27.1.14

Καθησυχαστικά τα αποτελέσματα των μετρήσεων υδραργύρου στην Ξάνθη

Κάτω από τα όρια που ορίζουν οι διεθνείς κανονισμοί υγείας είναι τα αποτελέσματα των μετρήσεων που διενήργησε, το Σάββατο, ειδική εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή του κέντρου της Ξάνθης όπου σημειώθηκε διαρροή μεγάλης ποσότητας υδραργύρου κατά τη μεταφορά των μηχανημάτων ενός εργαστηρίου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, πριν από εννέα μέρες και όταν κοινοποιήθηκε στις αρχές σήμανε συναγερμός.
Τα στελέχη της εταιρείας, που εξειδικεύεται στη συλλογή και απομάκρυνση υδράργυρου, έκαναν μετρήσεις στο τμήμα του δρόμου όπου υπήρξε η διαρροή του υδραργύρου, σε τμήμα της ευρύτερης περιοχής της πολυκατοικίας όπου στεγάζονταν το επιστημονικό εργαστήριο του ΔΠΘ όπως επίσης και στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου στα Κιμμέρια Ξάνθης, όπου μεταφέρθηκε ο εξοπλισμός του επιστημονικού εργαστηρίου.
Ο διευθυντής του Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κώστας Χουβαρδάς δήλωσε πως η υφιστάμενη κατάσταση δεν πρέπει να εμπνέει ανησυχία, συμπλήρωσε ωστόσο πως δεν θα πρέπει να διαφεύγει από κανέναν το γεγονός ότι η διαρροή έγινε πριν από εννέα μέρες. «Στον εξωτερικό χώρο στο κέντρο της Ξάνθης όπου έγιναν μετρήσεις», σημείωσε ο κ. Χουβαρδάς, «τα αποτελέσματα έδειξαν πως η ποσότητα του υδραργύρου είναι πολύ κάτω από το ένα μικρογραμμάριο ανά κυβικό για κατοικημένες περιοχές που είναι και το επιτρεπόμενο όριο, οπότε μηδέν λόγος ανησυχίας.
Στο εργαστήριο στα Κιμμέρια οι μετρήσεις έδειξαν πέντε μικρογραμμάρια ανά κυβικό, νούμερο που επίσης είναι πολύ κάτω από το επιτρεπτό όριο για κλειστό χώρο εργασίας και που σύμφωνα τους διεθνείς κανονισμούς ορίζεται στα είκοσι μικρογραμμάρια ανά κυβικό». Ο διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας τόνισε ότι τα αποτελέσματα είναι απόλυτα καθησυχαστικά, αλλά υπάρχει συνεχής επικοινωνία με το γενικό νοσοκομείο Ξάνθης μήπως και αναφερθεί κάποια περιστατικό χημικής μόλυνσης ώστε να δοθούν οι ανάλογες οδηγίες. Σημειώνεται ότι ο χώρος όπου συνέβη το περιστατικό έχει καλυφθεί από θειάφι και παραμένει αποκλεισμένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.