14.1.14

Το ζήτημα της ευλογιάς φέρνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ ο Δημήτρης Χαρίτου

Ο επικεφαλής της Αριστερής Οικολογικής Συνεργασίας Δημήτρης Χαρίτου απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ και στους επικεφαλής των παρατάξεων και τους ζητεί να συζητηθεί εκτός ημερησίας διάταξης το ζήτημα των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από την ευλογιά. Η επιστολή έχει ως εξής:
«Ζητώ να συζητηθεί ως θέμα προ ημερήσιας διάταξης στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της 15ης Ιανουαρίου 2014 το ζήτημα των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από την ευλογιά.
Όπως οι φορείς των κτηνοτρόφων διατυπώνουν όσοι έχουν πληγεί από τα κρούσματα της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής ως τις 8 Ιανουαρίου 2014 εκατό (100) εκτροφές που αριθμούν 15440 ζώα έχουν ήδη θανατωθεί. Ενώ 55.080 και 142.446 ζώα βρέθηκαν ή βρίσκονται ακόμη στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης αντίστοιχα.
Κατά την άποψη της παράταξης μας είναι αδιανόητο ενώ έχει παρέλθει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα (και παρά τις υποσχέσεις) να μην έχουν αποζημιωθεί οι πληγέντες κτηνοτρόφοι. Αποτέλεσμα αυτής της απαράδεκτης ολιγωρίας είναι όσων κτηνοτρόφων οι εκτροφές θανατώθηκαν να μην είναι σε θέση να τις επανασυστήσουν και να είναι εκτός παραγωγικής δραστηριότητας.
Ενώ όσοι υποχρεώθηκαν να κρατούν σε εγκλεισμό τα ζώα τους κάτω από το οικονομικό βάρος του κόστους έχουν περιέλθει σε πολλή δεινή θέση και βρίσκονται σε αδυναμία να ανταπεξέλθουν στο διάστημα του χειμώνα. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εξαιτίας όλων αυτών και με δεδομένο ότι η ασθένεια της ευλογιάς είναι ακόμα σε εξέλιξη να “αναζωπυρώνονται” εστίες όπως έγινε στις αρχές του χρόνου στο Γλυκονέρι της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης.
Είναι γνωστό ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο συζητώντας το θέμα σε προηγούμενη συνεδρίαση μαζί με μέτρα για στελέχωση των υπηρεσιών, έντασης ελέγχων, κ.α. είχε αποφασίσει να διεκδικήσει μεταξύ άλλων την άμεση αποζημίωση των εκτροφών που θανατώνονται και την άμεση ενίσχυση με 15 ευρώ ανά ζώο για τα έγκλειστα ζώα και στην ζώνη προστασίας και στη ζώνη επιτήρησης. Έκτοτε και μετά την συμμετοχή στην σύσκεψη στην Θεσσαλονίκη παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και ενώ εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι αγνοήθηκαν οι θέσεις του Π.Σ. υπάρχει πλήρης πολιτική αδράνεια. Όλα αυτά είναι λογικό να έχουν προκαλέσει την οργή των κτηνοτρόφων που βρίσκονται σε απόγνωση.
Επειδή η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης είναι αυτή που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη ζητούμε από το περιφερειακό συμβούλιο να αναλάβει πρωτοβουλίες προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και συνολικά την κυβέρνηση στη κατεύθυνση να εκδοθεί άμεσα η νέα Κ.Υ.Α. η οποία οφείλει όμως να λαμβάνει υπόψη τόσο τις θέσεις του Π.Σ. όσο και τις δίκαιες διεκδικήσεις των κτηνοτρόφων. Ως προς το ύψος αποζημίωσης όσων ζώων θανατώθηκαν, την ενίσχυση με 15 ευρώ ανά ζώο και στις δύο ζώνες και την κάλυψη έως το ύψος των 150 ευρώ ανά ζώο όσων κτηνοτρόφων επανασυστήνουν τις εκτροφές τους.
Είναι πλέον ανάγκη για την περιφέρεια και με αφορμή τα όσα αρνητικά συνέβησαν και συμβαίνουν, αν θεωρούμε ότι η κτηνοτροφία αποτελεί μοχλό για την αγροτική ανάπτυξη στην περιφέρεια να διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης της κτηνοτροφίας στην περιοχή που εκτός των άλλων θα διεκδικεί πόρους ευρωπαϊκούς ή εθνικούς από την πολιτεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.