχει στο «Σύμφωνο των Δημάρχων», το οποίο αποτελεί την κυριότερη Ευρωπαϊκή κίνηση, στην οποία συμμετέχουν τοπικές και περιφερειακές αρχές, δεσμευόμενος εθελοντικά για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου κατά 20% από τα επίπεδα του έτους αναφοράς έως το 2020.
Εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την συμμετοχή στην ευρωπαϊκή κοινότητα του «Συμφώνου των Δημάρχων», ο Δήμος Αλεξανδρούπολης εκπόνησε και υπέβαλε τον Απρίλιο του 2013 στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης Αειφορικής Ενέργειας (ΣΔΑΕ), στο οποίο αποτυπώνεται και αναλύεται η υφιστάμενη ενεργειακή κατάσταση και το ανθρακικό αποτύπωμα του Δήμου, ενώ περιγράφονται οι δράσεις και τα έργα που θα πραγματοποιηθούν προκειμένου να επιτευχθούν οι περιβαλλοντικοί, ενεργειακοί και αναπτυξιακοί στόχοι.
Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης δια του Γραφείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει πως το Σχέδιο Δράσης Αειφορικής Ενέργειας που υπέβαλε εγκρίθηκε, μετά από αυστηρό έλεγχο, από τις υπηρεσίες υποστήριξης του Συμφώνου, καθώς πληροί όλα τα κριτήρια πληρότητας και ποιότητας. Η έγκριση του ΣΔΑΕ, σε σχέση με άλλους Δήμους της Ελλάδας, έρχεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την υποβολή του στο Σύμφωνο, το οποίο οφείλεται στην επιστημονική και καινοτομική προσέγγιση που χρησιμοποιήθηκε από την ερευνητική ομάδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που ανέλαβε την εκπόνησή του.
Με την έγκριση του ΣΔΑΕ ο Δήμος Αλεξανδρούπολης είναι ένας από τους ελάχιστους Δήμους της Ελλάδας που υλοποιεί ένα σημαντικό βήμα στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών του στο πλαίσιο του Συμφώνου των Δημάρχων, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί ένα προφίλ περιβαλλοντικά υπεύθυνου και επιστημονικά καταρτισμένου Δήμου εντός της Ευρωπαϊκής Κοινότητας του Συμφώνου των Δημάρχων. Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης βρίσκεται ήδη στην φάση εφαρμογής του ΣΔΑΕ, υλοποιώντας δράσεις που περιγράφονται σε αυτό, όπως η εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου χαμηλής ενθαλπίας της Τραϊανούπολης, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των σχολείων του Δήμου και η μελετητική ωρίμανση έργων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης του Δήμου για την άμεση ένταξή τους σε εθνικά ή ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.
Δείτε αναλυτικά το Σχέδιο Δράσης Αειφορικής Ενέργειας του Δήμου Αλεξανδρούπολης όπως αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Συμφώνου των Δημάρχων.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος22/2/14 00:46

    Γραφείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων....Γιάννης Φαλέκας...
    Γιατί δεν το αναφέρουν απο το Δήμο ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.