13.1.14

Σύσκεψη στη Δράμα για τη διαμόρφωση πρότασης καθορισμού της λατομικής ζώνης Βώλακα

Τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Αυτοδιοίκησης του Διοικητηρίου Δράμας σύσκεψη με θέμα τον καθορισμό της πρότασης της τοπικής κοινωνίας σχετικά τη ζώνη λατομικής εκμετάλλευσης στην περιοχή του Βώλακα.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της συνάντησης του προηγούμενου μήνα με τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Αθανάσιο Καρούντζο, στην οποία είχε ζητηθεί η γνώμη των τοπικών φορέων για τη στάση που η Πολιτεία οφείλει να τηρήσει ενόψει των πολυάριθμων αιτήσεων για τη χορήγηση αδειών δημιουργίας νέων λατομικών εκμεταλλεύσεων στη συγκεκριμένη περιοχή. Το συντονισμό της διαδικασίας είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Γιάννης Ξανθόπουλος.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Τελλίδης και Πατακάκης, ο Αντιδήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Σίγγος,  ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Δράμας κ. Σιδηρόπουλος, η Διευθύντρια Ανάπτυξης και Τουρισμού της Π.Ε. Δράμας κα. Θεοδωρίδου, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος της Π.Ε. Δράμας κ. Μαλκάκης, εκπρόσωπος του Δασαρχείου Δράμας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας-Θράκης κ. Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Δράμας του ΤΕΕ-ΑΜ κ. Κυριαζίδης, ο Πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Δράμας κ. Νταγλής, καθώς και στελέχη του Τμήματος Περιβάλλοντος και των Διευθύνσεων Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε από όλες τις πλευρές η πρόθεση να βοηθηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα, στο πλαίσιο ωστόσο μιας ορθολογικής και λελογισμένης διαχείρισης που δε θα δημιουργεί προβλήματα στην περιοχή.
Αφού έγινε αναλυτική παρουσίαση της υφιστάμενης κατάστασης από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Περιβάλλοντος, κ. Μαλκάκη, με τη βοήθεια ηλεκτρονικών ορθοφωτοχαρτών, συζητήθηκε στη συνέχεια η πρόταση της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας καθώς και η αντίστοιχη του Δασαρχείου. Μετά από τις παρατηρήσεις των παρισταμένων και τις απαραίτητες διευκρινίσεις που δόθηκαν στις πολυάριθμες ερωτήσεις και επισημάνσεις, αποφασίστηκε τελικά να υποβληθεί ως πρόταση των τοπικών φορέων αυτή που κατατέθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Π.Ε. Δράμας.
Η πρόταση αυτή επιτρέπει μια μικρή επέκταση της λατομικής ζώνης σε περιοχές που γειτνιάζουν με τις υπάρχουσες εκμεταλλεύσεις, σεβόμενη ωστόσο απόλυτα τους παρακείμενους ορεινούς όγκους και το υπόλοιπο ανάγλυφο της περιοχής. Σε σύγκριση μάλιστα με την πρόταση του Γ.Γ. Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι σαφώς πιο περιοριστική ως προς τις εκτάσεις που ανοίγονται για λατομική εκμετάλλευση.
Μετά το πέρας της σύσκεψης ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, κ. Ξανθόπουλος, δήλωσε ότι «η σύσκεψη είχε στόχο να συμβάλει στη διαμόρφωση πρότασης προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης προκειμένου να αποφασιστεί ο ορισμός ζώνης πέριξ του Βώλακα, όπου δε θα επιτρέπεται η λειτουργία λατομείων μαρμάρου. Συνδιαμορφώσαμε ομόφωνα με τους ενδιαφερόμενους την πρότασή μας που στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος χωρίς να “διώκει” την επιχειρηματικότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.